Ajankohtaista

Lue Kotiseutupostin uusin numero!

Maisemapäivän kävely Mikkelin Karilassa 20.10.2023 klo 13.00-15.00

Eurooppalaisen maisemapäivän merkeissä järjestetään maisemapäivän kävely kulttuurimaisemassa Mikkelin Karilassa. Tutustumme Luonnonvarakeskuksen entisen tutkimusaseman ja koepeltojen sekä viereisen vanhan Karilanmäen ja uuden Orijärven asuinalueen kiinnostavaan ja monikerroksiseen historiaan rautakaudelta nykypäivään.

Oppaina Saara Ryhänen, maisema- ja ympäristöasiantuntija sekä Bertalan Galambosi,
yrttutkija ja yrttialan asiantuntija.
Järjestäjinä Etelä-Savon maa- ja kotitalousnaiset ja Mikkeli-Seura. Sateen sattuessa kävellään sateessa!

Kokoontuminen Karilan tutkimusaseman pihalle, os. Karilantie 2.

Eurooppalaista maisemapäivää vietetään eri puolilla Eurooppaa vuosittain aina 20.10. Yhteistyössä mukanatYmpäristöministeriö, Suomen ympäristökeskus, Museovirasto, Suomen kotiseutulitto, Viherympäristöliitto sekä Maa- ja kotitalousnaisten Keskus, alueelliset piirikeskukset ja muut paikallistoimijat. 

Mikkeli-Seuran syyskokous su 19.11.2023 Elomaan talolla klo 15.00. Sääntömääräiset asiat, kahvitarjoilu ja Mikko Pöyryn esitelmä ”Mannerheim, mikkeliläinen revanssipresidentti”.

Luentosarja Tuntematon Mikkeli jatkuu!

Syksyn 2023 teemana on Mikkelistä valtakunnan vallan kamareihin. Luennot pidetään ;ukkelin yliopistokeskuksen auditoriossa klo 16.30-18.00 ja niille on vapaa pääsy.

4.10. Professori, VTT Martti Häikiö: Antti Hackzell

17.10. Kirjailija, FT Timo J. Tuikka: Ahti Karjalainen

22.11. Kirjailija Osmo Ukkonen: Kalervo Haapasalo

 

 

 

____________________________________________________________

23.7.2023

Pihakirppis Elomaan talon pihapiirissä su 13.8.2023 klo 13.00-17.00

Tervetuloa myymään ja ostamaan pihakirppikselle Elomaan talon pihapiiriin, Pirttinimenekatu 21!
Myyntipaikka maksaa 5 €, oma pöytä/viltti mukaan!
Varaa myyntipaikkasi soittamalla tai tekstarilla seuran taloudenhoitajalta: 044 572 5277.
Paikalla Mikkeli-Seuran kahvibuffetti. Käteismaksu tai mobilepay.

Luvassa mahdollisesti myös yllätysohjelmaa!

_________________________________________________________________

8.5.2023

Mikkeli-Seuran perinteinen vinkkisuunnistus on sunnuntaina 21.5. klo 11.00-13.00

Jo 35. kertaa järjestettävä koko perheen tapahtuma noudattaa tänä vuonna Euroopan kulttuuriympäristöpäivien teemaa ”Elävä perintö”.  Elävä perintö on aineetonta kulttuuriperintöä, joka siirtyy sukupolvelta toiselle. Suunnistuksen rastit ovat esimerkkejä mikkeliläisestä elävästä perinnöstä: ne ovat paikkoja, jotka ovat kantaneet aineetonta perintöämme vuosikymmeniä.

Ohjeet:

Katso vinkit ke 17.5.2023 Mikkelin kaupunkilehdestä. Käy vähintään kuudella rastilla ja ota merkintä rastivahdilta passiin. Passeja saa jokaiselta rastilta. Palauta passi viimeiselle rastille, niin osallistut arvontaan. Viimeisellä rastilla myös kahvitarjoilu, tietoa rasteista sekä kotiseutuaiheista tuotemyyntiä. Tervetuloa suunnistamaan!

__________________________________________________________

17.2.2023

Luentosarja Mikkelissä vaikuttaneista naisista avaa kaupungin tuntematonta historiaa

Kevään aikana Mikkelin yliopistokeskuksen auditoriossa on tarjolla luentosarja, joka esittelee Mikkelin seudulla eläneitä naisia aina esihistorian ajoista 1900-luvulle saakka. Neljän luennon sarja on alku laajemmalle kokonaisuudelle, jossa valotetaan Mikkelin monipuolista menneisyyttä otsikolla ”Tuntematon Mikkeli.”

Luentosarjan aloittaa ke 22.2. klo 16.30 kotiseutuneuvos Helena Partanen esitelmällään Astuvan akasta Tuukkalan emäntään – Eteläsavolaisen naisen alkujuurilla. Tämä luento on samalla osa Mikkelin Tieteen päiviä. Ke 29.3. yhteiskuntahistorian dosentti Johanna Annola Tampereen yliopistosta luennoi otsikolla Hanna Tamminen − lukkarintytär, kamreerinrouva, vaivaistalon johtajatar. Hanna Tamminen perheineen asui Naisvuoren kupeessa talossa, joka sittemmin on tunnettu työväentalona ja nykyisenä Tempona. To 13.4. vuorossa on Mikkelin taidemuseon amanuenssi Paula Hyvönen luennollaan ”Mahottoman monet mutkat” – Taiteilija Helmi Usmala. Sarjan päättää ti 25.4. kotiseutuneuvos Helena Partasen luento Vaikuttajanaiset katukuvassa, jossa kerrotaan naisista, joiden mukaan Mikkelissä on nimetty katuja ja teitä.

Luentosarjan järjestävät yhteistyössä Mikkelin yliopistokeskus, Mikkeli-Seura ja Mikkelin kaupunki. Luennot pidetään klo 16.30−18.00 Mikkelin yliopistokeskuksen auditoriossa, Lönnrotinkatu 5 ja niille on vapaa pääsy. Luentojen yhteydessä on mahdollisuus ostaa aihepiiriin liittyvää kirjallisuutta ja tuotteita kotiseututyön hyväksi.

Muita seuran luentotilaisuuksia:

Tieteen päivät 23.2.2023 Mikkelin yliopistokeskuksen auditorio klo 16.30-18.00

Unohdetun mikkeliläisen tiedemiehen Karl Johan Ehnbergin elämä ja tutkimusmatka Siperiaan
Ylitarkastaja Tytti Voutilainen, Kansallisarkisto. Vapaa pääsy.

Ruustinnoja ja ruotuvaivaisia – Mikkelin vanhan eteläisen hautausmaan kertomaa 7.3. klo 17.00
Mikkeli-seuran järjestämä luento Elomaan talolla, osoitteessa Pirttiniemenkatu 21. Luennolla puhumassa ovat Kansallisarkiston ylitarkastaja FM Tytti Voutilainen sekä arkkitehti SAFA Kirsti Kovanen. Vapaa pääsy.

_______________________________________________________________

15.1.2023

Mikkeli-Seura käynnistää uutta toimintavuotta haastavassa taloustilanteessa

Mikkeli-Seura käynnisti 73. toimintavuotensa uuden johtokunnan järjestäytymisellä 12.1.2023. Seuran puheenjohtajana jatkaa Leena Hangasmaa, varapuheenjohtajana Helena Partanen ja sihteerinä Kaisa Voutila. Uutena taloudenhoitajana aloittaa Elina Häkkinen. Muut johtokunnan jäsenet ovat Ismo Funke, Pauli Karppinen, Laura Jouhkimo, Emma Martiskainen, Mikko Pöyry, Eeva Uusitalo ja Tytti Voutilainen.

Yksi Mikkeli-Seuran päätehtävistä on ylläpitää ja hoitaa kulttuurihistoriallisesti arvokasta Elomaan taloa. Vuonna 1882 rakennettu talo Pirttinimenkatu 21:ssä on ainoa Mikkelin kaupungin keskusta-alueella alkuperäisessä asussaan pihapiireineen säilynyt 1800-luvun lopun rakennuskokonaisuus. Talo on vuokrattavissa perhejuhlia, kokouksia, illanviettoja yms. varten.

Uusi vuosi toi tullessaan rajusti nousseet kustannukset, joiden kanssa seura nyt kamppailee. ”1800-luvun puutalo ja suora sähkölämmitys ovat näillä sähkönhinnoilla aika huono yhdistelmä”, kertoo seuran puheenjohtaja Leena Hangasmaa. ”Samalla kaikki muutkin kustannukset ovat nousseet. Vanha talo kaipaa jatkuvasti myös remontointia ja korjaamista. Ensi kesänä toiveena olisi saattaa talon ulkomaalaus loppuun.”
Mikkeli-Seura toivookin nyt mikkeliläisiä apuun arvokkaan kulttuuriperintönsä säilyttämiseen. ”Toivomme Elomaan talolle paljon käyttäjiä ja seuralle uusia jäseniä. Olemme avanneet myös yrityksille ja yhteisöille mahdollisuuden liittyä yhteisöjäseneksi ja näin tilaisuuden tunnustaa kotiseuturakkautta ja kantaa yhteiskuntavastuuta”, kertoo Hangasmaa. Jäsenyyksistä ja Elomaan talon vuokraamisesta voi lukea tarkemmin seuran sivuilta www.mikkeliseura.fi.

Mikkeli-Seura on vuonna 1951 perustettu mikkeliläisten oma kotiseutuyhdistys. Elomaan talon ylläpidon lisäksi seura mm. järjestää tapahtumia ja luentoja, julkaisee kirjoja ja toimii monella tapaa mikkeliläisen kotiseudun ja kulttuuriperinnön hyväksi. Kevään mittaan ohjelmassa on mm. luentosarja yhdessä Mikkelin Yliopistokeskuksen kanssa teemalla ”mikkeliläisiä vaikuttajanaisia” sekä perinteinen vinkkisuunnistus toukokuussa.

_____________________________________________________________

11.10.2022

Tervetuloa kulttuurikahvilaan pääkirjaston yläaulaan!

Mikkeli-Seura vastaa torstaina 13.10.2022 Mikkelin kirjaston ja Kulttuurin unelmavuosi -hankkeen kulttuurikahvilasta. Kahvila on avoinna kirjaston yläaulassa klo 14.00-18.00. Tule herkuttelemaan edullisilla kahveilla ja seuran jauhopeukaloiden herkuilla! Tarjolla samalla tietoa seurasta ja toiminnastamme, mukavaa juttuseuraa sekä videoita Mikkelin historiasta. Kulttuurikahvilassa esiintyy myös muusikko Jaska Pitkänen. Kirjailijahaastatteluissa kuullaan vastikään Ruuhkaisia napanuoria -teoksen julkaissutta Mirkka Auvista sekä keväällä esikoisromaaninsa Kesämökki julkaissutta Marja-Liisa Kakkosta. 

Elomaan talon 140-vuotisjuhla onnistui mainiosti

FT Teppo Korhonen kertoo Elomaan talon historiasta.

18.9.2022 järjestetty Elomaan talon 140-vuotisjuhla onnistui hyvin. Tilaisuudessa kävi noin 130 henkilöä ja tunnelma oli lämmin.  Teppo Korhonen piti kaksi luentoa
Elomaan talon historiasta. Kirsti Kovanen ja Laura Husso kertoivat perinnerakentamisesta
ja niihin haettavista avustuksista. Tilaisuudessa oli kahvitarjoilu, arvanmyyntiä ja seuran toiminnan esittelyä. Seura ja talo saivat paljon uusia ystäviä. Kiitokset osallistuneille sekä Mikkelin kulttuurin unelmavuosi -hankkeelle!

Mikkeli-Seuran sääntömääräinen syyskokous Elomaan talolla su 20.11. klo 15.00. Tervetuloa!

Tulossa kevättalvella 2023: luentosarja Mikkelin seudun vaikuttajanaisista

Mikkeli-Seura ja Mikkelin yliopistokeskus käynnistävät talvella 2023 luentosarjat, joissa avataan Mikkelin kulttuurihistoriaa monelta kantilta. Sarjat on nimetty otsikolla ”Tuntematon Mikkeli” ja tarkoituksena on avata seudun rikasta kulttuuriperintöä aihepiireistä, jotka eivät ole yleisintä ja ilmeisintä historiaa. Luennot aloittaa sarja, joka esittelee Mikkelissä vaikuttaneita  naisia vuosisatojen varsilta. Millaisia olivat Astuvan akka ja Tuukkalan emäntä? Millaista elämää viettivät seudun lukuisat kartanonrouvat? Kuka oli Helmi Usmala ja millaista oli hänen taiteensa? Ketkä naiset ovat saaneet Mikkelissä oman kadun ja miksi? Näitä aiheita avaavat kevään mittaan alojensa asiantuntijat. Tarkemmat tiedot tulossa – seuraa ilmoittelua! 

________________________________________________________________

8.9.2022

140-vuotias Elomaan talo juhlii avoimin ovin 18.9.2022 klo 12.00-16.00

Elomaan talo Pirttiniemenkatu 21:ssä täyttää tänä vuonna 140 vuotta. Juhlan kunniaksi taloa ylläpitävä Mikkeli-Seura järjestää sunnuntaina 18.9.2022 klo 12.00−16.00 kaikille avoimen tapahtuman, jossa pääsee tutustumaan taloon, sen historiaan sekä rakennusperintöön yleensä. Päivän mittaan ohjelmassa on mm. talon omistajan Antti Elomaan esittämää viulumusiikkia sekä klo 13.00 ja 15.00 FT, dosentti Teppo Korhosen esitelmät Elomaan talon historiasta. Talon pihapiirissä arkkitehti Kirsti Kovanen ja kulttuuriympäristöasiantuntija Laura Hesso Etelä-Savon ELY-keskuksesta pitävät tietoiskuja ja keskustelevat rakennusperinnön hoidosta, rakennushistoriasta, korjausrakentamisesta ja siihen saatavista avustuksista. Lapsille on pihapiirissä tarjolla omaa ohjelmaa. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu, sekä tuote- ja arvanmyyntiä hyvin palkinnoin Elomaan talon kunnostamisen hyväksi. Tapahtumaan on vapaa pääsy. Se on osa Kulttuurin unelmavuosi 2022 -hanketta.

Elomaan talo on Mikkelin keskusta-alueella ainoa alkuperäisessä asussaan pihapiireineen säilynyt rakennuskokonaisuus. Mikkeli-Seura on ylläpitänyt Elomaan suvun omistuksessa olevaa taloa jo vuodesta 1986 saakka. Taloa on mahdollista vuokrata perhejuhlia, kokouksia yms. tilaisuuksia varten.

______________________________________________________________

6.8.2022

Kesä on kääntymässä lopuilleen. Toukokuun lopussa järjestetty perinteinen vinkkisuunnistus sujui mainiosti pienestä sadesäästä huolimatta. Mukana oli noin 120 innokasta suunnistajaa.

Kesän aikana Elomaan talolla tehtiin seinien puukorjauksia. Seuraavana remontissa on vuorossa ulkoseinien maalaus. Talo oli myös melko ahkeraan vuokraajien käytössä. Monet häät, rippijuhlat, syntymäpäivät yms. vietettiin talon tunnelmallisisssa saleissa. Elomaan talo on vuokrattavissa ympäri vuoden!

Mistoria-mobiilipeli näki päivänvalon. Mistoria yhdistää nimensä mukaisesti Mikkelin ja historian. Peli esittelee kaupungin kulttuuriperinnön helmiä Naisvuoresta Laitisenkulmaan aina kaupungin perustamisesta nykypäivään. Pelissä etsitään rasteja kartalta ja kerätään pisteitä niiden löydyttyä. Rastit avaavat ikkunan Mikkelin vaiheisiin ja antavat tietoa menneistä ajoista. Bonuspisteitä pelissä voikin tienata vastaamalla oikein rasteilla oleviin kysymyksiin – tietoikkunat kannattaa siis lukea tarkoin!

Peli oli ilmainen ja sitä pelataan omalla älypuhelimella tai tabletilla. Pelaamaan pääsee lataamalla sovelluskaupasta X-routes -sovelluksen ja valitsemalla sieltä Mistoria-pelin. Sovelluksen on kehittänyt mikkeliläinen Observis Oy ja pelin sisällön on tuottanut yhteisöpedagogi Saara Vauhkonen yhdessä Mikkeli-Seuran kanssa. Peli on saanut tukea Suomen kulttuurirahaston Etelä-Savon rahastosta sekä Suomen kotiseutuliiton Kotiseudulle-rahastosta.

Tulevaa ohjelmaa:

3.9.2022 Mikkeli-Seura Jättikirppiksellä Mikkelin torilla aamuvarhaisesta klo 14.00 saakka. Tule ostamaan seuran tuotteita ja penkomaan divarilaatikkoa + muuten vaan tapaamaan meitä ja liittymään vaikka jäseneksi!

18.9.2022 klo 12.00-16.00 Elomaan talon 140-vuotisjuhla. Kulttuurin unelmavuoden kulttuuritupsahduksena  järjestettävässä juhlassa kuullaan asiantuntijapuheenvuoroja rakennusperinnöstä ja Likolammen alueen historiasta, talon omistaja Antti Elomaa esiintyy viuluineen, nautitaan juhlakahvit ja seurustellaan hyvässä seurassa. Myös arvanmyyntiä talon kunnostuksen hyväksi. 

13.10.2022 Mikkeli-Seura mukana kirjaston kulttuurikahvilassa

Lisätietoa myöhemmin!

_______________________________________________________________

19.5.2022

Mikkeli-Seuran perinteinen vinkkisuunnistus  sunnuntaina 29.5. klo 11.00-13.00

Jo 34. kertaa järjestettävä koko perheen tapahtuma noudattaa tänä vuonna Euroopan kulttuuriympäristöpäivien teemaa ”Kestävä perintö”. Teema nostaa esille kestävää kulttuuriperintöä ja tekoja huomisen puolesta – suunnistuksen rastit ovat esimerkkejä kestävästä perinnön vaalimisesta ja paikallisesta toiminnasta perinteiden säilymisen puolesta.

Ohjeet:

Katso vinkit ke 25.5. Mikkelin Kaupunkilehdestä. Käy vähintään kuudella rastilla, ja hae merkintä rastivahdilta passiin. Passeja saa jokaiselta rastilta. Palauta passi viimeiselle rastille, niin osallistut arvontaan. Viimeisellä rastilla myös kahvitarjoilu, tietoa rasteista sekä kotiseutuaiheista tuotemyyntiä. Tervetuloa suunnistamaan!

Tulossa syksyllä

18.9.2022 Elomaan talon 140-vuotisjuhla ja rakennusperinnön asiantuntijaseminaari 

13.10.2022 Mikkeli-Seura mukana kirjaston kulttuurikahvilassa

Lisätietoa myöhemmin!

________________________________________________________________

21.2.2022

Korona jatkuu ja lyö ennätyksiä Etelä-Savossa. Mikkeli-Seuran toimintaankin korona on vaikuttanut: tapahtumat ovat olleet koko lailla jäissä ja Elomaan talon vuokrausaste on pienetynyt huimasti. Samaan aikaan kustannukset, kuten sähkön hinta, ovat nousseet. Seura on veitsenterällä – kuinka selviämme Elomaan talon ylläpitokuluista? Kuulutamme kaikkia ystäviämme apuun: tarvitsemme mm. osaavia talkoolaisia sekä vinkkejä rahoituskanavista. Liitythän seuran jäseneksi ja pyydät ystäväsikin mukaan, ostat seuran tuotteita itselle ja lahjaksi sekä markkinoit niitä ja Elomaan taloa verkostoillesi! Kiitos!

Johtokunta kokoontui järjestäytymiskokoukseensa tammikuussa. Puheenjohtajana jatkaa Leena Hangasmaa, varapuheenjohtajana Helena Partanen, sihteerinä Kaisa Voutila ja taloudenhoitajana Marja-Liisa Kontinen. Johtokunnan jäseninä jatkavat Ismo Funke, Laura Jouhkimo, Pauli Karppinen, Mikko Pöyry, Eeva Uusitalo, Sinikka Valtonen ja Tytti Voutilainen. Uutena johtokunnassa aloitti Emma Martiskainen.

Seuran sääntömääräinen kevätkokous pidetään su 27.3.2022 Elomaan talolla klo 15.00 alkaen. Kokousasioiden jälkeen Bertalan Galambosi esitelmöi aiheenaan Yrttiperinne ja yrttitutkimus Etelä-Savossa. Kahvitarjoilu. Tervetuloa kaikki jäsenet! Tilaisuudessa voi myös liittyä jäseneksi.

Kirjaprojekti: Mikkeli-Seuralla on työn alla kirja, joka kertoo Mikkelin vanhan eteläisen hautausmaan vaiheista ja vainajista. Vainajien tarinoiden kautta aukeaa mielenkiintoinen näkymä 1800-luvun loppupuolen ja 1900-luvun alun Mikkeliin. Kirja on sisarteos Hillevi Vesterisen teokselle Lemmittyjen leposijat – Tarniallinen opas Mikkelin vanhalle pohjoiselle hautausmaalle.

Tulevat tapahtumat: Pyrimme järjestämään tänä vuonna Vinkkisuunnistuksen perinteiseen tapaan. Tämän vuoden Euroopan kulttuuriympäristöpäivien teema on Kestävä perinne.  Elomaan talo täyttää tänä vuonna 140 vuotta. Juhlistamme tapahtumaa. Seuraa ilmoittelua.

 

 

________________________________________________________________

11.3.2021

Korona on kurittanut Mikkeli-Seurankin toimintaa. Tapahtumia ei olla voitu järjestää perinteiseen tapaan ja Elomaan talon vuokrauksessa on ollut rajoituksia. Juoksevat kustannukset pyörivät kuitenkin jatkuvasti. Muistathan siis maksaa jäsenmaksusi, jos se on vielä maksamatta! Uudet jäsenet ovat myös erittäin tervetulleita toimintaan. Elomaan talon ylläpitoa voi myös tukea ostamalla seuran tuotteita. Sähköpostiosoitteesta mikkeliseura ät gmail.com voit tiedustella niin tuotteita kuin jäsenasioitakin.

Seuran johtokunnassa tapahtui pieniä muutoksia vuoden 2021 alusta. Puheenjohtajana jatkaa Leena Hangasmaa, varapuheenjohtajana Helena Partanen ja taloudenhoitajana Marja-Liisa Kontinen. Uutena sihteerinä aloitti Kaisa Voutila. Muut johtokunnan jäsenet ovat Ismo Funke, Laura Jouhkimo, Ulla Jurvanen, Pauli Karppinen, Mikko Pöyry, Eeva Uusitalo, Sinikka Valtonen ja Tytti Voutilainen.

Mikkeli-Seura ry:n sääntömääräinen kevätkokous pidetään su 28.3.2021 klo 15.00 etäkokouksena poikkeuslain 677/2020 mahdollistamana. Kokoukseen ilmoittaudutaan viimeistään 21.3. mennessä sähköpostitse mikkeliseura@gmail.com. Ilmoittautuneille lähetetään Teams-linkki kokoukseen. Kokoukseen osallistumista toivotaan ensisijaisesti etäyhteyksin, sillä Elomaan talolle (Pirttiniemenkatu 21) kokoontumista on vältettävä koronapandemiasta johtuvan sulkutilan vuoksi. Kokoontumisessa noudatetaan voimassa olevia ohjeistuksia. Tervetuloa!

_________________________________________________________________

30.8.2020

Tulevia tapahtumia:

VIRTUAALINEN VINKKISUUNNISTUS aukeaa 7.9.2020 klo 12.00. Lue lisää!

MIKKELINPÄIVÄN ETKOT & KEVÄTKOKOUS su 27.9.2020 klo 15.00 Elomaan talolla

Koronaviruksen vuoksi keväällä pitämättä jäänyt sääntömääräinen Mikkeli-Seuran kevätkokous pidetään Elomaan talolla (Pirttiniemenkatu 21) su 27.9.2020 klo 15.00. Samalla vietetään Mikkelinpäivän etkot, eli tapahtuma, jossa katsotaan samaan aikaan päättyvän Virtuaalisen vinkkisuunnistuksen videot ja rupatellaan rasteista ja tarinoista niiden takana.Kavitarjoilu ja arvanmyyntiä. Tervetuloa!

SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN SYYSKOKOUS su 15.11.2020 klo 15.00 Elomaan talolla.

_________________________________________________________________

16.5.2020

ELOMAAN TALO AUKEAA VARAUKSILLE 1.6.2020 ALKAEN!

Max 50 hengen tilaisuuksiin taloa voi varata kaupungin asiointipisteesstä Maaherrank. 9-11, puh. 015 194 2100. Talon käytössä tulee huomioida hyvä hygienia ja noudattaa loppusiivouksessa erityistä tarkkuutta.

Kamarimusiikkikonsertti 16.5. on peruttu.

Vinkkisuunnistuksen muoto muuttuu. Perinteistä suunnistusta ei tänä vuonna järjestetä. Sen sijaan valmisteilla on virtuaalinen vinkkisuunnistus, jossa rastit voi kiertää mobiililaitteen kanssa, ja tutustua niihin qr-koodien avulla. Rastit liittyvät Euroopan kulttuuriympäristövuoden teemaan ”Kasvun paikat”. Suunnistuksen valmistelu saa tukea EU:n sosiaalirahaston rahoittamasta Porukalla-hankkeesta. Seuraa tiedotustamme!

 

 

Jäsenet huom: Osa jäsenmaksuista on vielä maksamatta! Lähetimme tänä vuonna jäsenmaksut ensimmäistä kertaa sähköpostilla. Tarkastathan siis postisi, myös roskapostikansion. Kiitos tuestasi kotiseututyölle!

_________________________________________________________________

16.3.2020

ELOMAAN TALO ON SULJETTU HALLITUKSEN TÄNÄÄN ANTAMIEN KORONAVIRUSOHJEIDEN MUKAISESTI. Varauksen tehneitä pyydetään tarvittaessa ottamaan yhteyttä kaupungin asiointipisteeseen Maaherrank. 9-11, puh. 015 194 2100.

______________________________________________________________

1.3.2020

Mikkeli-Seuran sääntömääräinen kevätkokous su 22.3.2020 klo 15.00 Elomaan talolla ON SIIRRETTY KORONAVIRUSTILANTEEN TAKIA! Uusi ajankohta ilmoitetaan myöhemmin.

Sääntömääräisten asioiden käsittelyn ja kahvitarjoilun jälkeen emeritustutkija Bertalan Galambosi esitelmöi perinneyrteistä. Lämpimästi tervetuloa!

Kamarimusiikkikahvikonsertti lauantaina 16.5.2020 Elomaan talolla

Jousikvartetti ja kahvipöytä kutsuvat keväiseen konserttiin 16.5. iltapäivällä. Tarkempi aika ja ohjelma tarkentuu myöhemmin. Seuraa tiedottamistamme!

Perinteinen vinkkisuunnistus su 17.5.2020 klo 11.00-13.00

Hauska tapa tutustua Mikkelin kulttuuriympäristöön on jo yli 30 kertaa järjestetty Vinkkisuunnistus. Löydä kaikki 9 rastia ja osallistu arvontaan. Tämän vuoden teema on Euroopan kulttuuriympäristöpäivien mukainen ”Kasvun paikat”. Vinkit ja ohjeet ovat 13.5. Keskiviikko-lehdessä ja netissä. Tervetuloa mukaan!

 

______________________________________________________________

14.1.2020

Mikkeli-Seuran uusi johtokunta järjestäytyi 10.1.2020

Johtokunnan ja samalla Mikkeli-Seura ry:n puheenjohtajana jatkaa Leena Hangasmaa ja varapuheenjohtajana Helena Partanen, sihteerinä häärii Laura Jouhkimo ja taloutta hoitaa Marja-Liisa Kontinen. Johtokunnassa jatkavat Pauli Karppinen, Mikko Pöyry, Eeva Uusitalo, Sinikka Valtonen, Kaisa Voutila ja Tytti Voutilainen ja uusina johtokuntalaisina mukaan tulevat Ismo Funke ja Ulla Jurvanen.

Alkaneen vuoden toimintasuunnitelma sisältää mm. tuttuja tapahtumia, kuten Vinkkisuunnistus keväällä ja Mikkelinpäivä syksyllä, luentosarjan järjestämistä yhteistyössä yliopistokeskuksen kanssa, pari uutta kirjaprojektia, Topoteekki-hankkeen edistämistä ja Elomaan talon ulkoseinien maalausta. Johtokunta ottaa mielellään vastaan toiminta-, tapahtuma-, varainkeruu- yms. ideoita ja ehdotuksia!

Vuoden 2020 johtokunta: istumassa vas. Ismo Funke, Pauli Karppinen, Leena Hangasmaa, Ulla Jurvanen ja Tytti Voutilainen, seisomassa vas. Laura Jouhkimo, Eeva Uusitalo, Marja-Liisa Kontinen ja Kaisa Voutila. Kuvasta puuttuvat Mikko Pöyry, Helena Partanen ja Sinikka Valtonen.

______________________________________________________________

10.11.2019

Marraskuussa tapahtuu, kaikkiin tapahtumiin vapaa pääsy!

1) Mikkeli-Seura on mukana Yhteisen muistimme jäljillä -seminaarissa 20.11.

 

2) Mikkeli-Seuran syyskokous 24.11.2019 klo 15 Elomaan talolla, Pirttiniemenkatu 21. Ohjelmassa sääntömääräiset asiat, kahvitarjoilu sekä Kansallisarkiston erityisasiantuntija Tytti Voutilaisen esitelmä ”Mikkelin poika Siperiassa – K.J.Ehnbergin matkakertomus”. Kuvassa ote Ehnbergin matkapäiväkirjasta vuodelta 1885.

3) Naisten messut la 30.11. klo 09:00 – 14:00 Etelä-Savon Ammattiopistolla. Mikkeli-Seura on mukana tuotteineen, tervetuloa ostoksille! Uutuutena kaupungin museoiden kuvista tehtyjä talvisia postikortteja vanhasta Mikkelistä vaikkapa joulukorteiksi!!

 

Mikkeli-Seura osallistui la 9.11.2019 Pieksämäki-Seuran kutsumana Etelä-Savon kotiseututoimijoiden yhteistapaamiseen Haapakosken ruukilla. Tutustuimme teollisuusperintöön ja vaihdoimme kuulumisia. Keväällä tavataaan Mikkelissä!

______________________________________________________________

28.8.2019

Kamarimusiikkikonsertti Elomaan talon hyväksi su 22.9.2019 klo 13.00

Elomaan talolla, Pirttiniemenkatu 21

Marko, Tuulia, Noora ja Heikki Ylönen

Sellotaiteilija Marko Ylönen tuo taiteilijaperheensä esiintymään isoisoisänsä Anders Wilhelm Ylösen vuonna 1882 rakennuttaman Elomaan talon hoitamisen hyväksi. Ohjelmassa  J.S. Bachia, Zoltán Kodálya, L.v. Beethovenia.

Liput 25 euroa, varaukset puh. 041 492 9990. Lunastus käteisellä ovelta.

Myynnissä myös Ylösen uusinta levyä ”J.S. Bach, Six Suites for Solo Cello” hintaan 25 e.

Marko Ylösen taiteellisista ansioista lisää täällä.

 

Perinteinen Mikkelinpäivän tapahtuma su 29.9.2019 klo 15.00 Elomaan talolla

Ohjelmassa mm. kaupungin hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunnan myöntämän Mikkeli-palkinnon jako, Mikkelin lausujien esitys, kakkukahvit sekä vanhoja koululauluja yhteislauluna Juha Lindbohmin säestyksellä. Arpajaiset kotiseututyön hyväksi!

Vapaa pääsy, tervetuloa juhlimaan Mikkelin omaa päivää!

 

______________________________________________________________

13.8.2019

Pia Puntanen matkalla valtakunnallisten Kotiseutupäivien gaalaan Tuusulassa 10.8.2019. Kuva: Helena Partanen.

Suomen Kotiseutuliiton korkein kotiseututyön tunnustus Pia Puntaselle ja Heikki Kupiaiselle

Suomen Kotiseutuliitto myönsi Tuusulan valtakunnallisilla Kotiseutupäivillä lauantaina 10.8.2019 yhteensä seitsemän kotiseututyön ansiomitalia, joista peräti kaksi tuli Mikkeliin ja mikkeliseuralaisille. FM Pia Puntanen toimi pitkään Mikkeli-Seuran puheenjohtajana ja FT Heikki Kupiainen johtokunnan jäsenenä.

Puntasen ja Kupiaisen ansioista kotiseututyön saralla voi lukea Länsi-Savon jutusta.

 

Leena Hangasmaa Suomen Kotiseutuliiton vuosikokouksessa Tuusulassa 9.8.2019. Kuva: Helena Partanen

Mikkeli-Seuran pj Leena Hangasmaa Suomen Kotiseutuliiton valtuustoon

Leena Hangasmaa valittiin Etelä-Savon edustajaksi Suomen Kotiseutuliiton valtuustoon valtakunnallisilla Kotiseutupäivillä Tuusulassa perjantaina 9.8.2019. Aiempi edustaja oli niinikään mikkeliseuralainen, täydet kolme kautta valtuutettuna toiminut kotiseutuneuvos Helena Partanen. Mikkeliläisedustus on myös Kotiseutuliiton hallituksessa, jossa vaikuttaa arkkitehti Kirsti Kovanen.

 

 

Mikkeli-Seura mukana Jättikirppiksellä Mikkelin torilla su 18.8.2019

Tervetuloa keskustelemaan kotiseutu- ja kulttuuriperintöasioista sekä ostamaan seuran tuotteita! Olemme paikalla klo 9.00-14.00!

Mikkeli-Seuran myyntipöytä jättikirppiksellä 7.7.2019. Kuva: Eeva Uusitalo

______________________________________________________________

13.6.2019

Mikkeli-Seura mukana Miun vanha Mikkeli -ryhmän tapaamisessa 6.7.2019

Facebookissa suuren suosion saanut Miun vanha Mikkeli -ryhmä järjestää tapaamisen 6.7.2019 klo 15 alkaen kulttuuritalo Tempossa. Loppuunbuukatussa tilaisuudessa on mukana myös Mikkeli-Seura esittelemässä toimintaansa, Topoteekkia sekä myymässä tuotteitaan. Uutuustuotteina mukana on postikorttisarja Mikkelin kaupungin museoiden vanhoista Mikkeli-kuvista. Seuraavana päivänä jatketaan samoissa merkeissä

Jättikirppiksellä 7.7.2019 Mikkelin torilla

Tarjolla tuotemyyntiä, vintage-kamaa ja iloista kotiseutuporinaa klo 9-13.

______________________________________________________________

16.5.2019

Suosittu vinkkisuunnistus su 19.5.2019 klo 11-13

Jo 31. kertaa järjestettävän vinkkisuunnistuksen teema on tänä vuonna Euroopan kulttuuriympäristöpäivien mukainen viihteen ja taiteen tiloissa.

Suunistus on hauska tapa tutustua kaupungin kulttuuriympäristöihin ja historiaan ulkoilun merkeissä.

Vinkit julkistetaan 15.5. Keskiviikko-lehdessä, sekä 19.5. Länsi-Savon mobiilissa. Käy vähintään kuudella rastilla, ja hae merkintä rastivahdilta passiin. Passeja saa jokaiselta rastilta. Palauta passi viimeiselle rastille, niin osallistut arvontaan. Viimeisellä rastilla myös kahvitarjoilu, tietoa rasteista sekä kotiseutuaiheista tuotemyyntiä.

Tervetuloa koko perheen voimin!

______________________________________________________________

17.3.2017

Mikkeli-Seuran sääntömääräinen kevätkokous su 24.3.2019 klo 15.00 Elomaan talolla, Pirttiniemenkatu 21. Käsitellään sääntömääräiset asiat ja nautitaan kokouskahvit, minkä jälkeen Jalkaväkimuseon johtaja Markku Riittinen kertoo ”Tarinoita kasarmila”. TERVETULOA!

Etelä-Savon kotiseututoimijoita kokoontui lauantaina 16.3.2019 Mikkeliin vapaamuotoisen tutustumisen merkeissä. Paikalla oli Mikkeli-Seuran kutsusta Puumalan, Haukivuoren, Pieksämäen ja Hirvensalmen kotiseutyhdistysten edustajia. Toimitusjohtaja Olli-Pekka Leskinen tutustutti joukon Sodan- ja rauhankeskus Muistiin, ja Mikkeli-Seuran johtokunnan jäsen Mikko Pöyry johdattelu porukan Mannerheimin saappaanjäljillä Mikkelin klubille, jossa saimme kuulla tarinoita Marskin pöydästä. Virallisempi kokoontuminen Etelä-Savon kotiseutuyhdistyksillä on 4.4. Maakuntaliitossa, jossa kokoustetaan yhdessä Suomen kotiseutuliiton edustajien kanssa.

Olli-Pekka Leskinen kertoo Muistin toiminnasta.

Mikkelin Klubin puheenjohtaja Mikko Pöyry Mannerheimin kahvipöydän ääressä.

______________________________________________________________

14.2.2019

Juttu Mikkeli-Seurasta Mikkelin kaupunkilehdessä. Lue täältä.

______________________________________________________________

12.2.2019

Mikkeli-Seura ryhtyy ylläpitämään Mikkelin topoteekkia

Topoteekki on verkossa toimiva kotiseutuarkisto, jota tähän saakka on ylläpitänyt Mikkelin kaupungin museot. Nyt seura ryhtyy museoiden kanssa yhteistyöhön ja ottaa vastuulleen arkiston aineiston kartuttamisen ja verkkoon siirtämisen. Topotteekkiin voit tutustua täällä. Länsi-Savo julkaisi aiheesta jutun verkossa 11.2.2019.

Mielenkiintoisia luentoja tulossa Mikkelin seudun kartanokulttuurista!

______________________________________________________________

13.12.2018

Johtokunnan vuoden viimeinen kokous ja pikkujoulut

Kiitokset kuluneesta vuodesta jäsenille ja yhteistyökumppaneille! Hyvää joulua ja onnea ensi vuodelle! (kuvat: Helena Partanen)

______________________________________________________________

26.11.2018

Mikkeli-Seuran johtokunta vuodelle 2019

Syyskokouksessaan 25.11.2018 Mikkeli-Seura muiden sääntömääräisten asioiden ohella valitsi uuden johtokunnan. Uutena puheenjohtajana aloittaa Leena Hangasmaa ja varapuheenjohtajana Helena Partanen. Sihteerinä jatkaa Laura Jouhkimo ja uutena taloudenhoitajana aloittaa Marja-Liisa Kontinen. Johtokunnassa jatkavat Anneli Niskanen, Sinikka Valtonen, Pauli Karppinen, Tytti Voutilainen ja Maire Partti. Uusina johtokuntalaisina aloittavat Eeva Uusitalo sekä Mikko Pöyry. Onnea kaikille!

Kiitokset luopuvalle puheenjohtajalle Teppo Korhoselle sekä muille ”vanhoille” johtokuntalaisille hyvästä työstä kuluvana vuonna!

Arkkitehti Kirsti Kovanen Mikkelistä Suomen Kotiseutuliiton hallitukseen

Pia Puntasen luopuessa hallituspaikastaan Mikkelin edustus Suomen Kotiseutuliiton hallituksessa jatkuu. Mikkeli-Seura onnittelee Kirsti Kovasta! Lue lisää!

______________________________________________________________

12.11.2018

MARRASKUUSSA TAPAHTUU

Lauantaina 24.11. klo 9-14 Naisten messut Esedulla, Otavankatu 4

Mikkeli-Seura on mukana perinteisillä Naisten messuilla omalla myyntipöydällään. Tervetuloa ostamaan pukinkonttiin kovat kirjapaketit ja muita tuotteita!

Sääntömääräinen syyskokous 25.11.2018 klo 15.00 Elomaan talolla

Kokous klo 15.00, kahvitarjoilu 15.30 ja seuran puheenjohtajan Teppo Korhosen kansatieteellinen esitelmä vesimyllyjen historiasta klo 16.00. Lämpimästi tervetuloa!

______________________________________________________________

20.9.2018

TERVETULOA SYKSYN TAPAHTUMIIN!

Mikkeli-Seura on mukana lauantaina 22.9.2018 Aktiivinen arki -tapahtumassa. Tule Saimaa Stadiumille klo 10.00-14.00 tapaamaan meitä ja mm. tunnistamaan vanhaa Mikkeliä museoiden kuvista! Oikein vastanneiden kesken arvotaan palkintoja. Mahdollisuus myös liittyä seuran jäseneksi, ostaa tuotteita yms. Paikalla myös kymmeniä muita mikkeliläisiä seuroja ja yhdistyksiä!

Mikkelinpäivän tilaisuudessa kotiseututyön juhlaa su 30.9.2018 klo 15.00 Elomaan talolla

Tilaisuudessa Mikkelin kaupungin hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunnan puheenjohtaja Jatta Juhola luovuttaa vuosittaisen Mikkeli-palkinnon Mikkeli-Seuran pitkäaikaiselle puheenjohtajalle Pia Puntaselle. Lisäksi  ansioituneita kotiseututyön aktiiveja palkitaan Suomen Kotiseutuliiton ansiomerkeillä. Kakkukahvit sekä yhteislaulua Juha Lindbohmin säestyksellä. Tilaisuus on kaikille avoin, tervetuloa!

Sääntömääräinen syyskokous 25.11.2018 klo 15.00 Elomaan talolla

Syyskokouksen asioina mm. johtokunnan valinta ensi vuodeksi. Kahvitarjoilu sekä esitelmä, jonka pitäjä tarkentuu myöhemmin. Tervetuloa!

______________________________________________________________

12.7.2018

Retki Tuusulanjärven kulttuurimaisemiin 18.8.2018 – bussissa on vielä tilaa!

Retki toteutuu, mutta koska bussissa on vielä muutama paikka jäljellä, jälki-ilmoittautumisia otetaan vastaan. Ilmoittaudu pikaisesti sähköpostilla heleena.partanen@gmail.com tai puhelimella 0440 360 417. MATKA ON AVOIN KAIKILLE!

Tutustumme Ainolaan, Aleksis Kiven kuolinmökkiin ja Halosenniemeen. Matkan aikana opas kertoo Tuusulanjärven taiteilijayhteisön elämästä.

Lähtö Mikkelistä torin Päämajapatsaalta lauantaina 18.8. klo 7.30 ja paluu n. klo 18.00. Matkan hinta on 85 euroa / henkilö, museokortin esittämällä 75 euroa.

Hintaan sisältyvät matkat, kohteiden sisäänpääsymaksut, kolmen ruokalajin lounas, opastukset ja matkanjohtajan palvelut.  Osanottajat maksavat 50 e etukäteismaksun ilmoitettavalle tilille. Etukäteismaksua ei palauteta.

Mikkeli-Seura mukana Hulivilikarnevaalissa

Mikkeli-Seura toimi kumppanina Mikkelin kaupungin kesäkuun viimeisellä viikolla järjestämässä hulivilikarnevaalissa. Perjantain 29.6. perinnepäivänä Elomaan talon pihapiirissä oli tarjolla monenlaista puuhaa ja ohjelmaa lapsille ja lapsenmielisille mm. minivinkkisuunnistuksen merkeissä.

______________________________________________________________

8.6.2018

Vinkkisuunnistus keräsi 140 osallistujaa

Jo 30. kerran järjestetty vinkkisuunnistus oli jälleen suosittu. 20.5.2018 järjestetyn tapahtuman kävijämäärä kasvoi viime vuodesta olleen nyt 140 osallistujaa. Heistä 114 palautti suunnistuslipukkeen. Arvonnassa voittaneet ovat saaneet palkintonsa.

Tämän vuoden teemana oli Euroopan kulttuuriympäristöpäivien mukainen ”Tunne perintösi, jaa tarinasi”. Oikeat rastit olivat:

1. Musiikkiopisto, 2. Kaupungintalo, 3. ns. Sininen talo, Porraassalmenkatu 27, 4. Tuomiokirkon puisto, 5. Kaupungin seurakuntatalo, 6. Teatteri , 7. Naisvuoren torni, 8. Maakunta-arkisto, 9. Elomaan talo

Kiitos osallistuneille!

Kesäretki Tuusulanjärven kulttuurimaisemiin 18.8.2018

Tutustumme Ainolaan, Aleksis Kiven kuolinmökkiin ja Halosenniemeen. Matkan aikana opas kertoo Tuusulanjärven taiteilijayhteisön elämästä.

Lähtö Mikkelistä torin Päämajapatsaalta lauantaina 18.8. klo 7.30 ja paluu n. klo 18.00. Matkan hinta on 85 euroa / henkilö, museokortin esittämällä 75 euroa.

Hintaan sisältyvät matkat, kohteiden sisäänpääsymaksut, kolmen ruokalajin lounas, opastukset ja matkanjohtajan palvelut. Matka toteutuu kun lähtijöitä on 35. Matkan varmistuttua ilmoittatuminen vahvistetaan ja osanottajat maksavat 50 e etukäteismaksun ilmoitettavalle tilille. Etukäteismaksua ei palauteta.

Sitovat ilmoittautumiset 30.6. mennessä sähköpostilla: heleena.partanen@gmail.com tai p. 0440 360 417.

Tervetuloa mukaan! Matka on avoin kaikille.

 

______________________________________________________________

14.5.2018

Suosittu vinkkisuunnistus sunnuntaina 20.5.2018

Mikkeli-Seura järjestää vinkkisuunnistuksen jo 30. kerran!

20.5. klo 11-13 on jälleen kierrettävänä 9 rastia, joiden kautta tutustutaan kaupungin kulttuuriympäristöön ja -historiaan. Edellisvuosien tapaan teema on valittu Euroopan kulttuuriympäristöpäivien mukaan, tänä vuonna se on ”Tunne perintösi, jaa tarinasi”.

Vinkit ja ohjeet 16.5. ilmestyvässä Keskiviikko-lehdessä.

Tule mukaan!

______________________________________________________________

7.3.2018

Mikkeli-seuran kevätkokous pidetään Elomaan talolla sunnuntaina 25.3.2018

OHJELMA:

15.00 Mikkeli-seuran sääntömääräinen kevätkokous

15.30 Kahvitarjoilu

16.00 FM Olli Kupiainen alustaa aiheesta

”TEHTAAN VARJOSTA UUSIOKÄYTÖN VALOON:
Mikkelin Graani – entisestä teollisuusalueesta
palveluiden ja asumisen kaupunkiympäristöksi”

JOHTOKUNTA TOIVOTTAA KAIKKI MIKKELI-SEURAN JÄSENET LÄMPIMÄSTI TERVETULLEIKSI  KOKOUKSEEN!

Kevään jäsenkirje on ilmestynyt!

______________________________________________________________

23.2.2017

Mikkeli täyttää 180 vuotta 7.3.2018. Mikkeli-Seura onnittelee! Elomaan talolla on juhlan kunniaksi avoimet ovet klo 12.00-15.00. Seuran puheenjohtaja esittelee taloa, mahdollisuus ostaa seuran tuotteita.

Kaupunki järjestää myös paljon ohjelmaa.

TERVETULOA!

Mikkeli-Seuran johtokunta järjestäytyi vuoden ensimmäisessä kokouksessaan. Puheenjohtajana jatkaa Teppo Korhonen ja varapuheenjohtajana Leena Hangasmaa. Pitkäaikainen sihteeri Hannele Koivula muutti pois paikkakunnalta, ja sihteerin toimea alkaa hoitaa Laura Jouhkimo. Suuret kiitokset Hannelelle ja onnea Lauralle uuteen tehtävään! Taloudenhoitajana jatkaa Anneli Niskanen ja Elomaan talonhoitajana Eija-Riitta Gustafsson. Uutena johtokuntaan mukaan tuli Olli-Pekka Leskinen, ja jatkavia jäseniä ovat Pauli Karppinen, Heikki Kupiainen, Helena Partanen, Maire Partti, Sinikka Valtonen ja Tytti Voutilainen.

 

______________________________________________________________

6.11.2017

Syksyn 2017 jäsenkirje on ilmestynyt!

Menovinkkejä:

Koti Savossa -luentosarjan luento torstaina 9.11. klo 16.30 – 18 
Mikkelin yliopistokeskuksen auditorio (Lönnrotinkatu 5)
FT Heikki Kupiainen alustaa aiheesta ”Itäsuomalainen maatila kotina”
 

Mikkeli-Seuran syyskokous sunnuntaina 19.11. klo 15 ja perinteinen
luento kokouksen jälkeen noin klo 16. Aiheena tänä vuonna ”Suuri Savontie”, jota esittelee Olavi Pakarinen.

Koti Savossa -luentosarjan luento torstaina 14.12. klo 16.30 – 18 
Mikkelin yliopistokeskuksen auditorio (Lönnrotinkatu 5). FT Maarit Knuuttila: Savolainen kotiruoka

 
Mikkeli-Seuran VAIN jäsenten pikkujoulu lauantaina 16.12. klo 15- 18 
Pikkujouluohjelmana on mm. tarjoilua, kesän teatteriesityksen DVD-taltioinnin katsominen, joululauluja (piano ja Toivelaulukirjat), arpajaiset (käteistä mukaan), mahdollisuus ostaa tuotteita. Ja saa toki esittää omaakin ohjelmaa! 

______________________________________________________________

21.9.2017

Mikkeli-Seuran tuottamaa näytelmää ”Vain askelteni kaiku Aleksanterinkadulla” kävi Elomaan talonpihapiirissä katsomassa elokuun kuudessa näytöksessä yhteensä lähes neljäsataa katsojaa! Kiitos ohjaajalle, käsikirjoittajalle, näyttelijöille ja kaikille onnistuneen teatterielämyksen mahdollistaneille tahoille!

Mikkeli Art and Desing -viikko on meneillään 16.9. – 23.9. Tapahtumat tästä linkistä http://www.madmikkeli.com/

Mikkelin päivää vietetään sunnuntaina 1.10. klo 13 – 16 Elomaan talolla, Pirttiniemenkatu 21. Tapahtumassa luovutetaan kaupungin yleisten kulttuuripalvelujen myöntämä Mikkeli-palkinto, arvuutellaan leikkimielisillä perinnerasteilla ja nautitaan kahvitarjoilusta. Arpajaisissa laadukkaat palkinnot sekä mahdollisuus ostaa seuran tuotteita. Vapaa pääsy, TERVETULOA!
 
Mikkelin museotoimi järjestää ”Yö museossa” -tapahtuman pe 27.10. klo 17 – 24. Seuraa ilmoittelua!
 

Koti Savossa -luentosarja jatkuu marraskuussa. Luennot pidetään torstaisin klo 16.30 – 18 Mikkelin yliopistokeskuksen auditoriossa, Lönnrotinkatu 5  

 • 9.11.2017 Itäsuomalainen maatila kotina, FT Heikki Kupiainen
 • 14.12.2017 Savolainen kotiruoka, FT Maarit Knuuttila

Mikkeli-Seuran syyskokous pidetään su 19.11. klo 15.00 Elomaan talolla. Perinteisesti kokouksen jälkeen on esitelmä, jonka tänä vuonna pitää Olavi Pakarinen aiheena ”Suuri Savontie”. Kahvitarjoilu. Perinteinen syyskokouksen jäsenkirje liitteineen postitetaan jäsenille lokakuun loppupuolella. 

______________________________________________________________

12.7.2017

Vain askelteni kaiku Aleksanterinkadulla -näytelmä Elomaan talon pihapiirissä

Sadan vuoden takainen Mikkeli herää henkiin ainutlaatuisessa ympäristössä, kun Mikkeli-Seuran tuottama näytelmä Vain askelteni kaiku Alenksanterinkadulla saa ensi-iltansa Elomaan talon pihalla 18.8.2017 klo 18.00. Näytelmän on kirjoittanut Helena Kortelainen ja sen ohjaa Leena Luostarinen. Näytelmä on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Esitykset:

 • ensi-ilta 18.8.2017 klo 18.00
 • 20.8. klo 16.00
 • 22.8. klo 18.00
 • 24.8. klo 18.00
 • 25.8. klo 18.00
 • 27.8. klo 16.00

Liput 10e aikuiset, 5e lapset. Ennakkovaraukset koivula.hannele(at)gmail.com, puh 050 594 6221.

Väliajalla puhvetti, arvanmyyntiä ja mahdollisuus ostaa seuran tuotteita! Tule ja tuo mummosikin!

(kuvat ja juliste: Ismo Funke)

 

 

 

______________________________________________________________

4.7.2017

Kesäretki Rantasalmen kartanomaisemiin lauantaina 26.8.2017

Ohjelma:

Lähdemme liikkeelle torin turistiautopysäkiltä klo 8.00.
Saapuminen Korhola Holiday -maatilamatkailuyritykseen, jossa nautitaan aamukahvit ja tutustutaan isännän opastuksella museoon. Lomakylässä on myös eläinpha.
 
Noin klo 10.30 – 12 vierailu Vanhassa Pappilassa, jossa kartanon isäntäväki Jorma ja Maarit Keimo esittelevät rantasalmelaista kartano- ja pappilaelämää.
 
Lounasta tarjoillaan Porosalmella sijaitsevassa keskiaikaisessa Lomakylässä Järvisydämessä, jossa Ravintola Piian Pöydän lähituottajien buffetpöytätarjontaan.
 
Lounaan jälkeen noin klo 14.30 paluu Rantasalmen keskustaan, jossa tutustuminen Ateljee-Galleria Villi Vilmaan, joka on taiteilija Pentti Ikäheimosen rakentama ja joka esittelee tilat ja taiteen.
 
Paluumatkalle Mikkeliin lähtö noin klo 16, joten paluumatkalla voi halutessa pysähtyä iltapäiväkahville Juvalle tai Punaisen Piipun Kievariin. Ilman pysähdystä Mikkeliin saapumisaika on noin klo 17.
 
Matkan hinta on 65 euroa/henkilö ja maksetaan käteisellä bussissa. Sitova ilmoittautuminen viimeistään 23.7. Helena Partaselle, heleena.partanen@gmail.com tai puhelimitse 0440 – 360 417.
 
Retki toteutetaan, mikäli lähtijöitä vähintään 30 henkilöä. Huom! Retki on avoin kaikille, joten retkestä voi ja saa vinkata ystäville, tuttaville ja naapureille!
 

______________________________________________________________

24.4.2017

Mikkeli-Seuran ja Mikkelin harrastaja-arkeologien pitkäaikaiselle aktiiville, HuK Helena Partaselle myönnettiin kotiseutuneuvoksen arvonimi maaliskuussa 2017. Helenaa juhlittiin asiaankuuluvin menoin Elomaan talolla sunnuntaina 23.4.2017. Paikalla oli mm. kaupunginhallituksen puheenjohtaja Seija Kuikka, kaupungin kulttuurijohtaja Marita Kajander, Mikkelin oppaiden ja Mikkeli-Seuran edustusta, sekä koko hankkeen primus motor, tuomiorovasti emeritus Simo S. Salo. Musiikista vastasi Kastanjakuoron lauluryhmä Juha Lindbohmin johdolla. Arvonimen myönsi tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Mikkeli-Seura onnittelee lämpimästi uutta neuvosta!

Mikkeli-Seura on mukana Mahdollisuuksien tori -tapahtumassa la 13.5. klo 10 – 14 Mikkelipuistossa. Tuotemyyntiä ja infoa.

______________________________________________________________

18.4.2017

Suosittu vinkkisuunnistus tulee taas!

Vinkkisuunnistus on tänä vuonna poikkeuksellisesti helatorstaina 25.5. klo 11-13. Kaupunkisuunnistuksen aihe on tämän vuoden kulttuuriympäristöpäivän mukainen luontoon yhdessä. Rasteja on yhdeksän ja ne julkaistaan edellisenä päivänä 24.5. Keskiviikko-lehdessä. Viimeinen rasti on Elomaan talo, jossa tarjoilua, arvontaa ja Mikkeli-Seura r.y.:n tuotemyyntiä. Tapahtuma on maksuton perhetapahtuma.

______________________________________________________________

10.3.2017

Keskustelutilaisuus Mitä kotiseutu merkitsee?

Aika:         keskiviikko 22.3.2017 klo 17.00 – 19.00 (kahvitarjoilu alkaen klo 16.30)

Paikka:     Mikkelin kaupunginkirjasto, Mikkeli-Sali, Raatihuoneenkatu 6, Mikkeli

Tervetuloa keskustelemaan omasta kotiseudustasi sekä kotiseudun merkityksestä tämän päivän erilaisille suomalaisille, erilaisissa elämäntilanteissa.

Suhde omaan kotiseutuun ja asuinympäristöön on henkilökohtainen. Yhteisenä paikkana siitä tulee yhteisöllinen kokemus. Kiinnostus omaa asuinympäristöä kohtaan on korkealla, mikä näkyy asukkaiden aktiivisena toimintana kaupunginosien ja kylien elävyyden ja viihtyisyyden hyväksi. Lisäksi kotiseutusuhdetta tuodaan esiin ja pidetään yllä sosiaalisessa mediassa.

Kotiseudut ovat kokeneet myös muutoksia vuosikymmenten varrella. Muuttoliike on jatkuvaa ja moni meistä muuttaa useammankin kerran elämänsä aikana. Maakuntiin muutetaan niin muualta Suomesta kuin ulkomailta.

Kotiseutuliitto haluaa päivittää käsitystä kotiseudusta ja sen merkityksestä ja järjestää keskustelutilaisuuden osana Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaansa Rakkaudesta kotiseutuun.

Keskustelussa on mukana valmistelluilla puheenvuoroilla mm.

 • Mikkeli-seuran varapuheenjohtaja ja kulttuurintutkija, FL Leena Hangasmaa
 • Insinööri ja videokuvaaja Hamid Al-Sammarraee
 • Vuoden 2016 nuori mikkeliläinen taitelija Salla Sillanpää

Keskustelua vetää Kotiseutuliiton toiminnanjohtaja Riitta Vanhatalo.

Tilaisuus sekä striimataan että taltioidaan. Suora lähetys näkyy 22.3. klo 17.00 alkaen osoitteessa

http://vod.kepit.tv/kotiseutuliitto.html  

Keskusteluun voi osallistua sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #kotiseutu2017.

Ilmoittautuminen 14.3. mennessä: www.kotiseutuliitto.fi/ilmoittautumislomake

Tervetuloa mukaan!

 

______________________________________________________________

3.3.2017

Onnea 179-vuotias Mikkeli! Mikkeli-Seuran juhlapäivän ohjelmaa:

Mikkelin kaupungin syntymäpäiviä juhlitaan tiistaina 7.3.,
jolloin Elomaan talolla on avoimet ovet klo 12 – 15 ja paikalla seuran puheenjohtaja Teppo Korhonen esittelemässä taloa ja seuran toimintaa. Mahdollisuus hankkia seuran myyntituotteita.

Tiistaina 7.3. on Mikkelin Yliopistokeskuksen auditoriolla (Lönnrotinkatu 5) Koti Savossa -luentosarjan maksuton yleisöluento klo 16.30 – 18. Alustajana on arkkitehti Eveliina Könttä/Mikkelin kaupunki ja aiheena ”Kaupunkiasumisen tavoitteet ennen ja nyt”

Kaupungilla paljon muutakin ohjelmaa, katso aikataulu täältä

Mikkeli-Seuran kevätkokous

Elomaan talolla sunnuntaina 19.3. klo 15. Kokouksen jälkeen Sotahistoriakeskuksen näyttelyasiantuntija Olli-Pekka Leskinen alustaa aiheesta ”Sodan ja rauhan keskus Muistin monet tehtävät”. Kahvitarjoilu!

Kansalaisyhteiskunta kulttuuriympäristötyössä -selvitys on julkaistu

Suomen Kotiseutuliitto on tehnyt ensimmäisen valtakunnallisen selvityksen yhdistysten ja yksittäisten kansalaisten panoksesta kulttuuriympäristön hoitoon ja kehittämiseen.
Selvitys on Suomen Kotiseutuliiton ja muiden kulttuuriympäristöalan kansalaisjärjestöjen panos kulttuuriympäristöstrategian toimeenpanoon.

Selvityksen tulokset kertovat:
1. Vapaaehtoistyöllä on oletettua suurempi merkitys kulttuuriympäristöasioissa: siihen käytetetään valtavasti aikaa ja tekijät ovat osaavia. Vapaaehtoistyö kulttuuriympäristön hyväksi on tekijöilleen merkityksellistä ja hyvä ympäristö lisää hyvinvointia.
2. Että kulttuuriympäristötyön kansalliset tavoitteet saavutetaan, tarvitaan edellytyksiä yhdistystoimintaan, lisää yhteistyötä kansalaisyhteiskunnan sisällä, sekä aitoa vuorovaikutusta ja tuloksellista yhteistyötä kansalaisyhteiskunnan ja hallinnon välille.

Maanantaina 27.2. ympäristöministeriössä pidetyssä julkistamistilaisuudessa oli 70 osallistujaa: ympäristöministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön, opetushallituksen, Museoviraston ja muiden viranomaistahojen edustajia, kansalaisjärjestöjen työntekijöitä, sekä yhdistystoimijoita ja muita aktiivisia kansalaisia.

•        Selvityksen voi lukea Issuu-palvelussa: bit.ly/ky-selvitys
•        Raportin tulostettava pdf-versio, julkistamistilaisuudessa pidetyt esitykset ja tiivistys selvityksen tuloksista löytyvät täältä: http://kotiseutuliitto.us12.list-manage.com/track/click?u=9cb36d433e4c1d86a1f878f89&id=ef697ac578&e=60c06f1dc1
•        Kotiseutuliiton tiedote selvityksen tuloksista: http://kotiseutuliitto.us12.list-manage1.com/track/click?u=9cb36d433e4c1d86a1f878f89&id=5ae2dc6b1b&e=60c06f1dc1

______________________________________________________________

18.1.2017

Tule näyttelijäksi Mikkeli-Seuran Suomi 100-juhlavuoden näytelmään!

Mikkeli-Seuran yksi panoksista Suomi 100-juhlavuoteen on näytelmä, jonka nimenä on ”Vain askelteni kaiku Aleksanterinkadulla/elämää Mikkelissä noin 100 vuotta sitten”. Käsikirjoituksen on tehnyt Helena Kortelainen, sen ohjaa Leena Luostarinen ja tuottaa Sinikka Valtonen. Esityksiä pidetään elokuun puolivälissä Elomaan talon pihalla.

Näytelmä ei synny ilman näyttelijöitä, joita nyt haetaan tätäkin kautta. Eli 4 -6 ja 8 – 9 eri-ikäistä miestä ja naista, jotka haluavat ottaa haasteen vastaan. Näytelmä ei ole musiikkinäytelmä, vaan näyttelijöiden tulee omaksua/oppia sangen paljon tekstiä/vuorosanoja. Osa rooleista on tupla-/triplarooleja. Kokoontumiset aloitetaan torstaina 2.2. klo 17 – 20 Elomaan talolla, Pirttiniemenkatu 21. Paikalla on ohjaaja Leena Luostarinen, joka kanssa noin kolme tuntia käytetään tutustumiseen, jutteluun, näytelmän esittelyyn ja yhteisiin esiintymisharjoitteisiin. Mitään ”koe-esiintymistä” ei ole. Toiveita pyritään ottamaan mahdollisuuksien mukaan huomioon. Esityksen valmistamisessa on tarjolla jännä ja monipolvinen ryhmämatka itse kunkin omien – ehkä piilevienkin – voimavarojen äärelle ja yhdessä tekemisen ihmeeseen. Tervetuloa mukaan!

Mikäli koet tämän olevan Sinun juttusi, laitathan viestiä koivula.hannele@gmail.com, jotta meillä on alustava tieto, kuinka paljon kiinnostusta asiaan on.

 

______________________________________________________________

15.10.2016
Arkistojen päivä ti 15.11. klo 12 – 16.30. Mikkelin maakunta-arkisto, Pirttiniemenkatu 8A. Teemana Arkistot ja lähdeaineistot sananvapauden turvana. Ohjelmassa neljä esitelmää, kahvitarjoilu. Vapaa pääsy.

Mikkeli-Seuran syyskokous su 20.11.2016 klo 15.00 Elomaan talolla.

Käsittelyssä sääntömääräiset syyskokouksen asiat. Kokouksen jälkeen seuran puheenjohtaja, dosentti Teppo Korhonen esitelmöi väitöskirjansa pohjalta aiheesta ”Sadekatoksesta viherhuoneeksi – suomalaisen kuistin historiaa”. Esitelmä avaa Mikkeli-Seuran yhteistyössä Mikkelin yliopistokeskuksen ja asuntomessuorganisaation kanssa järjestämän Suomi 100 -juhlavuoden esitelmäsarjan ”Koti Savossa”. Kahvitarjoilu klo 14.30 alkaen. TERVETULOA!

Kokousaineistoa: jasenkirjesyksy2016, syyskokouksen esityslista, toimintasuunnitelma_2017,

img_20161002_141448

Teppo Korhonen esitelmöi eläinuhreista suomalaisessa juhlaperinteessä.

img_20161002_130609

Mikkeli-palkinon sai Timo Heimonen Mikkelin kaupungin kulttuurilautakunnan pj:lta Marianne Huoposelta ja kulttuurijohtaja Marita Kajanderilta.

Mikkelinpäivää Elomaan talolla 2.10.2016 juhlisti noin 50 henkeä. Tilaisuudessa kaupungin kulttuuripalvelut luovutti perinteisen Mikkeli-palkinnon Timo Heimoselle.

Tulossa: Uusintapainos suositusta Helmi Usmalan Piirsin Mikkeliä -kirjasta!

Kirja-ale! Seuran kirjoja nyt saatavilla alennettun hintaan!

______________________________________________________________

27.9.2016

Tervetuloa viettämään Mikkelinpäivää Elomaan talolle su 2.10. 2016 klo 13 alkaen!

Mikkeli on ainoa Suomen kaupunki, jolla on oma merkkipäivä kalenterissa! Sen kunniaksi kahvitarjoilu, tuotemyyntiä, mahdollisuus tutustua taloon ja Seuran toimintaan sekä vapaata keskustelua. Noin klo 13.45 Seuran puheenjohtaja Teppo Korhonen alustaa aiheesta ”Mikkelin pässi ja Olavin lammas – kotieläinuhrit suomalaisessa kansanperinteessä”.

Tilaisuudessa Mikkelin kaupungin yleiset kulttuuripalvelut jakaa vuotuisen Mikkeli-palkinnon. Palkinto on tunnustus pitkäjänteisestä työstä kaupungin kulttuurin hyväksi. Tule katsomaan, kuka palkinnon tänä vuonna saa!

TERVETULOA, vapaa pääsy!

______________________________________________________________

7.9.2016

Tervetuloa Digitointipäivään_la_240916_Mikkelin_Stellassa!

Löytyykö laatikoistasi sota-aikaa koskevia tai vanhempia valokuvia tai muita aineistoja, jotka olet joskus ajatellut digitoida, mutta tehtävä on jäänyt tekemättä? Nyt Sinulla on mahdollisuus tuoda aineistosi digitoitavaksi ja tallennettavaksi yhteiselle eurooppalaiselle Topoteekki-alustalle. Sotahistoria – menneisyys innovaatioympäristönä- ja Kansallisarkiston Co:Op –hanke järjestävät digitointipäivän Kauppakeskus Stellassa lauantaina 24.9.2016 klo 11 – 15. Päivästä tarkemmin oheisessa kutsussa. Tervetuloa!

______________________________________________________________

24.8.2016

Mikkeli-Seuran johtokunta käynnisti syyskauden toteamalla kokouksessaan Elomaan talon julksivumaalauksen onnistuneen hyvin sateisesta kesästä huolimatta. Maalaukseen saatiin Museoviraston avustusta. Maalausprojektia päätettiin jatkaa ensi kesänä sisäpihan puolella. Syksyn mittaan järjestetään Mikkeli-päivän tapahtuma 2.10. Syyskokous pidetään su 20.11. klo 15. Kokouksessa Seuran puheenjohtaja Teppo Korhonen esitelmöi kuisteista väitöskirjansa pohjalta.

DSC04895

Mikkeli-Seuran puheenjohtaja Teppo Korhonen ja talonhoitaja Kaisu Tullinen toteavat Elomaan talon maalauksen onnistuneen hyvin.

DSC04892DSC04894

______________________________________________________________

18.6.2016

Elomaan talon julkisivun maalaus on alkanut. Mikkeli-Seuran ylläpitämän kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Elomaan talon julkisivun ehostus on alkanut vanhojen maalien poistamisella. Kesän aikana julkisivu ja aidat saavat uuden maalipeitteen. Tämän kesän kunnostustoimenpiteisiin kuului myös pihan syreenimajan kunnostaminen, jonka innokas talkooporukka teki jo toukokuussa.

DSCN8246DSCN8252

________________________________________________________

15.6.2016

Mikkeli-Seuran perinteinen kesäretki järjestetään tänä vuonna Asikkalaan lauantaina 13.8.2016.

Tutustumme Urajärven kartanomuseoon. Urajärven kartano kuului lähes 250 vuotta aateliselle von Heideman -suvulle. Oppaan johdolla tutustumme Vääksyyn ja piipahdamme Anianpellon markkinoilla. Osallistumismaksu 50 euroa sisältää matkan, sisäänpääsymaksut, opastukset ja keittolounaan. Lähtö Mikkelistä klo 8.30 ja paluu noin klo 16.00.

Sitovat ilmoittautumiset 8.7. mennessä sähköpostilla: heleena.partanen(at)gmail.com tai puhelimitse 0440 – 360 417. Matka toteutetaan, mikäli lähtijöitä on vähintään 30.

______________________________________________________________

16.5.2016

Vinkkisuunnistus kokosi 165 suunnistajaa kiertämään rasteja aurinkoisessa säässä 15.5.2016. Perinteisen suunistuksen teemana oli vuoden kulttuuriympäristöpäivän teeman mukaisesti ”porukan paikat, yhteiset ympäristöt”.

Oikeat rastit ja arvonnassa voittaneet näet tästä linkistä:

MS_vinkkisuunnistus_2016_voittajat

______________________________________________________________

9.5.2016

Vinkkisuunnistus 15.5.2016 klo 11-13

Mikkeli-Seuran jokakeväinen Vinkkisuunnistus tulee taas! Su 15.5. klo 11-15 toteutettavan kaupunkisuunnistuksen vinkit mukailevat vuoden kulttuuriympäristöpäivän teemaa ”Porukan paikat, yhteiset ympäristöt”. Vinkkejä on yhdeksän ja ne julkaistaan 11.5. Viikkoset-lehdessä. Viimeinen rasti on Elomaan talo, jossa tarjoilua, arvontaa ja Mikkeli-Seura r.y.:n tuotemyyntiä. Tapahtuma on maksuton perhetapahtuma.

______________________________________________________________

4.3.2016

Mikkeli juhlii 178-vuotissyntymäpäiväänsä 7.3.2016.

Mikkeli-Seura onnittelee ja pitää Elomaan talolla avoimia ovia klo 12-17. Tervetuloa tutustumaan ja juttelemaan puheenjohtaja TeppoKorhosen kanssa! Kaupungilla myös paljon muuta kiinnostavaa ohjelmaa:

______________________________________________________________

25.2.2016

Maaliskuun tapahtumia:

Mikkeli-Seuran Kevätkokous su 6.3. klo 16 Elomaan talolla. Kokouksen jälkeen kahvitarjoilu ja Kari Laukkanen Mikkelin Mobolistit ry:stä esitelmöi. TERVETULOA! Kokouksen esityslista

7.3.2016 Mikkelin syntymäpäivänä Elomaan talolla avoimet ovet. Mikkeli-Seuran puheenjohtaja Teppo Korhonen päivystää talolla klo 12-17. Muuta syntymäpäiväohjelmaa mm. opastettuja tutustumiskierroksia kaupungin sivuilla.

______________________________________________________________

22.2.2016

Lue kevään 2016  jäsenkirje!

Suomen suurimmasta kulttuuriperintöinventoinnista on julkaistu kirja

Valtion monikäyttömetsissä vuosina 2010-2015 tehdystä kulttuuriperintöinventoinnista on julkaistu Metsiin kadonneet -kirja, johon on koottu tietoa niin hankkeesta kuin sen tuloksista.  Teos toimii myös retkioppaana, sillä sen sivuilta löytyy retkikohteiksi sopivia kulttuuriperintökohteita aina Salosta Inariin saakka.

Metsähallituksen julkaisema Metsiin kadonneet -kirja kertoo Suomen suurimmasta kulttuuriperintöinventoinnista: sen taustoista, tutkimusmenetelmistä ja tuloksista, jotka julkaistaan nyt ensimmäistä kertaa. Inventoinnin aikana tutkittiin lähes neljä miljoonaa hehtaaria valtion monikäyttömetsiä, joista löydettiin yli 10 000 kohdetta. Vanhimmat kohteista olivat lähes 10 000 vuoden takaa ja nuorimmat 1960-luvulta.

Inventoinnin aikana kiinteiden muinaisjäännösten määrä monikäyttömetsissä lähes nelinkertaistui kasvaen noin tuhannesta kohteesta melkein neljään tuhanteen. Kiinteiden muinaisjäännösten lisäksi inventoitiin ensimmäistä kertaa metsien nuorempaa kulttuuriperintöä, kuten 1900-luvulle ajoittuvia rakennusten jäännöksiä, uittoon ja metsätöihin liittyviä rakennelmia sekä toisen maailmansodan aikaisia kohteita.

Tarinat ovat tärkeä osa kulttuuriperintöä ja Metsiin kadonneet –kirja vie lukijansa tutustumaan niin varhaisimpiin asuinpaikkoihin, vanhoille valtateille kuin sodan jälkiinkin. Kirjan sivuilta löytyy tarinoiden lisäksi retkikohteiksi sopivien kulttuuriperintökohteiden koordinaattitietoja, joiden avulla voi lähteä maastoon tutustumaan vaikkapa esihistoriallisiin jääkaappeihin.

Metsiin kadonneet -kirjaa voi tilata Metsähallituksen julkaisut.metsa.fi-palvelun kautta (http://julkaisut.metsa.fi). Kirjasta on myös tehty ilmainen e-julkaisu, johon voi tutustua osoitteessa:

http://www.e-julkaisu.fi/metsahallitus/metsiin_kadonneet/

Valtion metsien kulttuuriperintöinventointihankkeen hankesivut (metsa.fi):

http://www.metsa.fi/fi/web/guest/metsiinkadonneet

______________________________________________________________

11.2.2016

Mikkeli-Seuran Kevätkokous su 6.3. klo 16 Elomaan talolla. Kahvitus alkaa klo 15.30. Kokouksen jälkeen esitelmöi Kari Laukkanen Mikkelin Mobolistit ry:stä. TERVETULOA! Kokouksen esityslista

Perinteinen vinkkisuunnistus järjestetään su 15.5. klo 11-13. Tämän vuoden aiheena on Euroopan kulttuuriympäristöpäivien teema Porukan paikat, yhteiset ympäristöt. Lue rastivinkit Viikoset-lehdestä ke 12.5.

______________________________________________________________

28.10.2015

Joulun välipäivinä tarjolla Mikkelin kaupungin kulttuuripalvelujen ja Mikkelin oppaiden opastettuja kulttuuriperintökierroksia:

30.12.2015 klo 14 Marskin saappaan jäljissä, kokoontuminen rautatieasema/Salonkivaunu
02.01.2016 klo 14 Kolmen kauppiaan kaupunki, kokoontuminen Satamapaviljonki
04.01.2016 klo 14 Ylienkeli Mikaelin kaupunki, kokoontuminen Kivisakasti
06.01.2016 klo 14 Mikkelin venäläinen historia, kokoontuminen Kirkkopuisto/Jousimiespatsas

Kierroksille vapaa pääsy!

26.10.2015

Syksyn jäsenkirje on ilmestynyt.

Mikkelin maakunta-arkisto (Pirttiniemenkatu 8 A, Mikkeli) viettää pohjoismaista arkistojen päivää tiistaina 10.11.2015 klo 14–17 aiheella Evakkoja ja pakolaisia. Päivän tarkoituksena on kertoa arkistoista ja näiden toiminnasta sekä korostaa niiden roolia vapaan pohjoismaisen yhteiskuntamuodon säilyttäjinä ja edistäjinä.

Iltapäivän ohjelma

klo 14 – 14.45   Juuret Karjalassa – raja lähellä ja kaukana, Pekka Intke, Rautulaisten pitäjäseuran varapuheenjohtaja

klo 15 – 16  Pakolaisuus 1905–1945, Antero Leitzinger, VTT, Maahanmuuttoviraston tutkija

Esitysten jälkeen kierros maakunta-arkistossa. jossa tutustutaan Inkerin, Itä-Karjalan ja Kronstadtin pakolaisiin liittyviin 1920-luvun aineistoihin. Kronstadtin epäonnistuneen kapinan jälkeen Suomeen paenneita koottiin vuonna 1921 mm. Mikkelin Tuukkalassa sijainneelle leirille. Tämän lisäksi esitellään osin toteuttamatta jääneitä Viipurin kaupungin evakuointisuunnitelmia talvisodan alla.

Kahvitarjoilu – Vapaa pääsy

 

Avoimet ovet eli Arkistojen päivä Suomen Elinkeinoelämän keskusarkistolla (Tutkijantie 7), www.elka.fi lauantaina 14.11. klo 10 – 15. Tarjolla kahvia ja pullaa.

ELKAssa Sota-arkistoprojektin päätösseminaari torstaina 26.11. Syksyllä 2007 Suomen Elinkeinoelämän keskusarkistossa aloitettu entisen Sota-arkiston vuosien 1918—1945 asiakirjamateriaalin kunnostusprojekti on nyt saatu päätökseen. Lähes 18 hyllykilometrin verran asiakirja-aineistoa on luetteloitu tietokantaan ja koteloitu uudelleen, ja ne ovat nyt tutkijoiden hyödynnettävissä entistä paremmin.

Suuren urakan valmiiksi saamisen kunniaksi järjestetään 26.11.2015 päätösseminaari, jonka ohjelman sekä ilmoittautumisohjeet löydät tästä linkistä.

 

______________________________________________________________

9.9.2015

Mikkeli-Seuran syyskausi käynnistyy, tervetuloa mukaan vanhat ja uudet toimijat!

Mikkelinpäivän ohjelmaa su 4.10.

Elomaan talolla avoimet ovet klo 13.00 alkaen. Tervetuloa tutstumaan seuran toimintaan ja Elomaan taloon! Kahvitarjoilu 3e, kirjamyyntiä.

Klo 13.00 alkaen opastettu hautausmaakävely, kokoontuminen Pitäjänkirkon parkkipaikalla, oppaana Helena Partanen. Opastus, hautausmaan tarinallinen ”Lemmittyjen leposijat” -kirja, sekä kahvit Elomaan talolla yhteensä 15 euroa. (jos omistat jo kirjan, opastus ja kahvit 8 euroa). Tapahtumasta saadut varat lahjoitetaan Suomen Kotiseutuliiton ”Kotiseudulle – keräys Kotiseutusäätiölle”.

Seuran syyskokous su 15.11. klo 16 Elomaan talolla. Kahvitus klo 15.30. Kokouksen jälkeen esitelmöi Pertti Parkkola Savon perinnepurjehtijoista. Kokouksen esityslista

_____________________________________________________________

23.6.2015

Mikkeli-Seura järjestää kesäretken Porvooseen 29.8.2015. Lähtö klo 8.00 torin turistipysäkiltä ja paluu n. klo. 18.30. Retken aikana tutustutaan oppaan johdolla Porvooseen ja Raatihuoneen museoon. Kaupunkiin tutustumiseen ja ostoksiin jää myös omaa aikaa. Matkan hinta 60 euroa sisältää bussimatkat, opastuksen ja lounaan, ja se kerätään matkan aikana. Tiedustelut ja sitovat ilmoittautumiset ti. 30.6. mennessä p. 0440 360 417 tai sähköposti: heleena.partanen(at)gmail.com. Ilmoittautumisen yhdessä mainittava otatko kala- vai liharuuan. Matka tehdään mikäli lähtijöitä on vähintään 30. Retki on avoin kaikille. Tervetuloa!

__________________________________________________________________________________________________

5.6.2015

 

Mikkelin matkailuneuvonta muuttaa. 15.6.2015 alkaen Elomaan talon varaukset ja avaimet osoitteesta Maaherrankatu 22, 50100 Mikkeli.

Mikkelin museoiden digitaaliset aineistot nyt vapaasti tutustuttavissa osoitteessa finna.fi

_____________________________________________________________________________________

 

3.3.2015

Mikkeli-seuran kevätkokous pidetään sunnuntaina 3.3.2015 klo 16.00 Elomaan talolla. Kokouksessa esitelmöi perinnemestari Hannu Rinne aiheesta ”Ihana kamala vanha talo”. Myynnissä myös Hannu Rinteen kirjoja seuran omien julkaisujen ohella. Perinnemestarin kotisivut. Tutustu kokouksen esityslistaan. Tervetuloa uudet ja vanhat jäsenet sekä kaikki toiminnasta kiinnostuneet!

 Suosittu vinkkisuunnistus tulee jälleen!  Sunnuntaina 17.5.2015 suunnistetaan Euroopan rakennusperintöpäivien vuoden teeman ”Teollisuuden ja tekniikan perintö” mukaisilla rasteilla. Vinkit ke 13.3. Viikkosissa.

_____________________________________________________________________________________________________________

4.11.2014

Arkistojen päivän avointen ovien tapahtuma ELKAssa lauantaina 8.11.2014 kello 10 – 15. Ohjelmassa on mm. teollisen muotoilun näyttely, arkistokierroksia, vanhojen mainoselokuvien katselua sekä tietysti ilmainen kahvi- ja pullatarjoilu.

Suuren suosion saavuttanut Mikkelin puutalot -esitys saa Arkistojen päivänä jatko-osan, sillä silloin ensiesitykseen tulee Savonlinnan puutalot -esitys. Esitys koostuu vuonna 1970-kuvatuista valokuvista, jotka esittävät vanhoja Savonlinnalaisia puutaloja. Jokaisen kuvan jälkeen on uudempi kuva viime kesältä, jossa selviää mitä kyseisellä paikalla on nykyisin.

Suomen Elinkeinoelämän keskusarkisto, Tutkijantie 7, 50100 Mikkeli

Mikkeli-Seuran syyskokous su 23.11.2014 klo 16.00 Elomaan talolla. Tervetuloa! DSC02958

Kahvitarjoilu 15.30 alkaen. Kokouksen jälkeen esitelmöi emeritustuomiorovasti Simo S. Salo aiheesta ”Hautausmaa kotiseudun sydämessä”.

Kokouksen esityslista.

Syksyn jäsenkirje on lähetetty jäsenille.

 

 

___________________________________________________________________________________________

28.10.2014

Avoimet ovet Mikkelin maakunta-arkistossa 4.11.2014 klo 13-15

Mikkelin maakunta-arkisto aloitti toimintansa Viipurin maakunta-arkistona vuonna 1934. Maakunta-arkiston evakkomatka johti Viipurista Äänekosken ja Kuopion kautta Mikkeliin, jossa maakunta-arkiston keltainen rakennus on sijainnut Naisvuoren kupeessa, Pirttiniemenkadulla, vuodesta 1953 lähtien.

80-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi Mikkelin maakunta-arkistolla (Pirttiniemenkatu 8 A) on avoimet ovet tiistaina 4.11.2014 klo 13-15. Esittelykierroksilla pääsee tutustumaan arkistotiloihin. Kahvikupposen ääressä voi kysellä henkilökunnalta arkistoasioista tai saada vinkkejä sukututkimukseen.

Vapaa pääsy.

Lisätietoja: Maakunta-arkiston johtaja Tytti Voutilainen,  puh. 029 533 7201

Ylitarkastaja Anne Hänninen, puh. 029 533 7207

Sähköpostiosoitteet  muotoa etunimi.sukunimi@narc.fi

________________________________________________________________________________________________________________________

7.7.2014

kirkko_0

Suomenniemen kirkko.

KOTISEUTURETKI
Mikkelin Oppaat ja Mikkeli-Seura järjestävät opastetun kotiseuturetken Suomenniemelle 16.8.2014. Lähtö Mikkelistä klo 9.00 ja paluu n. klo 14.00. Retken aikana tutustutaan kirkkoon, Lyytikkälän talomuseoon ja kylään
Suomenniemen puukirkko on muodoltaan tasavartinen ristikirkko, jonka ristikeskuksesta kohoaa korkea lanterniini. Ristivarsien päädyissä on pienet eteishuoneet, alttaripäädyssä viisikulmainen sakaristo. Uusgoottilainen kirkko on poikkeuksellisesti torniton. Kirkko on rakennettu vuonna 1866. Alttaritaulun, ”Jeesus siunaa lapsia”, on maalannut taiteilija Hannes Malin vuonna 1924.
Erillinen kaksinivelinen, pohjaltaan kahdeksankulmainen tapuli on vuodelta 1777. Vanhaa hautausmaata kiertää harmaakiviaita.

Lyytikkälän talomuseo on valtakunnallisesti merkittävä kulttuurihistoriallinen ympäristö. Vanhimmat rakennukset, jauhoaitta ja piikojen aitta, ovat 1770-luvulta ja nuorimmat rakennukset 1930-luvulta. Päärakennus on vuodelta 1867. Lyytikkälän talo on saanut suorakulmaisen pihan ympärille ryhmittyneen umpipihan luonteensa 1900-luvun alkuun mennessä.

Suomenkylä on valtakunnallisesti arvokas maisemakokonaisuus. Kylämiljööltä avautuu myös upea järvinäkymä Kuolimolle.

Suomenkylän vanhimmat talot ovat 1880-luvulta ja yhdessä ympäröivien viljelysmaiden kanssa ne muodostavat arvokkaan kulttuurimaiseman, joka on säilyttänyt alkuperäisen luonteensa.

Ruokailu on Kahvila-Ravintola Salmenrannassa. Tarjolla on lohikeittoa ja vaihtoehtoisesti kasvissosekeittoa, runsas ja monipuolinen salaattipöytä, leivät ja ruokajuomat. Jälkiruokana kahvi ja kääretorttu.

Opas kertoo menomatkalla Ristiinasta ja Suomenniemestä ja paluumatkalla seuraamme Porrassalmen taisteluun päättyneen venäläisjoukon jälkiä.

Retken hinta on 37 euroa ja siihen sisältyvät matka, opastukset, sisäänpääsymaksu sekä lounas.
Ilmoittautumiset 27.7.2014 mennessä Helena Partaselle p. 0440 360417 tai sposti: heleena.partanen(at)gmail.com. Retki järjestetään kun lähtijöitä on vähintään 35.
Tervetuloa!

PÄÄMAJAMUSEON KAUPUNKIKIERROS on avautunut! Tutustu!

____________________________________________________________________________________________________________-

3.6.2014

Marskin salonkivaunu Mikkelin rautatieasemalla jälleen avoinna 4.6.2014!

”Curt von Stedingk – Salonkien suosikki Savon sodassa” -näyttely avautuu Mikkelin kaupungintalolla 13.6.2014. Näyttely kertoo Savon prikaatin komentajasta Curt von Stedingkistä tuo esille myös mm. Kustaan sodan ja Savon sotatapahtumat.

Näyttely on avoinna Mikkelin kaupungintalolla 13.6.-17.8. ti-su klo 10-17 (suljettu 20.-22.6.). Mikkelin kaupungin ja Kansallisarkiston järjestämä näyttely pohjautuu mittavaan, hiljattain Ruotsista ostettuun von Stedingk -suvun arkistokokoelmaan. Arkisto tarjoaa uutta tietoa Curt von Stedingkin persoonan lisäksi Kustaan sodasta, Anjalan liitosta, sodan käytänteistä ja todellisuudesta sekä Savon sotatapahtumista.

Porrassalmen taistelun 225-vuotisjuhlanäytös Porrassalmella 14.6.2014 klo 13.00. 13. kesäkuuta vuonna 1789 käytiin Mikkelin Porrassalmella Kustaan sodan merkittävin maataistelu: 650 suomalaista sotilasta torjui Savoon suuntautuneen monituhantisen venäläisarmeijan hyökkäyksen.

Hyökkääjän tavoitteena oli lyödä puolustaja ja vallata Mikkeli. Venäläisen kenraali Ivan Michelsonin joukot eivät ylivoimastaan huolimatta pystyneet lyömään sitkeästi asemiaan Porrassalmen pohjoisrannalla puolustaneita suomalaisia.

Savon Sotilasperinneyhdistys Porrassalmi ry toteuttaa taistelun 225-vuotistapahtumana taistelunäytöksen aidolla tapahtumapaikalla Mikkelin Porrassalmella.

_________________________________________________________________________________________

23.5.2014

Tutustu Mikkelin kulttuurikierroksiin!

18.5.2014 järjestettyyn Vinkkisuunnistukseen osallistui 129 suunnistajaa. Tämän vuoden aiheena oli ”näkymätön kulttuuriperintö”. Lue tarkemmin Viikkosten näköislehden sivulta 7.

__________________________________________________________________________________________________________________________

22.4.2014

Kirjakauppa Infossa  pe 25.4. klo 14 – 17 ja la 26.4. klo 10 – 14 historiaopas Raija Suominen esittelee Porrassalmen ja Kyyhkylän paikallishistoriaa rautakaudestaRuotsin ja Venäjän vallan aikojen kautta nykypäivään.

Maanantaina 28.4. klo 17.00 Elomaan talolla keskustellaan kalliomaalauksista. Järjestää Harrastaja-arkeologit. Tervetuloa!

Perinteinen Vinkkisuunnistus su 18.5.2014 alkaen klo 11.00. Vinkit ovat 14.5. Viikkoset-lehdessä. Vinkkisuunnistuksen aiheena on tämän vuoden Euroopan kulttuuriperintöpäivän teema ”Näkymätön kulttuuriperintö”.

__________________________________________________________________________________________________________________________

10.3.2014

Harrastaja-arkeologien illassa keskustellaan Mikkelin seudun rautakaudesta. Tule mukaan maanantaina 24.3. klo 17.00 Elomaan talolle.
 
Etelä-Savon Rakennusperintöyhdistyksen vuosikokous pidetään Urpolan kartanossa 28.3. 18.00.
Virallisen osuuden jälkeen Mikkeli-Seuran varapuheenjohtaja, dosentti Teppo Korhonen luennoi perinneaidoista.
Toiminnanjohtaja Maria Luostarinen toivottaa kaikki aiheesta kiinnostuneet tervetulleiksi kokoukseen.
 
Lisätietoa yhdistyksen toiminnasta on sivustolla http://www.rakennusperintoyhdistys.net/

________________________________________________________________________________________________

4.3.2014

Mikkeli-seuran sääntömääräinen kevätkokous su 23.3.2014 klo 16.00 Elomaan talolla. Esityslista

Ristiinan historiateoksia saatavilla kaupungin yhteispalvelupisteestä ja museoilta 10e/kpl

Kuntaliitoksen myötä Mikkelin kaupungilla on myynnissä Ristiinan historiateoksia:
Hannele Wirilander: Ristiinan historia I ja II,  ks. esite
 
sekä
Lennart Pinomaa et al
Ristiina 1649–1949 (1949), 3. painos 2002
Ristiinan pitäjän vaiheet yhteen koottuna 300 vuoden ajalta.
Hinta 10,00 euroa/kpl
 

Reino Ruokolainen et al
Ristiinalaisten sotavuodet 1939-1945 (1998)
Teoksessa sota-ajan kokeneet ristiinalaiset kertovat omia kokemuksiaan
vuosien 1939-1945 ajalta.
Hinta 10,00 euroa/kpl

__________________________________________________________________________________________________

14.2.2014

Curt von Stedingk luentosarja starttaa helmikuussa Mikkelin yliopistokeskuksella!

Mikkelin kesäyliopisto ja Mikkelin yliopistokeskus järjestävät Curt von Stedingk- aiheisen luentosarjan keväällä 2014.

Paikka
Mikkelin yliopistokeskus, auditorio, Lönnrotinkatu 5, Unica- rakennus.

Luentosarjan ohjelma

ke 19.2.2014 klo 17-18.30
Curt von Stedingk 1746-1837: saksalainen, ranskalainen ja ruotsalainen kosmopoliitti!
dosentti Charlotta Wolff, Helsingin yliopisto

ke 19.3.2014 klo 17-18.30
Taistelukentän leijona vai huolellinen organisaattori?
professori emeritus Jussi T. Lappalainen, Turun yliopisto

ke 9.4.2014 klo 17-18.30
Curt von Stedingkin toiminta Haminan rauhanneuvotteluissa vuonna 1809
dosentti Jyrki Paaskoski, Itä-Suomen yliopisto

ke 7.5.2014 klo 17-18.30
Curt von Stedingkin taistelut Ranskan puolesta ja Ranskaa vastaan
dosentti Osmo Pekonen, Jyväskylän yliopisto

Luennot ovat maksuttomia ja kaikille avoimia.

________________________________________________________________________________________

24.11.2013

Jukka Tikka Mikkeli-Seura ry:n puheenjohtajaksi

Mikkeli-Seura ry:n puheenjohtajana aloittaa aiempi varapuheenjohtaja Jukka Tikka vuoden 2014 alussa. Puheenjohtajana vuosina 2006 – 2013 toiminut Pia Puntanen jätti tehtävän. Pia Puntanen kuuluu Suomen Kotiseutuliiton hallitukseen.

Mikkeli-Seuran syyskokouksessa sunnuntaina 24.11.Elomaan talolla johtokunta uudistui muutenkin. Varapuheenjohtajaksi valittiin FT, kansatieteilijä Teppo Korhonen. Uusina jäseninä hallitukseen valittiin Helena Partanen, Laura Jouhkimo ja Anneli Niskanen. Muut johtokunnan jäsenet ovat Emmi Eronen, Anja Jääskeläinen, Leena Hangasmaa, Raija Hänninen, Hannele Koivula, Heikki Kupiainen ja Sinikka Valtonen.

 Ansiomerkkejä

Syyskokouksessa palkittiin Mikkeli-Seura r.y.:n pitkäaikaisia, seuran toiminnassa ansioituneita jäseniä. Seuran pitkäaikainen taloudenhoitaja Anneli Niskanen palkittiin Suomen Kotiseutuliiton hopeisella ansiomerkillä. Suomen Kotiseutuliiton pronssinen ansiomerkki luovutettiin Maaret Kaksoselle ja Maire Partille sekä Matti Liukkoselle, jolla oli merkittävä rooli Mikkeli-Seura r.y.:n henkiin herättäjänä 1980-luvun alussa. Liukkonen kertoi syyskokousesitelmässään kotiseututyön vaiheista Mikkelissä 1970 – 80-luvuilla.

_______________________________________________________________________________

1.8.2013
Nimitysuutinen: Helena Partanen on valittu Suomen kotiseutuliiton valtuustoon Etelä-Savon edustajana valtakunnallisilla kotiseutupäivillä Seinäjoella. Kyseessä on kaksivuotinen kausi. Helena Partanen toimii mm. Mikkelin Oppaat ry:n ja Mikkeli-Seuran alajaoston Harrastaja-Arkeologien puheenjohtajana.

 

10.6.2013

Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu etsii uusia käyttötarkoituksia rakennuksille

Bändikämppä autokaupassa, mediapaja meijerissä vai skeittirata vanhassa tehtaassa? Mikä rakennus ansaitsee uuden elämän? Euroopan rakennusperintöpäivät käynnistää lapsille ja nuorille Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailun, joka kannustaa keksimään uusia käyttötarkoituksia unohdetuille rakennuksille.

Eläköön rakennus!

Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailuun voi osallistua ideoimalla uusi käyttötarkoitus esimerkiksi tyhjillään, vajaakäytössä tai purku-uhan alla olevalle rakennukselle tai rakennelmalle. Osallistua voivat vähintään kahden hengen ryhmät, joiden jäsenet ovat syntyneet vuonna 1995 tai sen jälkeen.

Ryhmä voi muodostua esimerkiksi harrastus- tai kaveriporukasta, koululuokasta tai opiskelijaryhmästä. Kilpailun voittajana palkitaan yksi ryhmä 500 eurolla. Kaikki osallistujat saavat kunniakirjan. Kilpailuun voi osallistua 15. marraskuuta asti. Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu on osa Euroopan rakennusperintöpäivien ohjelmaa.

Vuoden 2013 teemana on ELÄKÖÖN RAKENNUS! Suomessa on paljon erilaisia rakennuksia, joiden käyttötarkoitus on muuttunut. Teeman kautta halutaan tuoda esiin vanhojen rakennusten, rakennuskokonaisuuksien ja rakennelmien uusiokäyttöä.

10.6.2013

NYT ON AIKA EHDOTTAA VUODEN KOTISEUTUKIRJAA
Suomen Kotiseutuliitto nimeää vuosittain Vuoden kotiseutukirjan. Voittaja julkistetaan Turun kirjamessuilla 5. lokakuuta. Vuoden kotiseutukirjan palkitsemisella kannustetaan kotiseutuun liittyvien tietokirjojen tekijöitä. 
Palkintaraati valitsee Vuoden kotiseutukirjan vertailemalla ehdolla olevien teosten ulkoasua, kuvatarjontaa, taittoa, viimeistelyä, tekstien loogisuutta sekä miten sisältöaines on valittu ja toimitettu.
 
Vuoden kotiseutukirja -kilpailuun osallistuvat kirjat tulee toimittaa liiton toimistoon 15.8. mennessä.
 
Suomen Kotiseutuliiton toimisto:
puh. (09) 612 6320
toimisto@kotiseutuliitto.fi
os. Kalevankatu 13 A
00100 Helsinki

Länsi-Savo 4.6.2013

Reilun kahden vuoden työ Mikkelin seudun kulttuuriperinnön edistämiseksi päättyi maanantaina, kun EU-rahoitteisesta kulttuuriperintöohjelma-hankkeesta julkaistiin viimeiset tulokset. Hankkeen tavoitteena oli kartoittaa ja tutkia Mikkelin, Hirvensalmen ja Ristiinan alueiden kulttuuriperintöä. Aineellista perintöä edustivat esimerkiksi rakennukset ja kulttuurimaisemat, kun taas aineetonta kieli, kansanperinne ja historia.

 
Tärkein tulos on 40-sivuinen Mikkelin seudun kulttuuriperintöohjelma, joka antaa ohjeita ja toimintatapoja päättäjille. Asiantuntijoiden ja kansalaisten avulla Mikkelin seudusta on nostettu esiin kuusi kulttuuriperintöteemaa sekä kolme alueen merkittävää kulttuurikohdetta. 
Näitä ovat Astuvansalmen kalliomaalaukset Ristiinassa, Mikkelin historia päämajakaupunkina sekä suhde vesistöön Suomen suurimpana mökkikuntana.
 
Matkailun käyttöön syntyi kolme teemallista opaskarttaa, jotka kädessä sekä paikalliset että turistit voivat seikkailla Mikkelissä vaikka kuningas Kustaa kolmannen jalanjäljillä.
 
 Kaikki hankkeen materiaali on koottu verkkoon osoitteeseen seutu.wikimikkeli.fi.

Mukana hankkeessa oli myös Mikkeli-Seuran puheenjohtaja Pia Puntanen.

21.4.2013

SINUSTAKO ELOMAAN TALON ”HUOLTOMIES”?

Mikkeli-Seura ylläpitää Elomaan taloa, joka sijaitsee osoitteessa Pirttiniemenkatu 21.

Talo pihapiireineen on asemakaavalla suojeltu. Talon ylläpito vaatii aika-ajoin huoltotoimenpiteitä. Piha-, siivous- ja lumitöistä vastaa talonhoitaja Maire Partti, ammattitöihin käytetään ostopalveluja. Kaikenlaista pientä mahtuu kuitenkin tuohon väliin. Onko seuran jäsenistössä timpuritaitoista henkilöä tai henkilöitä, jotka ottaisivat hoitaakseen talon pienet ja erikseen sovittaessa ehken isommatkin korjaus- ja/tai kunnostustyöt?

Mikäli kiinnostuit ja olisi hieman ylimääräistä aikaa osittain talkoo-, osittain
pientä korvausta vastaan tehtävästä ”huoltomiehen” tehtävään, otathan yhteyttä puheenjohtaja Pia Puntaseen, puhelin: 0400 – 651 620 (tavattavissa maanantaista 22.4. alkaen).

19.3.2013

RIITTA VANHATALO YLESTÄ KOTISEUTULIITON UUDEKSI TOIMINNANJOHTAJAKSI

Yleisradiossa pitkän uran tehnyt Riitta Vanhatalo on valittu Suomen Kotiseutuliiton uudeksi toiminnanjohtajaksi. Vanhatalo aloittaa tehtävässään elokuussa, jolloin nykyinen toiminnanjohtaja Lassi Saressalo jää eläkkeelle. Kotiseutuliiton hallitus päätti Vanhatalon valinnasta kokouksessaan tiistaina. Tällä hetkellä Vanhatalo työskentelee Ylen kulttuuriohjelmien genretuottajana ja vastaa kulttuuriohjelmien tuotannosta ja kehittämisestä eri medioissa. Koulutukseltaan Vanhatalo on filosofian maisteri Jyväskylän yliopistosta. Hän tekee puheviestinnän alan väitöskirjaa Tampereen yliopistoon verkostoviestinnästä. Vanhatalo on kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta, Kärsämäeltä, ja hänen nykyinen kotipaikkansa on Kirkkonummi.

Suomen Kotiseutuliitto on etenkin paikallista kulttuuriperintöä ja kotiseututoimintaa vaaliva keskusjärjestö, jonka jäseninä on 642 kotiseutu- ja kaupunginosayhdistystä, lukuisia alueellisia kotiseutujärjestöjä, kaikki maakuntien liitot, 112 Suomen kuntaa sekä lukuisia valtakunnallisia järjestöjä.

Katso myös uutinen liiton nettisivulla:
http://www.kotiseutuliitto.fi/riitta-vanhatalosta-kotiseutuliiton-toiminnanjohtajaLISÄTIETOJA:

Riitta Vanhatalo puh. 040 733 7033, etunimi.sukunimi@yle.fi. Puhelimitse hän on parhaiten tavoitettavissa tiistaina kello 14.15–15.45 ja kello 17–18 sekä keskiviikkona kello 9–10.30.
Suomen Kotiseutuliiton hallituksen puheenjohtaja Kirsi Moisander puh. 040 805 4455, etunimi.sukunimi@jyu.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *