Lue Kotiseutupostin uusin numero!
Pihakirppis Elomaan talon pihapiirissä su 18.8.2023 klo 13.00-16.00
Tervetuloa myymään ja ostamaan pihakirppikselle Elomaan talon pihapiiriin, Pirttinimenekatu 21!
Viime kesänä suuren suosion saanut pihakirppistapahtuma tulee taas.
Myyntipaikka maksaa 5 €, oma pöytä/viltti mukaan!
Varaa myyntipaikkasi soittamalla tai tekstarilla seuran taloudenhoitajalta: 044 572 5277.
Klo 14.00 yrttitutkija Bertalan Galambosi pitää puutarhakierroksen pihapiirissä ja kertoo vanhojen pihapiirien kasveista ja yrteistä. Vapaa pääsy.
Paikalla Mikkeli-Seuran kahvibuffetti. Käteismaksu tai mobilepay.
______________________________________________________
Perinteinen vinkkisuunnistus sunnuntaina 26.5. klo 11-15
Katso vinkit ke 22.5.2023 Mikkelin kaupunkilehdestä. Käy vähintään kuudella rastilla ja ota merkintä rastivahdilta passiin. Passeja saa jokaiselta rastilta. Palauta passi viimeiselle rastille, niin osallistut arvontaan. Viimeisellä rastilla on tarjolla tietoa rasteista sekä kotiseutuaiheista tuotemyyntiä. Samalla juomme kotiseutukahvit Suomen Kotiseutuliiton 75-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Samaan aikaan kahvitellaan lukuisilla paikkakunnilla eri puolilla Suomea.
Jo 36. kertaa järjestettävä vinkkisuunnistus on koko perheen tapahtuma, jossa kuvavinkkien ja sanallisten vihjeiden avulla tutustutaan Mikkelin keskusta-alueen kulttuurihistoriaan. Tapahtuma on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivä, ja noudattaa sen vuosittain vaihtuvaa teemaa. Tänä vuonna teema on ”Reitit ja risteykset, väylät ja verkostot”. Teemalla halutaan nostaa tietoisuutta siitä, että ympäristömme rakentuu eri aikoina syntyneistä reiteistä ja väylistä.
Kulttuuriympäristöpäivät (European Heritage Days) on Euroopan laajin yleisötapahtumien kokonaisuus. Kulttuuriympäristöpäivien kymmeniintuhansiin tapahtumiin osallistuu vuosittain miljoonia ihmisiä eri puolilla Eurooppaa.
_________________________________________________________
Mikkeli-Seuran sääntömääräinen kevätkokous su 24.3.2024 klo 15.00 Elomaan talolla
Tervetuloa kaikki jäsenet kevätkokoukseen! Sääntömääräisten kokousasioiden lisäksi katsomme elokuvan Minulla on palava halu – dokumentti monitoimimies Teuvo Putkosesta. ”Minulla on palava halu” on henkilödokumentti edesmenneestä, dokumentin valmistumisen aikaan 83-vuotiaasta mikkeliläisestä valokuvaajasta ja vapaaehtoistyöntekijä Teuvo Putkosesta. Omaperäinen ja lahjakas, mutta köyhistä oloista ponnistanut Teuvo Putkonen oli selviytymisen mestari. Leipänsä hän tienasi monenlaisista ammateista.
Ohjaus: Markku Kääriäinen, kuvaus: Markku Kääriäinen ja Seija Lipsanen, käsikirjoitus: Seija Lipsanen, kesto 25 minuuttia.
Kahvitarjoilu.
_______________________________________________
Maisemapäivän kävely Mikkelin Karilassa 20.10.2023 klo 13.00-15.00
Eurooppalaisen maisemapäivän merkeissä järjestetään maisemapäivän kävely kulttuurimaisemassa Mikkelin Karilassa. Tutustumme Luonnonvarakeskuksen entisen tutkimusaseman ja koepeltojen sekä viereisen vanhan Karilanmäen ja uuden Orijärven asuinalueen kiinnostavaan ja monikerroksiseen historiaan rautakaudelta nykypäivään.
Oppaina Saara Ryhänen, maisema- ja ympäristöasiantuntija sekä Bertalan Galambosi,
yrttutkija ja yrttialan asiantuntija.
Järjestäjinä Etelä-Savon maa- ja kotitalousnaiset ja Mikkeli-Seura. Sateen sattuessa kävellään sateessa!
Kokoontuminen Karilan tutkimusaseman pihalle, os. Karilantie 2.
Eurooppalaista maisemapäivää vietetään eri puolilla Eurooppaa vuosittain aina 20.10. Yhteistyössä mukanatYmpäristöministeriö, Suomen ympäristökeskus, Museovirasto, Suomen kotiseutulitto, Viherympäristöliitto sekä Maa- ja kotitalousnaisten Keskus, alueelliset piirikeskukset ja muut paikallistoimijat.
Mikkeli-Seuran syyskokous su 19.11.2023 Elomaan talolla klo 15.00. Sääntömääräiset asiat, kahvitarjoilu ja Mikko Pöyryn esitelmä ”Mannerheim, mikkeliläinen revanssipresidentti”.
Luentosarja Tuntematon Mikkeli jatkuu!
Syksyn 2023 teemana on Mikkelistä valtakunnan vallan kamareihin. Luennot pidetään ;ukkelin yliopistokeskuksen auditoriossa klo 16.30-18.00 ja niille on vapaa pääsy.
4.10. Professori, VTT Martti Häikiö: Antti Hackzell
17.10. Kirjailija, FT Timo J. Tuikka: Ahti Karjalainen
22.11. Kirjailija Osmo Ukkonen: Kalervo Haapasalo
____________________________________________________________
23.7.2023
Pihakirppis Elomaan talon pihapiirissä su 13.8.2023 klo 13.00-17.00
Tervetuloa myymään ja ostamaan pihakirppikselle Elomaan talon pihapiiriin, Pirttinimenekatu 21!
Myyntipaikka maksaa 5 €, oma pöytä/viltti mukaan!
Varaa myyntipaikkasi soittamalla tai tekstarilla seuran taloudenhoitajalta: 044 572 5277.
Paikalla Mikkeli-Seuran kahvibuffetti. Käteismaksu tai mobilepay.
Luvassa mahdollisesti myös yllätysohjelmaa!
_________________________________________________________________
8.5.2023
Mikkeli-Seuran perinteinen vinkkisuunnistus on sunnuntaina 21.5. klo 11.00-13.00
Jo 35. kertaa järjestettävä koko perheen tapahtuma noudattaa tänä vuonna Euroopan kulttuuriympäristöpäivien teemaa ”Elävä perintö”. Elävä perintö on aineetonta kulttuuriperintöä, joka siirtyy sukupolvelta toiselle. Suunnistuksen rastit ovat esimerkkejä mikkeliläisestä elävästä perinnöstä: ne ovat paikkoja, jotka ovat kantaneet aineetonta perintöämme vuosikymmeniä.
Ohjeet:
Katso vinkit ke 17.5.2023 Mikkelin kaupunkilehdestä. Käy vähintään kuudella rastilla ja ota merkintä rastivahdilta passiin. Passeja saa jokaiselta rastilta. Palauta passi viimeiselle rastille, niin osallistut arvontaan. Viimeisellä rastilla myös kahvitarjoilu, tietoa rasteista sekä kotiseutuaiheista tuotemyyntiä. Tervetuloa suunnistamaan!
__________________________________________________________
17.2.2023
Luentosarja Mikkelissä vaikuttaneista naisista avaa kaupungin tuntematonta historiaa
Kevään aikana Mikkelin yliopistokeskuksen auditoriossa on tarjolla luentosarja, joka esittelee Mikkelin seudulla eläneitä naisia aina esihistorian ajoista 1900-luvulle saakka. Neljän luennon sarja on alku laajemmalle kokonaisuudelle, jossa valotetaan Mikkelin monipuolista menneisyyttä otsikolla ”Tuntematon Mikkeli.”
Luentosarjan aloittaa ke 22.2. klo 16.30 kotiseutuneuvos Helena Partanen esitelmällään Astuvan akasta Tuukkalan emäntään – Eteläsavolaisen naisen alkujuurilla. Tämä luento on samalla osa Mikkelin Tieteen päiviä. Ke 29.3. yhteiskuntahistorian dosentti Johanna Annola Tampereen yliopistosta luennoi otsikolla Hanna Tamminen − lukkarintytär, kamreerinrouva, vaivaistalon johtajatar. Hanna Tamminen perheineen asui Naisvuoren kupeessa talossa, joka sittemmin on tunnettu työväentalona ja nykyisenä Tempona. To 13.4. vuorossa on Mikkelin taidemuseon amanuenssi Paula Hyvönen luennollaan ”Mahottoman monet mutkat” – Taiteilija Helmi Usmala. Sarjan päättää ti 25.4. kotiseutuneuvos Helena Partasen luento Vaikuttajanaiset katukuvassa, jossa kerrotaan naisista, joiden mukaan Mikkelissä on nimetty katuja ja teitä.
Luentosarjan järjestävät yhteistyössä Mikkelin yliopistokeskus, Mikkeli-Seura ja Mikkelin kaupunki. Luennot pidetään klo 16.30−18.00 Mikkelin yliopistokeskuksen auditoriossa, Lönnrotinkatu 5 ja niille on vapaa pääsy. Luentojen yhteydessä on mahdollisuus ostaa aihepiiriin liittyvää kirjallisuutta ja tuotteita kotiseututyön hyväksi.
Muita seuran luentotilaisuuksia:
Tieteen päivät 23.2.2023 Mikkelin yliopistokeskuksen auditorio klo 16.30-18.00
Unohdetun mikkeliläisen tiedemiehen Karl Johan Ehnbergin elämä ja tutkimusmatka Siperiaan
Ylitarkastaja Tytti Voutilainen, Kansallisarkisto. Vapaa pääsy.
Ruustinnoja ja ruotuvaivaisia – Mikkelin vanhan eteläisen hautausmaan kertomaa 7.3. klo 17.00
Mikkeli-seuran järjestämä luento Elomaan talolla, osoitteessa Pirttiniemenkatu 21. Luennolla puhumassa ovat Kansallisarkiston ylitarkastaja FM Tytti Voutilainen sekä arkkitehti SAFA Kirsti Kovanen. Vapaa pääsy.
_______________________________________________________________
15.1.2023
Mikkeli-Seura käynnistää uutta toimintavuotta haastavassa taloustilanteessa
Mikkeli-Seura käynnisti 73. toimintavuotensa uuden johtokunnan järjestäytymisellä 12.1.2023. Seuran puheenjohtajana jatkaa Leena Hangasmaa, varapuheenjohtajana Helena Partanen ja sihteerinä Kaisa Voutila. Uutena taloudenhoitajana aloittaa Elina Häkkinen. Muut johtokunnan jäsenet ovat Ismo Funke, Pauli Karppinen, Laura Jouhkimo, Emma Martiskainen, Mikko Pöyry, Eeva Uusitalo ja Tytti Voutilainen.
Yksi Mikkeli-Seuran päätehtävistä on ylläpitää ja hoitaa kulttuurihistoriallisesti arvokasta Elomaan taloa. Vuonna 1882 rakennettu talo Pirttinimenkatu 21:ssä on ainoa Mikkelin kaupungin keskusta-alueella alkuperäisessä asussaan pihapiireineen säilynyt 1800-luvun lopun rakennuskokonaisuus. Talo on vuokrattavissa perhejuhlia, kokouksia, illanviettoja yms. varten.
Uusi vuosi toi tullessaan rajusti nousseet kustannukset, joiden kanssa seura nyt kamppailee. ”1800-luvun puutalo ja suora sähkölämmitys ovat näillä sähkönhinnoilla aika huono yhdistelmä”, kertoo seuran puheenjohtaja Leena Hangasmaa. ”Samalla kaikki muutkin kustannukset ovat nousseet. Vanha talo kaipaa jatkuvasti myös remontointia ja korjaamista. Ensi kesänä toiveena olisi saattaa talon ulkomaalaus loppuun.”
Mikkeli-Seura toivookin nyt mikkeliläisiä apuun arvokkaan kulttuuriperintönsä säilyttämiseen. ”Toivomme Elomaan talolle paljon käyttäjiä ja seuralle uusia jäseniä. Olemme avanneet myös yrityksille ja yhteisöille mahdollisuuden liittyä yhteisöjäseneksi ja näin tilaisuuden tunnustaa kotiseuturakkautta ja kantaa yhteiskuntavastuuta”, kertoo Hangasmaa. Jäsenyyksistä ja Elomaan talon vuokraamisesta voi lukea tarkemmin seuran sivuilta www.mikkeliseura.fi.
Mikkeli-Seura on vuonna 1951 perustettu mikkeliläisten oma kotiseutuyhdistys. Elomaan talon ylläpidon lisäksi seura mm. järjestää tapahtumia ja luentoja, julkaisee kirjoja ja toimii monella tapaa mikkeliläisen kotiseudun ja kulttuuriperinnön hyväksi. Kevään mittaan ohjelmassa on mm. luentosarja yhdessä Mikkelin Yliopistokeskuksen kanssa teemalla ”mikkeliläisiä vaikuttajanaisia” sekä perinteinen vinkkisuunnistus toukokuussa.
_____________________________________________________________
11.10.2022
Tervetuloa kulttuurikahvilaan pääkirjaston yläaulaan!
Mikkeli-Seura vastaa torstaina 13.10.2022 Mikkelin kirjaston ja Kulttuurin unelmavuosi -hankkeen kulttuurikahvilasta. Kahvila on avoinna kirjaston yläaulassa klo 14.00-18.00. Tule herkuttelemaan edullisilla kahveilla ja seuran jauhopeukaloiden herkuilla! Tarjolla samalla tietoa seurasta ja toiminnastamme, mukavaa juttuseuraa sekä videoita Mikkelin historiasta. Kulttuurikahvilassa esiintyy myös muusikko Jaska Pitkänen. Kirjailijahaastatteluissa kuullaan vastikään Ruuhkaisia napanuoria -teoksen julkaissutta Mirkka Auvista sekä keväällä esikoisromaaninsa Kesämökki julkaissutta Marja-Liisa Kakkosta.
Elomaan talon 140-vuotisjuhla onnistui mainiosti
18.9.2022 järjestetty Elomaan talon 140-vuotisjuhla onnistui hyvin. Tilaisuudessa kävi noin 130 henkilöä ja tunnelma oli lämmin. Teppo Korhonen piti kaksi luentoa
Elomaan talon historiasta. Kirsti Kovanen ja Laura Husso kertoivat perinnerakentamisesta
ja niihin haettavista avustuksista. Tilaisuudessa oli kahvitarjoilu, arvanmyyntiä ja seuran toiminnan esittelyä. Seura ja talo saivat paljon uusia ystäviä. Kiitokset osallistuneille sekä Mikkelin kulttuurin unelmavuosi -hankkeelle!
Mikkeli-Seuran sääntömääräinen syyskokous Elomaan talolla su 20.11. klo 15.00. Tervetuloa!
Tulossa kevättalvella 2023: luentosarja Mikkelin seudun vaikuttajanaisista
Mikkeli-Seura ja Mikkelin yliopistokeskus käynnistävät talvella 2023 luentosarjat, joissa avataan Mikkelin kulttuurihistoriaa monelta kantilta. Sarjat on nimetty otsikolla ”Tuntematon Mikkeli” ja tarkoituksena on avata seudun rikasta kulttuuriperintöä aihepiireistä, jotka eivät ole yleisintä ja ilmeisintä historiaa. Luennot aloittaa sarja, joka esittelee Mikkelissä vaikuttaneita naisia vuosisatojen varsilta. Millaisia olivat Astuvan akka ja Tuukkalan emäntä? Millaista elämää viettivät seudun lukuisat kartanonrouvat? Kuka oli Helmi Usmala ja millaista oli hänen taiteensa? Ketkä naiset ovat saaneet Mikkelissä oman kadun ja miksi? Näitä aiheita avaavat kevään mittaan alojensa asiantuntijat. Tarkemmat tiedot tulossa – seuraa ilmoittelua!
________________________________________________________________
8.9.2022
140-vuotias Elomaan talo juhlii avoimin ovin 18.9.2022 klo 12.00-16.00
Elomaan talo Pirttiniemenkatu 21:ssä täyttää tänä vuonna 140 vuotta. Juhlan kunniaksi taloa ylläpitävä Mikkeli-Seura järjestää sunnuntaina 18.9.2022 klo 12.00−16.00 kaikille avoimen tapahtuman, jossa pääsee tutustumaan taloon, sen historiaan sekä rakennusperintöön yleensä. Päivän mittaan ohjelmassa on mm. talon omistajan Antti Elomaan esittämää viulumusiikkia sekä klo 13.00 ja 15.00 FT, dosentti Teppo Korhosen esitelmät Elomaan talon historiasta. Talon pihapiirissä arkkitehti Kirsti Kovanen ja kulttuuriympäristöasiantuntija Laura Hesso Etelä-Savon ELY-keskuksesta pitävät tietoiskuja ja keskustelevat rakennusperinnön hoidosta, rakennushistoriasta, korjausrakentamisesta ja siihen saatavista avustuksista. Lapsille on pihapiirissä tarjolla omaa ohjelmaa. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu, sekä tuote- ja arvanmyyntiä hyvin palkinnoin Elomaan talon kunnostamisen hyväksi. Tapahtumaan on vapaa pääsy. Se on osa Kulttuurin unelmavuosi 2022 -hanketta.
Elomaan talo on Mikkelin keskusta-alueella ainoa alkuperäisessä asussaan pihapiireineen säilynyt rakennuskokonaisuus. Mikkeli-Seura on ylläpitänyt Elomaan suvun omistuksessa olevaa taloa jo vuodesta 1986 saakka. Taloa on mahdollista vuokrata perhejuhlia, kokouksia yms. tilaisuuksia varten.
______________________________________________________________
6.8.2022
Kesä on kääntymässä lopuilleen. Toukokuun lopussa järjestetty perinteinen vinkkisuunnistus sujui mainiosti pienestä sadesäästä huolimatta. Mukana oli noin 120 innokasta suunnistajaa.
Kesän aikana Elomaan talolla tehtiin seinien puukorjauksia. Seuraavana remontissa on vuorossa ulkoseinien maalaus. Talo oli myös melko ahkeraan vuokraajien käytössä. Monet häät, rippijuhlat, syntymäpäivät yms. vietettiin talon tunnelmallisisssa saleissa. Elomaan talo on vuokrattavissa ympäri vuoden!
Mistoria-mobiilipeli näki päivänvalon. Mistoria yhdistää nimensä mukaisesti Mikkelin ja historian. Peli esittelee kaupungin kulttuuriperinnön helmiä Naisvuoresta Laitisenkulmaan aina kaupungin perustamisesta nykypäivään. Pelissä etsitään rasteja kartalta ja kerätään pisteitä niiden löydyttyä. Rastit avaavat ikkunan Mikkelin vaiheisiin ja antavat tietoa menneistä ajoista. Bonuspisteitä pelissä voikin tienata vastaamalla oikein rasteilla oleviin kysymyksiin – tietoikkunat kannattaa siis lukea tarkoin!
Peli oli ilmainen ja sitä pelataan omalla älypuhelimella tai tabletilla. Pelaamaan pääsee lataamalla sovelluskaupasta X-routes -sovelluksen ja valitsemalla sieltä Mistoria-pelin. Sovelluksen on kehittänyt mikkeliläinen Observis Oy ja pelin sisällön on tuottanut yhteisöpedagogi Saara Vauhkonen yhdessä Mikkeli-Seuran kanssa. Peli on saanut tukea Suomen kulttuurirahaston Etelä-Savon rahastosta sekä Suomen kotiseutuliiton Kotiseudulle-rahastosta.
Tulevaa ohjelmaa:
3.9.2022 Mikkeli-Seura Jättikirppiksellä Mikkelin torilla aamuvarhaisesta klo 14.00 saakka. Tule ostamaan seuran tuotteita ja penkomaan divarilaatikkoa + muuten vaan tapaamaan meitä ja liittymään vaikka jäseneksi!
18.9.2022 klo 12.00-16.00 Elomaan talon 140-vuotisjuhla. Kulttuurin unelmavuoden kulttuuritupsahduksena järjestettävässä juhlassa kuullaan asiantuntijapuheenvuoroja rakennusperinnöstä ja Likolammen alueen historiasta, talon omistaja Antti Elomaa esiintyy viuluineen, nautitaan juhlakahvit ja seurustellaan hyvässä seurassa. Myös arvanmyyntiä talon kunnostuksen hyväksi.
13.10.2022 Mikkeli-Seura mukana kirjaston kulttuurikahvilassa
Lisätietoa myöhemmin!
_______________________________________________________________
19.5.2022
Mikkeli-Seuran perinteinen vinkkisuunnistus sunnuntaina 29.5. klo 11.00-13.00
Jo 34. kertaa järjestettävä koko perheen tapahtuma noudattaa tänä vuonna Euroopan kulttuuriympäristöpäivien teemaa ”Kestävä perintö”. Teema nostaa esille kestävää kulttuuriperintöä ja tekoja huomisen puolesta – suunnistuksen rastit ovat esimerkkejä kestävästä perinnön vaalimisesta ja paikallisesta toiminnasta perinteiden säilymisen puolesta.
Ohjeet:
Katso vinkit ke 25.5. Mikkelin Kaupunkilehdestä. Käy vähintään kuudella rastilla, ja hae merkintä rastivahdilta passiin. Passeja saa jokaiselta rastilta. Palauta passi viimeiselle rastille, niin osallistut arvontaan. Viimeisellä rastilla myös kahvitarjoilu, tietoa rasteista sekä kotiseutuaiheista tuotemyyntiä. Tervetuloa suunnistamaan!
Tulossa syksyllä
18.9.2022 Elomaan talon 140-vuotisjuhla ja rakennusperinnön asiantuntijaseminaari
13.10.2022 Mikkeli-Seura mukana kirjaston kulttuurikahvilassa
Lisätietoa myöhemmin!
________________________________________________________________
21.2.2022
Korona jatkuu ja lyö ennätyksiä Etelä-Savossa. Mikkeli-Seuran toimintaankin korona on vaikuttanut: tapahtumat ovat olleet koko lailla jäissä ja Elomaan talon vuokrausaste on pienetynyt huimasti. Samaan aikaan kustannukset, kuten sähkön hinta, ovat nousseet. Seura on veitsenterällä – kuinka selviämme Elomaan talon ylläpitokuluista? Kuulutamme kaikkia ystäviämme apuun: tarvitsemme mm. osaavia talkoolaisia sekä vinkkejä rahoituskanavista. Liitythän seuran jäseneksi ja pyydät ystäväsikin mukaan, ostat seuran tuotteita itselle ja lahjaksi sekä markkinoit niitä ja Elomaan taloa verkostoillesi! Kiitos!
Johtokunta kokoontui järjestäytymiskokoukseensa tammikuussa. Puheenjohtajana jatkaa Leena Hangasmaa, varapuheenjohtajana Helena Partanen, sihteerinä Kaisa Voutila ja taloudenhoitajana Marja-Liisa Kontinen. Johtokunnan jäseninä jatkavat Ismo Funke, Laura Jouhkimo, Pauli Karppinen, Mikko Pöyry, Eeva Uusitalo, Sinikka Valtonen ja Tytti Voutilainen. Uutena johtokunnassa aloitti Emma Martiskainen.
Seuran sääntömääräinen kevätkokous pidetään su 27.3.2022 Elomaan talolla klo 15.00 alkaen. Kokousasioiden jälkeen Bertalan Galambosi esitelmöi aiheenaan Yrttiperinne ja yrttitutkimus Etelä-Savossa. Kahvitarjoilu. Tervetuloa kaikki jäsenet! Tilaisuudessa voi myös liittyä jäseneksi.
Kirjaprojekti: Mikkeli-Seuralla on työn alla kirja, joka kertoo Mikkelin vanhan eteläisen hautausmaan vaiheista ja vainajista. Vainajien tarinoiden kautta aukeaa mielenkiintoinen näkymä 1800-luvun loppupuolen ja 1900-luvun alun Mikkeliin. Kirja on sisarteos Hillevi Vesterisen teokselle Lemmittyjen leposijat – Tarniallinen opas Mikkelin vanhalle pohjoiselle hautausmaalle.
Tulevat tapahtumat: Pyrimme järjestämään tänä vuonna Vinkkisuunnistuksen perinteiseen tapaan. Tämän vuoden Euroopan kulttuuriympäristöpäivien teema on Kestävä perinne. Elomaan talo täyttää tänä vuonna 140 vuotta. Juhlistamme tapahtumaa. Seuraa ilmoittelua.
________________________________________________________________
11.3.2021
Korona on kurittanut Mikkeli-Seurankin toimintaa. Tapahtumia ei olla voitu järjestää perinteiseen tapaan ja Elomaan talon vuokrauksessa on ollut rajoituksia. Juoksevat kustannukset pyörivät kuitenkin jatkuvasti. Muistathan siis maksaa jäsenmaksusi, jos se on vielä maksamatta! Uudet jäsenet ovat myös erittäin tervetulleita toimintaan. Elomaan talon ylläpitoa voi myös tukea ostamalla seuran tuotteita. Sähköpostiosoitteesta mikkeliseura ät gmail.com voit tiedustella niin tuotteita kuin jäsenasioitakin.
Seuran johtokunnassa tapahtui pieniä muutoksia vuoden 2021 alusta. Puheenjohtajana jatkaa Leena Hangasmaa, varapuheenjohtajana Helena Partanen ja taloudenhoitajana Marja-Liisa Kontinen. Uutena sihteerinä aloitti Kaisa Voutila. Muut johtokunnan jäsenet ovat Ismo Funke, Laura Jouhkimo, Ulla Jurvanen, Pauli Karppinen, Mikko Pöyry, Eeva Uusitalo, Sinikka Valtonen ja Tytti Voutilainen.
Mikkeli-Seura ry:n sääntömääräinen kevätkokous pidetään su 28.3.2021 klo 15.00 etäkokouksena poikkeuslain 677/2020 mahdollistamana. Kokoukseen ilmoittaudutaan viimeistään 21.3. mennessä sähköpostitse mikkeliseura@gmail.com. Ilmoittautuneille lähetetään Teams-linkki kokoukseen. Kokoukseen osallistumista toivotaan ensisijaisesti etäyhteyksin, sillä Elomaan talolle (Pirttiniemenkatu 21) kokoontumista on vältettävä koronapandemiasta johtuvan sulkutilan vuoksi. Kokoontumisessa noudatetaan voimassa olevia ohjeistuksia. Tervetuloa!
_________________________________________________________________
30.8.2020
Tulevia tapahtumia:
VIRTUAALINEN VINKKISUUNNISTUS aukeaa 7.9.2020 klo 12.00. Lue lisää!
MIKKELINPÄIVÄN ETKOT & KEVÄTKOKOUS su 27.9.2020 klo 15.00 Elomaan talolla
Koronaviruksen vuoksi keväällä pitämättä jäänyt sääntömääräinen Mikkeli-Seuran kevätkokous pidetään Elomaan talolla (Pirttiniemenkatu 21) su 27.9.2020 klo 15.00. Samalla vietetään Mikkelinpäivän etkot, eli tapahtuma, jossa katsotaan samaan aikaan päättyvän Virtuaalisen vinkkisuunnistuksen videot ja rupatellaan rasteista ja tarinoista niiden takana.Kavitarjoilu ja arvanmyyntiä. Tervetuloa!
SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN SYYSKOKOUS su 15.11.2020 klo 15.00 Elomaan talolla.
_________________________________________________________________
16.5.2020
ELOMAAN TALO AUKEAA VARAUKSILLE 1.6.2020 ALKAEN!
Max 50 hengen tilaisuuksiin taloa voi varata kaupungin asiointipisteesstä Maaherrank. 9-11, puh. 015 194 2100. Talon käytössä tulee huomioida hyvä hygienia ja noudattaa loppusiivouksessa erityistä tarkkuutta.
Kamarimusiikkikonsertti 16.5. on peruttu.
Vinkkisuunnistuksen muoto muuttuu. Perinteistä suunnistusta ei tänä vuonna järjestetä. Sen sijaan valmisteilla on virtuaalinen vinkkisuunnistus, jossa rastit voi kiertää mobiililaitteen kanssa, ja tutustua niihin qr-koodien avulla. Rastit liittyvät Euroopan kulttuuriympäristövuoden teemaan ”Kasvun paikat”. Suunnistuksen valmistelu saa tukea EU:n sosiaalirahaston rahoittamasta Porukalla-hankkeesta. Seuraa tiedotustamme!
Jäsenet huom: Osa jäsenmaksuista on vielä maksamatta! Lähetimme tänä vuonna jäsenmaksut ensimmäistä kertaa sähköpostilla. Tarkastathan siis postisi, myös roskapostikansion. Kiitos tuestasi kotiseututyölle!
_________________________________________________________________
16.3.2020
ELOMAAN TALO ON SULJETTU HALLITUKSEN TÄNÄÄN ANTAMIEN KORONAVIRUSOHJEIDEN MUKAISESTI. Varauksen tehneitä pyydetään tarvittaessa ottamaan yhteyttä kaupungin asiointipisteeseen Maaherrank. 9-11, puh. 015 194 2100.
______________________________________________________________
1.3.2020
Mikkeli-Seuran sääntömääräinen kevätkokous su 22.3.2020 klo 15.00 Elomaan talolla ON SIIRRETTY KORONAVIRUSTILANTEEN TAKIA! Uusi ajankohta ilmoitetaan myöhemmin.
Sääntömääräisten asioiden käsittelyn ja kahvitarjoilun jälkeen emeritustutkija Bertalan Galambosi esitelmöi perinneyrteistä. Lämpimästi tervetuloa!
Kamarimusiikkikahvikonsertti lauantaina 16.5.2020 Elomaan talolla
Jousikvartetti ja kahvipöytä kutsuvat keväiseen konserttiin 16.5. iltapäivällä. Tarkempi aika ja ohjelma tarkentuu myöhemmin. Seuraa tiedottamistamme!
Perinteinen vinkkisuunnistus su 17.5.2020 klo 11.00-13.00
Hauska tapa tutustua Mikkelin kulttuuriympäristöön on jo yli 30 kertaa järjestetty Vinkkisuunnistus. Löydä kaikki 9 rastia ja osallistu arvontaan. Tämän vuoden teema on Euroopan kulttuuriympäristöpäivien mukainen ”Kasvun paikat”. Vinkit ja ohjeet ovat 13.5. Keskiviikko-lehdessä ja netissä. Tervetuloa mukaan!
______________________________________________________________
14.1.2020
Mikkeli-Seuran uusi johtokunta järjestäytyi 10.1.2020
Johtokunnan ja samalla Mikkeli-Seura ry:n puheenjohtajana jatkaa Leena Hangasmaa ja varapuheenjohtajana Helena Partanen, sihteerinä häärii Laura Jouhkimo ja taloutta hoitaa Marja-Liisa Kontinen. Johtokunnassa jatkavat Pauli Karppinen, Mikko Pöyry, Eeva Uusitalo, Sinikka Valtonen, Kaisa Voutila ja Tytti Voutilainen ja uusina johtokuntalaisina mukaan tulevat Ismo Funke ja Ulla Jurvanen.
Alkaneen vuoden toimintasuunnitelma sisältää mm. tuttuja tapahtumia, kuten Vinkkisuunnistus keväällä ja Mikkelinpäivä syksyllä, luentosarjan järjestämistä yhteistyössä yliopistokeskuksen kanssa, pari uutta kirjaprojektia, Topoteekki-hankkeen edistämistä ja Elomaan talon ulkoseinien maalausta. Johtokunta ottaa mielellään vastaan toiminta-, tapahtuma-, varainkeruu- yms. ideoita ja ehdotuksia!
______________________________________________________________
10.11.2019
Marraskuussa tapahtuu, kaikkiin tapahtumiin vapaa pääsy!
1) Mikkeli-Seura on mukana Yhteisen muistimme jäljillä -seminaarissa 20.11.
2) Mikkeli-Seuran syyskokous 24.11.2019 klo 15 Elomaan talolla, Pirttiniemenkatu 21. Ohjelmassa sääntömääräiset asiat, kahvitarjoilu sekä Kansallisarkiston erityisasiantuntija Tytti Voutilaisen esitelmä ”Mikkelin poika Siperiassa – K.J.Ehnbergin matkakertomus”. Kuvassa ote Ehnbergin matkapäiväkirjasta vuodelta 1885.
3) Naisten messut la 30.11. klo 09:00 – 14:00 Etelä-Savon Ammattiopistolla. Mikkeli-Seura on mukana tuotteineen, tervetuloa ostoksille! Uutuutena kaupungin museoiden kuvista tehtyjä talvisia postikortteja vanhasta Mikkelistä vaikkapa joulukorteiksi!!
Mikkeli-Seura osallistui la 9.11.2019 Pieksämäki-Seuran kutsumana Etelä-Savon kotiseututoimijoiden yhteistapaamiseen Haapakosken ruukilla. Tutustuimme teollisuusperintöön ja vaihdoimme kuulumisia. Keväällä tavataaan Mikkelissä!
______________________________________________________________
28.8.2019
Kamarimusiikkikonsertti Elomaan talon hyväksi su 22.9.2019 klo 13.00
Elomaan talolla, Pirttiniemenkatu 21
Marko, Tuulia, Noora ja Heikki Ylönen
Sellotaiteilija Marko Ylönen tuo taiteilijaperheensä esiintymään isoisoisänsä Anders Wilhelm Ylösen vuonna 1882 rakennuttaman Elomaan talon hoitamisen hyväksi. Ohjelmassa J.S. Bachia, Zoltán Kodálya, L.v. Beethovenia.
Liput 25 euroa, varaukset puh. 041 492 9990. Lunastus käteisellä ovelta.
Myynnissä myös Ylösen uusinta levyä ”J.S. Bach, Six Suites for Solo Cello” hintaan 25 e.
Marko Ylösen taiteellisista ansioista lisää täällä.
Perinteinen Mikkelinpäivän tapahtuma su 29.9.2019 klo 15.00 Elomaan talolla
Ohjelmassa mm. kaupungin hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunnan myöntämän Mikkeli-palkinnon jako, Mikkelin lausujien esitys, kakkukahvit sekä vanhoja koululauluja yhteislauluna Juha Lindbohmin säestyksellä. Arpajaiset kotiseututyön hyväksi!
Vapaa pääsy, tervetuloa juhlimaan Mikkelin omaa päivää!
______________________________________________________________
13.8.2019
Suomen Kotiseutuliiton korkein kotiseututyön tunnustus Pia Puntaselle ja Heikki Kupiaiselle
Suomen Kotiseutuliitto myönsi Tuusulan valtakunnallisilla Kotiseutupäivillä lauantaina 10.8.2019 yhteensä seitsemän kotiseututyön ansiomitalia, joista peräti kaksi tuli Mikkeliin ja mikkeliseuralaisille. FM Pia Puntanen toimi pitkään Mikkeli-Seuran puheenjohtajana ja FT Heikki Kupiainen johtokunnan jäsenenä.
Puntasen ja Kupiaisen ansioista kotiseututyön saralla voi lukea Länsi-Savon jutusta.
Mikkeli-Seuran pj Leena Hangasmaa Suomen Kotiseutuliiton valtuustoon
Leena Hangasmaa valittiin Etelä-Savon edustajaksi Suomen Kotiseutuliiton valtuustoon valtakunnallisilla Kotiseutupäivillä Tuusulassa perjantaina 9.8.2019. Aiempi edustaja oli niinikään mikkeliseuralainen, täydet kolme kautta valtuutettuna toiminut kotiseutuneuvos Helena Partanen. Mikkeliläisedustus on myös Kotiseutuliiton hallituksessa, jossa vaikuttaa arkkitehti Kirsti Kovanen.
Mikkeli-Seura mukana Jättikirppiksellä Mikkelin torilla su 18.8.2019
Tervetuloa keskustelemaan kotiseutu- ja kulttuuriperintöasioista sekä ostamaan seuran tuotteita! Olemme paikalla klo 9.00-14.00!
______________________________________________________________
13.6.2019
Mikkeli-Seura mukana Miun vanha Mikkeli -ryhmän tapaamisessa 6.7.2019
Facebookissa suuren suosion saanut Miun vanha Mikkeli -ryhmä järjestää tapaamisen 6.7.2019 klo 15 alkaen kulttuuritalo Tempossa. Loppuunbuukatussa tilaisuudessa on mukana myös Mikkeli-Seura esittelemässä toimintaansa, Topoteekkia sekä myymässä tuotteitaan. Uutuustuotteina mukana on postikorttisarja Mikkelin kaupungin museoiden vanhoista Mikkeli-kuvista. Seuraavana päivänä jatketaan samoissa merkeissä
Jättikirppiksellä 7.7.2019 Mikkelin torilla
Tarjolla tuotemyyntiä, vintage-kamaa ja iloista kotiseutuporinaa klo 9-13.
______________________________________________________________
16.5.2019
Suosittu vinkkisuunnistus su 19.5.2019 klo 11-13
Jo 31. kertaa järjestettävän vinkkisuunnistuksen teema on tänä vuonna Euroopan kulttuuriympäristöpäivien mukainen viihteen ja taiteen tiloissa.
Suunistus on hauska tapa tutustua kaupungin kulttuuriympäristöihin ja historiaan ulkoilun merkeissä.
Vinkit julkistetaan 15.5. Keskiviikko-lehdessä, sekä 19.5. Länsi-Savon mobiilissa. Käy vähintään kuudella rastilla, ja hae merkintä rastivahdilta passiin. Passeja saa jokaiselta rastilta. Palauta passi viimeiselle rastille, niin osallistut arvontaan. Viimeisellä rastilla myös kahvitarjoilu, tietoa rasteista sekä kotiseutuaiheista tuotemyyntiä.
Tervetuloa koko perheen voimin!
______________________________________________________________
17.3.2017
Mikkeli-Seuran sääntömääräinen kevätkokous su 24.3.2019 klo 15.00 Elomaan talolla, Pirttiniemenkatu 21. Käsitellään sääntömääräiset asiat ja nautitaan kokouskahvit, minkä jälkeen Jalkaväkimuseon johtaja Markku Riittinen kertoo ”Tarinoita kasarmila”. TERVETULOA!
Etelä-Savon kotiseututoimijoita kokoontui lauantaina 16.3.2019 Mikkeliin vapaamuotoisen tutustumisen merkeissä. Paikalla oli Mikkeli-Seuran kutsusta Puumalan, Haukivuoren, Pieksämäen ja Hirvensalmen kotiseutyhdistysten edustajia. Toimitusjohtaja Olli-Pekka Leskinen tutustutti joukon Sodan- ja rauhankeskus Muistiin, ja Mikkeli-Seuran johtokunnan jäsen Mikko Pöyry johdattelu porukan Mannerheimin saappaanjäljillä Mikkelin klubille, jossa saimme kuulla tarinoita Marskin pöydästä. Virallisempi kokoontuminen Etelä-Savon kotiseutuyhdistyksillä on 4.4. Maakuntaliitossa, jossa kokoustetaan yhdessä Suomen kotiseutuliiton edustajien kanssa.
______________________________________________________________
14.2.2019
Juttu Mikkeli-Seurasta Mikkelin kaupunkilehdessä. Lue täältä.
______________________________________________________________
12.2.2019
Mikkeli-Seura ryhtyy ylläpitämään Mikkelin topoteekkia
Topoteekki on verkossa toimiva kotiseutuarkisto, jota tähän saakka on ylläpitänyt Mikkelin kaupungin museot. Nyt seura ryhtyy museoiden kanssa yhteistyöhön ja ottaa vastuulleen arkiston aineiston kartuttamisen ja verkkoon siirtämisen. Topotteekkiin voit tutustua täällä. Länsi-Savo julkaisi aiheesta jutun verkossa 11.2.2019.
Mielenkiintoisia luentoja tulossa Mikkelin seudun kartanokulttuurista!
______________________________________________________________
13.12.2018
Johtokunnan vuoden viimeinen kokous ja pikkujoulut
Kiitokset kuluneesta vuodesta jäsenille ja yhteistyökumppaneille! Hyvää joulua ja onnea ensi vuodelle! (kuvat: Helena Partanen)
______________________________________________________________
26.11.2018
Mikkeli-Seuran johtokunta vuodelle 2019
Syyskokouksessaan 25.11.2018 Mikkeli-Seura muiden sääntömääräisten asioiden ohella valitsi uuden johtokunnan. Uutena puheenjohtajana aloittaa Leena Hangasmaa ja varapuheenjohtajana Helena Partanen. Sihteerinä jatkaa Laura Jouhkimo ja uutena taloudenhoitajana aloittaa Marja-Liisa Kontinen. Johtokunnassa jatkavat Anneli Niskanen, Sinikka Valtonen, Pauli Karppinen, Tytti Voutilainen ja Maire Partti. Uusina johtokuntalaisina aloittavat Eeva Uusitalo sekä Mikko Pöyry. Onnea kaikille!
Kiitokset luopuvalle puheenjohtajalle Teppo Korhoselle sekä muille ”vanhoille” johtokuntalaisille hyvästä työstä kuluvana vuonna!
Arkkitehti Kirsti Kovanen Mikkelistä Suomen Kotiseutuliiton hallitukseen
Pia Puntasen luopuessa hallituspaikastaan Mikkelin edustus Suomen Kotiseutuliiton hallituksessa jatkuu. Mikkeli-Seura onnittelee Kirsti Kovasta! Lue lisää!
______________________________________________________________
12.11.2018
MARRASKUUSSA TAPAHTUU
Lauantaina 24.11. klo 9-14 Naisten messut Esedulla, Otavankatu 4
Mikkeli-Seura on mukana perinteisillä Naisten messuilla omalla myyntipöydällään. Tervetuloa ostamaan pukinkonttiin kovat kirjapaketit ja muita tuotteita!
Sääntömääräinen syyskokous 25.11.2018 klo 15.00 Elomaan talolla
Kokous klo 15.00, kahvitarjoilu 15.30 ja seuran puheenjohtajan Teppo Korhosen kansatieteellinen esitelmä vesimyllyjen historiasta klo 16.00. Lämpimästi tervetuloa!
______________________________________________________________
20.9.2018
TERVETULOA SYKSYN TAPAHTUMIIN!
Mikkeli-Seura on mukana lauantaina 22.9.2018 Aktiivinen arki -tapahtumassa. Tule Saimaa Stadiumille klo 10.00-14.00 tapaamaan meitä ja mm. tunnistamaan vanhaa Mikkeliä museoiden kuvista! Oikein vastanneiden kesken arvotaan palkintoja. Mahdollisuus myös liittyä seuran jäseneksi, ostaa tuotteita yms. Paikalla myös kymmeniä muita mikkeliläisiä seuroja ja yhdistyksiä!
Mikkelinpäivän tilaisuudessa kotiseututyön juhlaa su 30.9.2018 klo 15.00 Elomaan talolla
Tilaisuudessa Mikkelin kaupungin hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunnan puheenjohtaja Jatta Juhola luovuttaa vuosittaisen Mikkeli-palkinnon Mikkeli-Seuran pitkäaikaiselle puheenjohtajalle Pia Puntaselle. Lisäksi ansioituneita kotiseututyön aktiiveja palkitaan Suomen Kotiseutuliiton ansiomerkeillä. Kakkukahvit sekä yhteislaulua Juha Lindbohmin säestyksellä. Tilaisuus on kaikille avoin, tervetuloa!
Sääntömääräinen syyskokous 25.11.2018 klo 15.00 Elomaan talolla
Syyskokouksen asioina mm. johtokunnan valinta ensi vuodeksi. Kahvitarjoilu sekä esitelmä, jonka pitäjä tarkentuu myöhemmin. Tervetuloa!
______________________________________________________________
12.7.2018
Retki Tuusulanjärven kulttuurimaisemiin 18.8.2018 – bussissa on vielä tilaa!
Retki toteutuu, mutta koska bussissa on vielä muutama paikka jäljellä, jälki-ilmoittautumisia otetaan vastaan. Ilmoittaudu pikaisesti sähköpostilla heleena.partanen@gmail.com tai puhelimella 0440 360 417. MATKA ON AVOIN KAIKILLE!
Tutustumme Ainolaan, Aleksis Kiven kuolinmökkiin ja Halosenniemeen. Matkan aikana opas kertoo Tuusulanjärven taiteilijayhteisön elämästä.
Lähtö Mikkelistä torin Päämajapatsaalta lauantaina 18.8. klo 7.30 ja paluu n. klo 18.00. Matkan hinta on 85 euroa / henkilö, museokortin esittämällä 75 euroa.
Hintaan sisältyvät matkat, kohteiden sisäänpääsymaksut, kolmen ruokalajin lounas, opastukset ja matkanjohtajan palvelut. Osanottajat maksavat 50 e etukäteismaksun ilmoitettavalle tilille. Etukäteismaksua ei palauteta.
Mikkeli-Seura mukana Hulivilikarnevaalissa
Mikkeli-Seura toimi kumppanina Mikkelin kaupungin kesäkuun viimeisellä viikolla järjestämässä hulivilikarnevaalissa. Perjantain 29.6. perinnepäivänä Elomaan talon pihapiirissä oli tarjolla monenlaista puuhaa ja ohjelmaa lapsille ja lapsenmielisille mm. minivinkkisuunnistuksen merkeissä.
______________________________________________________________
8.6.2018
Vinkkisuunnistus keräsi 140 osallistujaa
Jo 30. kerran järjestetty vinkkisuunnistus oli jälleen suosittu. 20.5.2018 järjestetyn tapahtuman kävijämäärä kasvoi viime vuodesta olleen nyt 140 osallistujaa. Heistä 114 palautti suunnistuslipukkeen. Arvonnassa voittaneet ovat saaneet palkintonsa.
Tämän vuoden teemana oli Euroopan kulttuuriympäristöpäivien mukainen ”Tunne perintösi, jaa tarinasi”. Oikeat rastit olivat:
1. Musiikkiopisto, 2. Kaupungintalo, 3. ns. Sininen talo, Porraassalmenkatu 27, 4. Tuomiokirkon puisto, 5. Kaupungin seurakuntatalo, 6. Teatteri , 7. Naisvuoren torni, 8. Maakunta-arkisto, 9. Elomaan talo
Kiitos osallistuneille!
Kesäretki Tuusulanjärven kulttuurimaisemiin 18.8.2018
Tutustumme Ainolaan, Aleksis Kiven kuolinmökkiin ja Halosenniemeen. Matkan aikana opas kertoo Tuusulanjärven taiteilijayhteisön elämästä.
Lähtö Mikkelistä torin Päämajapatsaalta lauantaina 18.8. klo 7.30 ja paluu n. klo 18.00. Matkan hinta on 85 euroa / henkilö, museokortin esittämällä 75 euroa.
Hintaan sisältyvät matkat, kohteiden sisäänpääsymaksut, kolmen ruokalajin lounas, opastukset ja matkanjohtajan palvelut. Matka toteutuu kun lähtijöitä on 35. Matkan varmistuttua ilmoittatuminen vahvistetaan ja osanottajat maksavat 50 e etukäteismaksun ilmoitettavalle tilille. Etukäteismaksua ei palauteta.
Sitovat ilmoittautumiset 30.6. mennessä sähköpostilla: heleena.partanen@gmail.com tai p. 0440 360 417.
Tervetuloa mukaan! Matka on avoin kaikille.
______________________________________________________________
14.5.2018
Suosittu vinkkisuunnistus sunnuntaina 20.5.2018
Mikkeli-Seura järjestää vinkkisuunnistuksen jo 30. kerran!
20.5. klo 11-13 on jälleen kierrettävänä 9 rastia, joiden kautta tutustutaan kaupungin kulttuuriympäristöön ja -historiaan. Edellisvuosien tapaan teema on valittu Euroopan kulttuuriympäristöpäivien mukaan, tänä vuonna se on ”Tunne perintösi, jaa tarinasi”.
Vinkit ja ohjeet 16.5. ilmestyvässä Keskiviikko-lehdessä.
Tule mukaan!
______________________________________________________________
7.3.2018
Mikkeli-seuran kevätkokous pidetään Elomaan talolla sunnuntaina 25.3.2018
OHJELMA:
15.00 Mikkeli-seuran sääntömääräinen kevätkokous
15.30 Kahvitarjoilu
16.00 FM Olli Kupiainen alustaa aiheesta
”TEHTAAN VARJOSTA UUSIOKÄYTÖN VALOON:
Mikkelin Graani – entisestä teollisuusalueesta
palveluiden ja asumisen kaupunkiympäristöksi”
JOHTOKUNTA TOIVOTTAA KAIKKI MIKKELI-SEURAN JÄSENET LÄMPIMÄSTI TERVETULLEIKSI KOKOUKSEEN!
Kevään jäsenkirje on ilmestynyt!
______________________________________________________________
23.2.2017
Mikkeli täyttää 180 vuotta 7.3.2018. Mikkeli-Seura onnittelee! Elomaan talolla on juhlan kunniaksi avoimet ovet klo 12.00-15.00. Seuran puheenjohtaja esittelee taloa, mahdollisuus ostaa seuran tuotteita.
Kaupunki järjestää myös paljon ohjelmaa.
TERVETULOA!
Mikkeli-Seuran johtokunta järjestäytyi vuoden ensimmäisessä kokouksessaan. Puheenjohtajana jatkaa Teppo Korhonen ja varapuheenjohtajana Leena Hangasmaa. Pitkäaikainen sihteeri Hannele Koivula muutti pois paikkakunnalta, ja sihteerin toimea alkaa hoitaa Laura Jouhkimo. Suuret kiitokset Hannelelle ja onnea Lauralle uuteen tehtävään! Taloudenhoitajana jatkaa Anneli Niskanen ja Elomaan talonhoitajana Eija-Riitta Gustafsson. Uutena johtokuntaan mukaan tuli Olli-Pekka Leskinen, ja jatkavia jäseniä ovat Pauli Karppinen, Heikki Kupiainen, Helena Partanen, Maire Partti, Sinikka Valtonen ja Tytti Voutilainen.
______________________________________________________________
6.11.2017
Syksyn 2017 jäsenkirje on ilmestynyt!
Menovinkkejä:
Mikkelin yliopistokeskuksen auditorio (Lönnrotinkatu 5)
FT Heikki Kupiainen alustaa aiheesta ”Itäsuomalainen maatila kotina”
Mikkeli-Seuran syyskokous sunnuntaina 19.11. klo 15 ja perinteinen
luento kokouksen jälkeen noin klo 16. Aiheena tänä vuonna ”Suuri Savontie”, jota esittelee Olavi Pakarinen.
Koti Savossa -luentosarjan luento torstaina 14.12. klo 16.30 – 18
Mikkelin yliopistokeskuksen auditorio (Lönnrotinkatu 5). FT Maarit Knuuttila: Savolainen kotiruoka
Pikkujouluohjelmana on mm. tarjoilua, kesän teatteriesityksen DVD-taltioinnin katsominen, joululauluja (piano ja Toivelaulukirjat), arpajaiset (käteistä mukaan), mahdollisuus ostaa tuotteita. Ja saa toki esittää omaakin ohjelmaa!
______________________________________________________________
21.9.2017
Mikkeli-Seuran tuottamaa näytelmää ”Vain askelteni kaiku Aleksanterinkadulla” kävi Elomaan talonpihapiirissä katsomassa elokuun kuudessa näytöksessä yhteensä lähes neljäsataa katsojaa! Kiitos ohjaajalle, käsikirjoittajalle, näyttelijöille ja kaikille onnistuneen teatterielämyksen mahdollistaneille tahoille!
Mikkeli Art and Desing -viikko on meneillään 16.9. – 23.9. Tapahtumat tästä linkistä http://www.madmikkeli.com/
Koti Savossa -luentosarja jatkuu marraskuussa. Luennot pidetään torstaisin klo 16.30 – 18 Mikkelin yliopistokeskuksen auditoriossa, Lönnrotinkatu 5
- 9.11.2017 Itäsuomalainen maatila kotina, FT Heikki Kupiainen
- 14.12.2017 Savolainen kotiruoka, FT Maarit Knuuttila
Mikkeli-Seuran syyskokous pidetään su 19.11. klo 15.00 Elomaan talolla. Perinteisesti kokouksen jälkeen on esitelmä, jonka tänä vuonna pitää Olavi Pakarinen aiheena ”Suuri Savontie”. Kahvitarjoilu. Perinteinen syyskokouksen jäsenkirje liitteineen postitetaan jäsenille lokakuun loppupuolella.
______________________________________________________________
12.7.2017
Vain askelteni kaiku Aleksanterinkadulla -näytelmä Elomaan talon pihapiirissä
Sadan vuoden takainen Mikkeli herää henkiin ainutlaatuisessa ympäristössä, kun Mikkeli-Seuran tuottama näytelmä Vain askelteni kaiku Alenksanterinkadulla saa ensi-iltansa Elomaan talon pihalla 18.8.2017 klo 18.00. Näytelmän on kirjoittanut Helena Kortelainen ja sen ohjaa Leena Luostarinen. Näytelmä on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.
Esitykset:
- ensi-ilta 18.8.2017 klo 18.00
- 20.8. klo 16.00
- 22.8. klo 18.00
- 24.8. klo 18.00
- 25.8. klo 18.00
- 27.8. klo 16.00
Liput 10e aikuiset, 5e lapset. Ennakkovaraukset koivula.hannele(at)gmail.com, puh 050 594 6221.
Väliajalla puhvetti, arvanmyyntiä ja mahdollisuus ostaa seuran tuotteita! Tule ja tuo mummosikin!
(kuvat ja juliste: Ismo Funke)
______________________________________________________________
4.7.2017
Ohjelma:
______________________________________________________________
24.4.2017
Mikkeli-Seuran ja Mikkelin harrastaja-arkeologien pitkäaikaiselle aktiiville, HuK Helena Partaselle myönnettiin kotiseutuneuvoksen arvonimi maaliskuussa 2017. Helenaa juhlittiin asiaankuuluvin menoin Elomaan talolla sunnuntaina 23.4.2017. Paikalla oli mm. kaupunginhallituksen puheenjohtaja Seija Kuikka, kaupungin kulttuurijohtaja Marita Kajander, Mikkelin oppaiden ja Mikkeli-Seuran edustusta, sekä koko hankkeen primus motor, tuomiorovasti emeritus Simo S. Salo. Musiikista vastasi Kastanjakuoron lauluryhmä Juha Lindbohmin johdolla. Arvonimen myönsi tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Mikkeli-Seura onnittelee lämpimästi uutta neuvosta!
Mikkeli-Seura on mukana Mahdollisuuksien tori -tapahtumassa la 13.5. klo 10 – 14 Mikkelipuistossa. Tuotemyyntiä ja infoa.
______________________________________________________________
18.4.2017
Suosittu vinkkisuunnistus tulee taas!
Vinkkisuunnistus on tänä vuonna poikkeuksellisesti helatorstaina 25.5. klo 11-13. Kaupunkisuunnistuksen aihe on tämän vuoden kulttuuriympäristöpäivän mukainen luontoon yhdessä. Rasteja on yhdeksän ja ne julkaistaan edellisenä päivänä 24.5. Keskiviikko-lehdessä. Viimeinen rasti on Elomaan talo, jossa tarjoilua, arvontaa ja Mikkeli-Seura r.y.:n tuotemyyntiä. Tapahtuma on maksuton perhetapahtuma.
______________________________________________________________
10.3.2017
Keskustelutilaisuus Mitä kotiseutu merkitsee?
Aika: keskiviikko 22.3.2017 klo 17.00 – 19.00 (kahvitarjoilu alkaen klo 16.30)
Paikka: Mikkelin kaupunginkirjasto, Mikkeli-Sali, Raatihuoneenkatu 6, Mikkeli
Tervetuloa keskustelemaan omasta kotiseudustasi sekä kotiseudun merkityksestä tämän päivän erilaisille suomalaisille, erilaisissa elämäntilanteissa.
Suhde omaan kotiseutuun ja asuinympäristöön on henkilökohtainen. Yhteisenä paikkana siitä tulee yhteisöllinen kokemus. Kiinnostus omaa asuinympäristöä kohtaan on korkealla, mikä näkyy asukkaiden aktiivisena toimintana kaupunginosien ja kylien elävyyden ja viihtyisyyden hyväksi. Lisäksi kotiseutusuhdetta tuodaan esiin ja pidetään yllä sosiaalisessa mediassa.
Kotiseudut ovat kokeneet myös muutoksia vuosikymmenten varrella. Muuttoliike on jatkuvaa ja moni meistä muuttaa useammankin kerran elämänsä aikana. Maakuntiin muutetaan niin muualta Suomesta kuin ulkomailta.
Kotiseutuliitto haluaa päivittää käsitystä kotiseudusta ja sen merkityksestä ja järjestää keskustelutilaisuuden osana Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaansa Rakkaudesta kotiseutuun.
Keskustelussa on mukana valmistelluilla puheenvuoroilla mm.
- Mikkeli-seuran varapuheenjohtaja ja kulttuurintutkija, FL Leena Hangasmaa
- Insinööri ja videokuvaaja Hamid Al-Sammarraee
- Vuoden 2016 nuori mikkeliläinen taitelija Salla Sillanpää
Keskustelua vetää Kotiseutuliiton toiminnanjohtaja Riitta Vanhatalo.
Tilaisuus sekä striimataan että taltioidaan. Suora lähetys näkyy 22.3. klo 17.00 alkaen osoitteessa
http://vod.kepit.tv/kotiseutuliitto.html
Keskusteluun voi osallistua sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #kotiseutu2017.
Ilmoittautuminen 14.3. mennessä: www.kotiseutuliitto.fi/ilmoittautumislomake
Tervetuloa mukaan!
______________________________________________________________
3.3.2017
Onnea 179-vuotias Mikkeli! Mikkeli-Seuran juhlapäivän ohjelmaa:
Mikkelin kaupungin syntymäpäiviä juhlitaan tiistaina 7.3.,
jolloin Elomaan talolla on avoimet ovet klo 12 – 15 ja paikalla seuran puheenjohtaja Teppo Korhonen esittelemässä taloa ja seuran toimintaa. Mahdollisuus hankkia seuran myyntituotteita.
Tiistaina 7.3. on Mikkelin Yliopistokeskuksen auditoriolla (Lönnrotinkatu 5) Koti Savossa -luentosarjan maksuton yleisöluento klo 16.30 – 18. Alustajana on arkkitehti Eveliina Könttä/Mikkelin kaupunki ja aiheena ”Kaupunkiasumisen tavoitteet ennen ja nyt”
Kaupungilla paljon muutakin ohjelmaa, katso aikataulu täältä
Mikkeli-Seuran kevätkokous
Elomaan talolla sunnuntaina 19.3. klo 15. Kokouksen jälkeen Sotahistoriakeskuksen näyttelyasiantuntija Olli-Pekka Leskinen alustaa aiheesta ”Sodan ja rauhan keskus Muistin monet tehtävät”. Kahvitarjoilu!
Kansalaisyhteiskunta kulttuuriympäristötyössä -selvitys on julkaistu
Suomen Kotiseutuliitto on tehnyt ensimmäisen valtakunnallisen selvityksen yhdistysten ja yksittäisten kansalaisten panoksesta kulttuuriympäristön hoitoon ja kehittämiseen.
Selvitys on Suomen Kotiseutuliiton ja muiden kulttuuriympäristöalan kansalaisjärjestöjen panos kulttuuriympäristöstrategian toimeenpanoon.
Selvityksen tulokset kertovat:
1. Vapaaehtoistyöllä on oletettua suurempi merkitys kulttuuriympäristöasioissa: siihen käytetetään valtavasti aikaa ja tekijät ovat osaavia. Vapaaehtoistyö kulttuuriympäristön hyväksi on tekijöilleen merkityksellistä ja hyvä ympäristö lisää hyvinvointia.
2. Että kulttuuriympäristötyön kansalliset tavoitteet saavutetaan, tarvitaan edellytyksiä yhdistystoimintaan, lisää yhteistyötä kansalaisyhteiskunnan sisällä, sekä aitoa vuorovaikutusta ja tuloksellista yhteistyötä kansalaisyhteiskunnan ja hallinnon välille.
Maanantaina 27.2. ympäristöministeriössä pidetyssä julkistamistilaisuudessa oli 70 osallistujaa: ympäristöministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön, opetushallituksen, Museoviraston ja muiden viranomaistahojen edustajia, kansalaisjärjestöjen työntekijöitä, sekä yhdistystoimijoita ja muita aktiivisia kansalaisia.
• Selvityksen voi lukea Issuu-palvelussa: bit.ly/ky-selvitys
• Raportin tulostettava pdf-versio, julkistamistilaisuudessa pidetyt esitykset ja tiivistys selvityksen tuloksista löytyvät täältä: http://kotiseutuliitto.us12.list-manage.com/track/click?u=9cb36d433e4c1d86a1f878f89&id=ef697ac578&e=60c06f1dc1
• Kotiseutuliiton tiedote selvityksen tuloksista: http://kotiseutuliitto.us12.list-manage1.com/track/click?u=9cb36d433e4c1d86a1f878f89&id=5ae2dc6b1b&e=60c06f1dc1
______________________________________________________________
18.1.2017
Tule näyttelijäksi Mikkeli-Seuran Suomi 100-juhlavuoden näytelmään!
Mikkeli-Seuran yksi panoksista Suomi 100-juhlavuoteen on näytelmä, jonka nimenä on ”Vain askelteni kaiku Aleksanterinkadulla/elämää Mikkelissä noin 100 vuotta sitten”. Käsikirjoituksen on tehnyt Helena Kortelainen, sen ohjaa Leena Luostarinen ja tuottaa Sinikka Valtonen. Esityksiä pidetään elokuun puolivälissä Elomaan talon pihalla.
Näytelmä ei synny ilman näyttelijöitä, joita nyt haetaan tätäkin kautta. Eli 4 -6 ja 8 – 9 eri-ikäistä miestä ja naista, jotka haluavat ottaa haasteen vastaan. Näytelmä ei ole musiikkinäytelmä, vaan näyttelijöiden tulee omaksua/oppia sangen paljon tekstiä/vuorosanoja. Osa rooleista on tupla-/triplarooleja. Kokoontumiset aloitetaan torstaina 2.2. klo 17 – 20 Elomaan talolla, Pirttiniemenkatu 21. Paikalla on ohjaaja Leena Luostarinen, joka kanssa noin kolme tuntia käytetään tutustumiseen, jutteluun, näytelmän esittelyyn ja yhteisiin esiintymisharjoitteisiin. Mitään ”koe-esiintymistä” ei ole. Toiveita pyritään ottamaan mahdollisuuksien mukaan huomioon. Esityksen valmistamisessa on tarjolla jännä ja monipolvinen ryhmämatka itse kunkin omien – ehkä piilevienkin – voimavarojen äärelle ja yhdessä tekemisen ihmeeseen. Tervetuloa mukaan!
Mikäli koet tämän olevan Sinun juttusi, laitathan viestiä koivula.hannele@gmail.com, jotta meillä on alustava tieto, kuinka paljon kiinnostusta asiaan on.
______________________________________________________________
15.10.2016
Arkistojen päivä ti 15.11. klo 12 – 16.30. Mikkelin maakunta-arkisto, Pirttiniemenkatu 8A. Teemana Arkistot ja lähdeaineistot sananvapauden turvana. Ohjelmassa neljä esitelmää, kahvitarjoilu. Vapaa pääsy.
Mikkeli-Seuran syyskokous su 20.11.2016 klo 15.00 Elomaan talolla.
Käsittelyssä sääntömääräiset syyskokouksen asiat. Kokouksen jälkeen seuran puheenjohtaja, dosentti Teppo Korhonen esitelmöi väitöskirjansa pohjalta aiheesta ”Sadekatoksesta viherhuoneeksi – suomalaisen kuistin historiaa”. Esitelmä avaa Mikkeli-Seuran yhteistyössä Mikkelin yliopistokeskuksen ja asuntomessuorganisaation kanssa järjestämän Suomi 100 -juhlavuoden esitelmäsarjan ”Koti Savossa”. Kahvitarjoilu klo 14.30 alkaen. TERVETULOA!
Kokousaineistoa: jasenkirjesyksy2016, syyskokouksen esityslista, toimintasuunnitelma_2017,
Mikkelinpäivää Elomaan talolla 2.10.2016 juhlisti noin 50 henkeä. Tilaisuudessa kaupungin kulttuuripalvelut luovutti perinteisen Mikkeli-palkinnon Timo Heimoselle.
Tulossa: Uusintapainos suositusta Helmi Usmalan Piirsin Mikkeliä -kirjasta!
Kirja-ale! Seuran kirjoja nyt saatavilla alennettun hintaan!
______________________________________________________________
27.9.2016
Tervetuloa viettämään Mikkelinpäivää Elomaan talolle su 2.10. 2016 klo 13 alkaen!
Mikkeli on ainoa Suomen kaupunki, jolla on oma merkkipäivä kalenterissa! Sen kunniaksi kahvitarjoilu, tuotemyyntiä, mahdollisuus tutustua taloon ja Seuran toimintaan sekä vapaata keskustelua. Noin klo 13.45 Seuran puheenjohtaja Teppo Korhonen alustaa aiheesta ”Mikkelin pässi ja Olavin lammas – kotieläinuhrit suomalaisessa kansanperinteessä”.
Tilaisuudessa Mikkelin kaupungin yleiset kulttuuripalvelut jakaa vuotuisen Mikkeli-palkinnon. Palkinto on tunnustus pitkäjänteisestä työstä kaupungin kulttuurin hyväksi. Tule katsomaan, kuka palkinnon tänä vuonna saa!
TERVETULOA, vapaa pääsy!
______________________________________________________________
7.9.2016
Tervetuloa Digitointipäivään_la_240916_Mikkelin_Stellassa!
Löytyykö laatikoistasi sota-aikaa koskevia tai vanhempia valokuvia tai muita aineistoja, jotka olet joskus ajatellut digitoida, mutta tehtävä on jäänyt tekemättä? Nyt Sinulla on mahdollisuus tuoda aineistosi digitoitavaksi ja tallennettavaksi yhteiselle eurooppalaiselle Topoteekki-alustalle. Sotahistoria – menneisyys innovaatioympäristönä- ja Kansallisarkiston Co:Op –hanke järjestävät digitointipäivän Kauppakeskus Stellassa lauantaina 24.9.2016 klo 11 – 15. Päivästä tarkemmin oheisessa kutsussa. Tervetuloa!
______________________________________________________________
24.8.2016
Mikkeli-Seuran johtokunta käynnisti syyskauden toteamalla kokouksessaan Elomaan talon julksivumaalauksen onnistuneen hyvin sateisesta kesästä huolimatta. Maalaukseen saatiin Museoviraston avustusta. Maalausprojektia päätettiin jatkaa ensi kesänä sisäpihan puolella. Syksyn mittaan järjestetään Mikkeli-päivän tapahtuma 2.10. Syyskokous pidetään su 20.11. klo 15. Kokouksessa Seuran puheenjohtaja Teppo Korhonen esitelmöi kuisteista väitöskirjansa pohjalta.
______________________________________________________________
18.6.2016
Elomaan talon julkisivun maalaus on alkanut. Mikkeli-Seuran ylläpitämän kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Elomaan talon julkisivun ehostus on alkanut vanhojen maalien poistamisella. Kesän aikana julkisivu ja aidat saavat uuden maalipeitteen. Tämän kesän kunnostustoimenpiteisiin kuului myös pihan syreenimajan kunnostaminen, jonka innokas talkooporukka teki jo toukokuussa.
________________________________________________________
15.6.2016
Mikkeli-Seuran perinteinen kesäretki järjestetään tänä vuonna Asikkalaan lauantaina 13.8.2016.
Tutustumme Urajärven kartanomuseoon. Urajärven kartano kuului lähes 250 vuotta aateliselle von Heideman -suvulle. Oppaan johdolla tutustumme Vääksyyn ja piipahdamme Anianpellon markkinoilla. Osallistumismaksu 50 euroa sisältää matkan, sisäänpääsymaksut, opastukset ja keittolounaan. Lähtö Mikkelistä klo 8.30 ja paluu noin klo 16.00.
Sitovat ilmoittautumiset 8.7. mennessä sähköpostilla: heleena.partanen(at)gmail.com tai puhelimitse 0440 – 360 417. Matka toteutetaan, mikäli lähtijöitä on vähintään 30.
______________________________________________________________
16.5.2016
Vinkkisuunnistus kokosi 165 suunnistajaa kiertämään rasteja aurinkoisessa säässä 15.5.2016. Perinteisen suunistuksen teemana oli vuoden kulttuuriympäristöpäivän teeman mukaisesti ”porukan paikat, yhteiset ympäristöt”.
Oikeat rastit ja arvonnassa voittaneet näet tästä linkistä:
MS_vinkkisuunnistus_2016_voittajat
______________________________________________________________
9.5.2016
Vinkkisuunnistus 15.5.2016 klo 11-13
Mikkeli-Seuran jokakeväinen Vinkkisuunnistus tulee taas! Su 15.5. klo 11-15 toteutettavan kaupunkisuunnistuksen vinkit mukailevat vuoden kulttuuriympäristöpäivän teemaa ”Porukan paikat, yhteiset ympäristöt”. Vinkkejä on yhdeksän ja ne julkaistaan 11.5. Viikkoset-lehdessä. Viimeinen rasti on Elomaan talo, jossa tarjoilua, arvontaa ja Mikkeli-Seura r.y.:n tuotemyyntiä. Tapahtuma on maksuton perhetapahtuma.
______________________________________________________________
4.3.2016
Mikkeli juhlii 178-vuotissyntymäpäiväänsä 7.3.2016.
Mikkeli-Seura onnittelee ja pitää Elomaan talolla avoimia ovia klo 12-17. Tervetuloa tutustumaan ja juttelemaan puheenjohtaja TeppoKorhosen kanssa! Kaupungilla myös paljon muuta kiinnostavaa ohjelmaa:
______________________________________________________________
25.2.2016
Maaliskuun tapahtumia:
Mikkeli-Seuran Kevätkokous su 6.3. klo 16 Elomaan talolla. Kokouksen jälkeen kahvitarjoilu ja Kari Laukkanen Mikkelin Mobolistit ry:stä esitelmöi. TERVETULOA! Kokouksen esityslista
7.3.2016 Mikkelin syntymäpäivänä Elomaan talolla avoimet ovet. Mikkeli-Seuran puheenjohtaja Teppo Korhonen päivystää talolla klo 12-17. Muuta syntymäpäiväohjelmaa mm. opastettuja tutustumiskierroksia kaupungin sivuilla.
______________________________________________________________
22.2.2016
Lue kevään 2016 jäsenkirje!
Suomen suurimmasta kulttuuriperintöinventoinnista on julkaistu kirja
Valtion monikäyttömetsissä vuosina 2010-2015 tehdystä kulttuuriperintöinventoinnista on julkaistu Metsiin kadonneet -kirja, johon on koottu tietoa niin hankkeesta kuin sen tuloksista. Teos toimii myös retkioppaana, sillä sen sivuilta löytyy retkikohteiksi sopivia kulttuuriperintökohteita aina Salosta Inariin saakka.
Metsähallituksen julkaisema Metsiin kadonneet -kirja kertoo Suomen suurimmasta kulttuuriperintöinventoinnista
Inventoinnin aikana kiinteiden muinaisjäännösten määrä monikäyttömetsissä lähes nelinkertaistui kasvaen noin tuhannesta kohteesta melkein neljään tuhanteen. Kiinteiden muinaisjäännösten lisäksi inventoitiin ensimmäistä kertaa metsien nuorempaa kulttuuriperintöä, kuten 1900-luvulle ajoittuvia rakennusten jäännöksiä, uittoon ja metsätöihin liittyviä rakennelmia sekä toisen maailmansodan aikaisia kohteita.
Tarinat ovat tärkeä osa kulttuuriperintöä ja Metsiin kadonneet –kirja vie lukijansa tutustumaan niin varhaisimpiin asuinpaikkoihin, vanhoille valtateille kuin sodan jälkiinkin. Kirjan sivuilta löytyy tarinoiden lisäksi retkikohteiksi sopivien kulttuuriperintökohteiden koordinaattitietoja, joiden avulla voi lähteä maastoon tutustumaan vaikkapa esihistoriallisiin jääkaappeihin.
Metsiin kadonneet -kirjaa voi tilata Metsähallituksen julkaisut.metsa.fi-palvelun kautta (http://julkaisut.metsa.fi). Kirjasta on myös tehty ilmainen e-julkaisu, johon voi tutustua osoitteessa:
http://www.e-julkaisu.fi/
Valtion metsien kulttuuriperintöinventointihan
http://www.metsa.fi/fi/web/
______________________________________________________________
11.2.2016
Mikkeli-Seuran Kevätkokous su 6.3. klo 16 Elomaan talolla. Kahvitus alkaa klo 15.30. Kokouksen jälkeen esitelmöi Kari Laukkanen Mikkelin Mobolistit ry:stä. TERVETULOA! Kokouksen esityslista
Perinteinen vinkkisuunnistus järjestetään su 15.5. klo 11-13. Tämän vuoden aiheena on Euroopan kulttuuriympäristöpäivien teema Porukan paikat, yhteiset ympäristöt. Lue rastivinkit Viikoset-lehdestä ke 12.5.
______________________________________________________________
28.10.2015
Joulun välipäivinä tarjolla Mikkelin kaupungin kulttuuripalvelujen ja Mikkelin oppaiden opastettuja kulttuuriperintökierroksia:
30.12.2015 klo 14 Marskin saappaan jäljissä, kokoontuminen rautatieasema/Salonkivaunu
02.01.2016 klo 14 Kolmen kauppiaan kaupunki, kokoontuminen Satamapaviljonki
04.01.2016 klo 14 Ylienkeli Mikaelin kaupunki, kokoontuminen Kivisakasti
06.01.2016 klo 14 Mikkelin venäläinen historia, kokoontuminen Kirkkopuisto/Jousimiespatsas
Kierroksille vapaa pääsy!
26.10.2015
Syksyn jäsenkirje on ilmestynyt.
Mikkelin maakunta-arkisto (Pirttiniemenkatu 8 A, Mikkeli) viettää pohjoismaista arkistojen päivää tiistaina 10.11.2015 klo 14–17 aiheella Evakkoja ja pakolaisia. Päivän tarkoituksena on kertoa arkistoista ja näiden toiminnasta sekä korostaa niiden roolia vapaan pohjoismaisen yhteiskuntamuodon säilyttäjinä ja edistäjinä.
Iltapäivän ohjelma
klo 14 – 14.45 Juuret Karjalassa – raja lähellä ja kaukana, Pekka Intke, Rautulaisten pitäjäseuran varapuheenjohtaja
klo 15 – 16 Pakolaisuus 1905–1945, Antero Leitzinger, VTT, Maahanmuuttoviraston tutkija
Esitysten jälkeen kierros maakunta-arkistossa. jossa tutustutaan Inkerin, Itä-Karjalan ja Kronstadtin pakolaisiin liittyviin 1920-luvun aineistoihin. Kronstadtin epäonnistuneen kapinan jälkeen Suomeen paenneita koottiin vuonna 1921 mm. Mikkelin Tuukkalassa sijainneelle leirille. Tämän lisäksi esitellään osin toteuttamatta jääneitä Viipurin kaupungin evakuointisuunnitelmia talvisodan alla.
Kahvitarjoilu – Vapaa pääsy
Avoimet ovet eli Arkistojen päivä Suomen Elinkeinoelämän keskusarkistolla (Tutkijantie 7), www.elka.fi lauantaina 14.11. klo 10 – 15. Tarjolla kahvia ja pullaa.
ELKAssa Sota-arkistoprojektin päätösseminaari torstaina 26.11. Syksyllä 2007 Suomen Elinkeinoelämän keskusarkistossa aloitettu entisen Sota-arkiston vuosien 1918—1945 asiakirjamateriaalin kunnostusprojekti on nyt saatu päätökseen. Lähes 18 hyllykilometrin verran asiakirja-aineistoa on luetteloitu tietokantaan ja koteloitu uudelleen, ja ne ovat nyt tutkijoiden hyödynnettävissä entistä paremmin.
Suuren urakan valmiiksi saamisen kunniaksi järjestetään 26.11.2015 päätösseminaari, jonka ohjelman sekä ilmoittautumisohjeet löydät tästä linkistä.
______________________________________________________________
9.9.2015
Mikkeli-Seuran syyskausi käynnistyy, tervetuloa mukaan vanhat ja uudet toimijat!
Mikkelinpäivän ohjelmaa su 4.10.
Elomaan talolla avoimet ovet klo 13.00 alkaen. Tervetuloa tutstumaan seuran toimintaan ja Elomaan taloon! Kahvitarjoilu 3e, kirjamyyntiä.
Klo 13.00 alkaen opastettu hautausmaakävely, kokoontuminen Pitäjänkirkon parkkipaikalla, oppaana Helena Partanen. Opastus, hautausmaan tarinallinen ”Lemmittyjen leposijat” -kirja, sekä kahvit Elomaan talolla yhteensä 15 euroa. (jos omistat jo kirjan, opastus ja kahvit 8 euroa). Tapahtumasta saadut varat lahjoitetaan Suomen Kotiseutuliiton ”Kotiseudulle – keräys Kotiseutusäätiölle”.
Seuran syyskokous su 15.11. klo 16 Elomaan talolla. Kahvitus klo 15.30. Kokouksen jälkeen esitelmöi Pertti Parkkola Savon perinnepurjehtijoista. Kokouksen esityslista
_____________________________________________________________
23.6.2015
Mikkeli-Seura järjestää kesäretken Porvooseen 29.8.2015. Lähtö klo 8.00 torin turistipysäkiltä ja paluu n. klo. 18.30. Retken aikana tutustutaan oppaan johdolla Porvooseen ja Raatihuoneen museoon. Kaupunkiin tutustumiseen ja ostoksiin jää myös omaa aikaa. Matkan hinta 60 euroa sisältää bussimatkat, opastuksen ja lounaan, ja se kerätään matkan aikana. Tiedustelut ja sitovat ilmoittautumiset ti. 30.6. mennessä p. 0440 360 417 tai sähköposti: heleena.partanen(at)gmail.com. Ilmoittautumisen yhdessä mainittava otatko kala- vai liharuuan. Matka tehdään mikäli lähtijöitä on vähintään 30. Retki on avoin kaikille. Tervetuloa!
__________________________________________________________________________________________________
5.6.2015
Mikkelin matkailuneuvonta muuttaa. 15.6.2015 alkaen Elomaan talon varaukset ja avaimet osoitteesta Maaherrankatu 22, 50100 Mikkeli.
Mikkelin museoiden digitaaliset aineistot nyt vapaasti tutustuttavissa osoitteessa finna.fi
_____________________________________________________________________________________
3.3.2015
Mikkeli-seuran kevätkokous pidetään sunnuntaina 3.3.2015 klo 16.00 Elomaan talolla. Kokouksessa esitelmöi perinnemestari Hannu Rinne aiheesta ”Ihana kamala vanha talo”. Myynnissä myös Hannu Rinteen kirjoja seuran omien julkaisujen ohella. Perinnemestarin kotisivut. Tutustu kokouksen esityslistaan. Tervetuloa uudet ja vanhat jäsenet sekä kaikki toiminnasta kiinnostuneet!
Suosittu vinkkisuunnistus tulee jälleen! Sunnuntaina 17.5.2015 suunnistetaan Euroopan rakennusperintöpäivien vuoden teeman ”Teollisuuden ja tekniikan perintö” mukaisilla rasteilla. Vinkit ke 13.3. Viikkosissa.
_____________________________________________________________________________________________________________
4.11.2014
Arkistojen päivän avointen ovien tapahtuma ELKAssa lauantaina 8.11.2014 kello 10 – 15. Ohjelmassa on mm. teollisen muotoilun näyttely, arkistokierroksia, vanhojen mainoselokuvien katselua sekä tietysti ilmainen kahvi- ja pullatarjoilu.
Suuren suosion saavuttanut Mikkelin puutalot -esitys saa Arkistojen päivänä jatko-osan, sillä silloin ensiesitykseen tulee Savonlinnan puutalot -esitys. Esitys koostuu vuonna 1970-kuvatuista valokuvista, jotka esittävät vanhoja Savonlinnalaisia puutaloja. Jokaisen kuvan jälkeen on uudempi kuva viime kesältä, jossa selviää mitä kyseisellä paikalla on nykyisin.
Suomen Elinkeinoelämän keskusarkisto, Tutkijantie 7, 50100 Mikkeli
Mikkeli-Seuran syyskokous su 23.11.2014 klo 16.00 Elomaan talolla. Tervetuloa!
Kahvitarjoilu 15.30 alkaen. Kokouksen jälkeen esitelmöi emeritustuomiorovasti Simo S. Salo aiheesta ”Hautausmaa kotiseudun sydämessä”.
Kokouksen esityslista.
Syksyn jäsenkirje on lähetetty jäsenille.
___________________________________________________________________________________________
28.10.2014
Avoimet ovet Mikkelin maakunta-arkistossa 4.11.2014 klo 13-15
Mikkelin maakunta-arkisto aloitti toimintansa Viipurin maakunta-arkistona vuonna 1934. Maakunta-arkiston evakkomatka johti Viipurista Äänekosken ja Kuopion kautta Mikkeliin, jossa maakunta-arkiston keltainen rakennus on sijainnut Naisvuoren kupeessa, Pirttiniemenkadulla, vuodesta 1953 lähtien.
80-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi Mikkelin maakunta-arkistolla (Pirttiniemenkatu 8 A) on avoimet ovet tiistaina 4.11.2014 klo 13-15. Esittelykierroksilla pääsee tutustumaan arkistotiloihin. Kahvikupposen ääressä voi kysellä henkilökunnalta arkistoasioista tai saada vinkkejä sukututkimukseen.
Vapaa pääsy.
Lisätietoja: Maakunta-arkiston johtaja Tytti Voutilainen, puh. 029 533 7201
Ylitarkastaja Anne Hänninen, puh. 029 533 7207
Sähköpostiosoitteet muotoa etunimi.sukunimi@narc.fi
________________________________________________________________________________________________________________________
7.7.2014
KOTISEUTURETKI
Mikkelin Oppaat ja Mikkeli-Seura järjestävät opastetun kotiseuturetken Suomenniemelle 16.8.2014. Lähtö Mikkelistä klo 9.00 ja paluu n. klo 14.00. Retken aikana tutustutaan kirkkoon, Lyytikkälän talomuseoon ja kylään
Suomenniemen puukirkko on muodoltaan tasavartinen ristikirkko, jonka ristikeskuksesta kohoaa korkea lanterniini. Ristivarsien päädyissä on pienet eteishuoneet, alttaripäädyssä viisikulmainen sakaristo. Uusgoottilainen kirkko on poikkeuksellisesti torniton. Kirkko on rakennettu vuonna 1866. Alttaritaulun, ”Jeesus siunaa lapsia”, on maalannut taiteilija Hannes Malin vuonna 1924.
Erillinen kaksinivelinen, pohjaltaan kahdeksankulmainen tapuli on vuodelta 1777. Vanhaa hautausmaata kiertää harmaakiviaita.
Lyytikkälän talomuseo on valtakunnallisesti merkittävä kulttuurihistoriallinen ympäristö. Vanhimmat rakennukset, jauhoaitta ja piikojen aitta, ovat 1770-luvulta ja nuorimmat rakennukset 1930-luvulta. Päärakennus on vuodelta 1867. Lyytikkälän talo on saanut suorakulmaisen pihan ympärille ryhmittyneen umpipihan luonteensa 1900-luvun alkuun mennessä.
Suomenkylä on valtakunnallisesti arvokas maisemakokonaisuus. Kylämiljööltä avautuu myös upea järvinäkymä Kuolimolle.
Suomenkylän vanhimmat talot ovat 1880-luvulta ja yhdessä ympäröivien viljelysmaiden kanssa ne muodostavat arvokkaan kulttuurimaiseman, joka on säilyttänyt alkuperäisen luonteensa.
Ruokailu on Kahvila-Ravintola Salmenrannassa. Tarjolla on lohikeittoa ja vaihtoehtoisesti kasvissosekeittoa, runsas ja monipuolinen salaattipöytä, leivät ja ruokajuomat. Jälkiruokana kahvi ja kääretorttu.
Opas kertoo menomatkalla Ristiinasta ja Suomenniemestä ja paluumatkalla seuraamme Porrassalmen taisteluun päättyneen venäläisjoukon jälkiä.
Retken hinta on 37 euroa ja siihen sisältyvät matka, opastukset, sisäänpääsymaksu sekä lounas.
Ilmoittautumiset 27.7.2014 mennessä Helena Partaselle p. 0440 360417 tai sposti: heleena.partanen(at)gmail.com. Retki järjestetään kun lähtijöitä on vähintään 35.
Tervetuloa!
PÄÄMAJAMUSEON KAUPUNKIKIERROS on avautunut! Tutustu!
____________________________________________________________________________________________________________-
3.6.2014
Marskin salonkivaunu Mikkelin rautatieasemalla jälleen avoinna 4.6.2014!
”Curt von Stedingk – Salonkien suosikki Savon sodassa” -näyttely avautuu Mikkelin kaupungintalolla 13.6.2014. Näyttely kertoo Savon prikaatin komentajasta Curt von Stedingkistä tuo esille myös mm. Kustaan sodan ja Savon sotatapahtumat.
Näyttely on avoinna Mikkelin kaupungintalolla 13.6.-17.8. ti-su klo 10-17 (suljettu 20.-22.6.). Mikkelin kaupungin ja Kansallisarkiston järjestämä näyttely pohjautuu mittavaan, hiljattain Ruotsista ostettuun von Stedingk -suvun arkistokokoelmaan. Arkisto tarjoaa uutta tietoa Curt von Stedingkin persoonan lisäksi Kustaan sodasta, Anjalan liitosta, sodan käytänteistä ja todellisuudesta sekä Savon sotatapahtumista.
Porrassalmen taistelun 225-vuotisjuhlanäytös Porrassalmella 14.6.2014 klo 13.00. 13. kesäkuuta vuonna 1789 käytiin Mikkelin Porrassalmella Kustaan sodan merkittävin maataistelu: 650 suomalaista sotilasta torjui Savoon suuntautuneen monituhantisen venäläisarmeijan hyökkäyksen.
Hyökkääjän tavoitteena oli lyödä puolustaja ja vallata Mikkeli. Venäläisen kenraali Ivan Michelsonin joukot eivät ylivoimastaan huolimatta pystyneet lyömään sitkeästi asemiaan Porrassalmen pohjoisrannalla puolustaneita suomalaisia.
Savon Sotilasperinneyhdistys Porrassalmi ry toteuttaa taistelun 225-vuotistapahtumana taistelunäytöksen aidolla tapahtumapaikalla Mikkelin Porrassalmella.
_________________________________________________________________________________________
23.5.2014
Tutustu Mikkelin kulttuurikierroksiin!
18.5.2014 järjestettyyn Vinkkisuunnistukseen osallistui 129 suunnistajaa. Tämän vuoden aiheena oli ”näkymätön kulttuuriperintö”. Lue tarkemmin Viikkosten näköislehden sivulta 7.
__________________________________________________________________________________________________________________________
22.4.2014
Kirjakauppa Infossa pe 25.4. klo 14 – 17 ja la 26.4. klo 10 – 14 historiaopas Raija Suominen esittelee Porrassalmen ja Kyyhkylän paikallishistoriaa rautakaudestaRuotsin ja Venäjän vallan aikojen kautta nykypäivään.
Maanantaina 28.4. klo 17.00 Elomaan talolla keskustellaan kalliomaalauksista. Järjestää Harrastaja-arkeologit. Tervetuloa!
Perinteinen Vinkkisuunnistus su 18.5.2014 alkaen klo 11.00. Vinkit ovat 14.5. Viikkoset-lehdessä. Vinkkisuunnistuksen aiheena on tämän vuoden Euroopan kulttuuriperintöpäivän teema ”Näkymätön kulttuuriperintö”.
__________________________________________________________________________________________________________________________
10.3.2014
Virallisen osuuden jälkeen Mikkeli-Seuran varapuheenjohtaja, dosentti Teppo Korhonen luennoi perinneaidoista.
________________________________________________________________________________________________
4.3.2014
Mikkeli-seuran sääntömääräinen kevätkokous su 23.3.2014 klo 16.00 Elomaan talolla. Esityslista
Ristiinan historiateoksia saatavilla kaupungin yhteispalvelupisteestä ja museoilta 10e/kpl
Lennart Pinomaa et al
Ristiina 1649–1949 (1949), 3. painos 2002
Ristiinan pitäjän vaiheet yhteen koottuna 300 vuoden ajalta.
Hinta 10,00 euroa/kpl
Reino Ruokolainen et al
Ristiinalaisten sotavuodet 1939-1945 (1998)
Teoksessa sota-ajan kokeneet ristiinalaiset kertovat omia kokemuksiaan
vuosien 1939-1945 ajalta.
Hinta 10,00 euroa/kpl
__________________________________________________________________________________________________
14.2.2014
Curt von Stedingk luentosarja starttaa helmikuussa Mikkelin yliopistokeskuksella!
Mikkelin kesäyliopisto ja Mikkelin yliopistokeskus järjestävät Curt von Stedingk- aiheisen luentosarjan keväällä 2014.
Paikka
Mikkelin yliopistokeskus, auditorio, Lönnrotinkatu 5, Unica- rakennus.
Luentosarjan ohjelma
ke 19.2.2014 klo 17-18.30
Curt von Stedingk 1746-1837: saksalainen, ranskalainen ja ruotsalainen kosmopoliitti!
dosentti Charlotta Wolff, Helsingin yliopisto
ke 19.3.2014 klo 17-18.30
Taistelukentän leijona vai huolellinen organisaattori?
professori emeritus Jussi T. Lappalainen, Turun yliopisto
ke 9.4.2014 klo 17-18.30
Curt von Stedingkin toiminta Haminan rauhanneuvotteluissa vuonna 1809
dosentti Jyrki Paaskoski, Itä-Suomen yliopisto
ke 7.5.2014 klo 17-18.30
Curt von Stedingkin taistelut Ranskan puolesta ja Ranskaa vastaan
dosentti Osmo Pekonen, Jyväskylän yliopisto
Luennot ovat maksuttomia ja kaikille avoimia.
________________________________________________________________________________________
24.11.2013
Jukka Tikka Mikkeli-Seura ry:n puheenjohtajaksi
Mikkeli-Seura ry:n puheenjohtajana aloittaa aiempi varapuheenjohtaja Jukka Tikka vuoden 2014 alussa. Puheenjohtajana vuosina 2006 – 2013 toiminut Pia Puntanen jätti tehtävän. Pia Puntanen kuuluu Suomen Kotiseutuliiton hallitukseen.
Mikkeli-Seuran syyskokouksessa sunnuntaina 24.11.Elomaan talolla johtokunta uudistui muutenkin. Varapuheenjohtajaksi valittiin FT, kansatieteilijä Teppo Korhonen. Uusina jäseninä hallitukseen valittiin Helena Partanen, Laura Jouhkimo ja Anneli Niskanen. Muut johtokunnan jäsenet ovat Emmi Eronen, Anja Jääskeläinen, Leena Hangasmaa, Raija Hänninen, Hannele Koivula, Heikki Kupiainen ja Sinikka Valtonen.
Ansiomerkkejä
Syyskokouksessa palkittiin Mikkeli-Seura r.y.:n pitkäaikaisia, seuran toiminnassa ansioituneita jäseniä. Seuran pitkäaikainen taloudenhoitaja Anneli Niskanen palkittiin Suomen Kotiseutuliiton hopeisella ansiomerkillä. Suomen Kotiseutuliiton pronssinen ansiomerkki luovutettiin Maaret Kaksoselle ja Maire Partille sekä Matti Liukkoselle, jolla oli merkittävä rooli Mikkeli-Seura r.y.:n henkiin herättäjänä 1980-luvun alussa. Liukkonen kertoi syyskokousesitelmässään kotiseututyön vaiheista Mikkelissä 1970 – 80-luvuilla.
_______________________________________________________________________________
1.8.2013
Nimitysuutinen: Helena Partanen on valittu Suomen kotiseutuliiton valtuustoon Etelä-Savon edustajana valtakunnallisilla kotiseutupäivillä Seinäjoella. Kyseessä on kaksivuotinen kausi. Helena Partanen toimii mm. Mikkelin Oppaat ry:n ja Mikkeli-Seuran alajaoston Harrastaja-Arkeologien puheenjohtajana.
10.6.2013
Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu etsii uusia käyttötarkoituksia rakennuksille
Bändikämppä autokaupassa, mediapaja meijerissä vai skeittirata vanhassa tehtaassa? Mikä rakennus ansaitsee uuden elämän? Euroopan rakennusperintöpäivät käynnistää lapsille ja nuorille Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailun, joka kannustaa keksimään uusia käyttötarkoituksia unohdetuille rakennuksille.
Eläköön rakennus!
Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailuun voi osallistua ideoimalla uusi käyttötarkoitus esimerkiksi tyhjillään, vajaakäytössä tai purku-uhan alla olevalle rakennukselle tai rakennelmalle. Osallistua voivat vähintään kahden hengen ryhmät, joiden jäsenet ovat syntyneet vuonna 1995 tai sen jälkeen.
Ryhmä voi muodostua esimerkiksi harrastus- tai kaveriporukasta, koululuokasta tai opiskelijaryhmästä. Kilpailun voittajana palkitaan yksi ryhmä 500 eurolla. Kaikki osallistujat saavat kunniakirjan. Kilpailuun voi osallistua 15. marraskuuta asti. Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu on osa Euroopan rakennusperintöpäivien ohjelmaa.
Vuoden 2013 teemana on ELÄKÖÖN RAKENNUS! Suomessa on paljon erilaisia rakennuksia, joiden käyttötarkoitus on muuttunut. Teeman kautta halutaan tuoda esiin vanhojen rakennusten, rakennuskokonaisuuksien ja rakennelmien uusiokäyttöä.
10.6.2013
NYT ON AIKA EHDOTTAA VUODEN KOTISEUTUKIRJAA
Suomen Kotiseutuliitto nimeää vuosittain Vuoden kotiseutukirjan. Voittaja julkistetaan Turun kirjamessuilla 5. lokakuuta. Vuoden kotiseutukirjan palkitsemisella kannustetaan kotiseutuun liittyvien tietokirjojen tekijöitä.
Palkintaraati valitsee Vuoden kotiseutukirjan vertailemalla ehdolla olevien teosten ulkoasua, kuvatarjontaa, taittoa, viimeistelyä, tekstien loogisuutta sekä miten sisältöaines on valittu ja toimitettu.
Vuoden kotiseutukirja -kilpailuun osallistuvat kirjat tulee toimittaa liiton toimistoon 15.8. mennessä.
Suomen Kotiseutuliiton toimisto:
puh. (09) 612 6320
toimisto@kotiseutuliitto.fi
os. Kalevankatu 13 A
00100 Helsinki
Länsi-Savo 4.6.2013
Reilun kahden vuoden työ Mikkelin seudun kulttuuriperinnön edistämiseksi päättyi maanantaina, kun EU-rahoitteisesta kulttuuriperintöohjelma-hankkeesta julkaistiin viimeiset tulokset. Hankkeen tavoitteena oli kartoittaa ja tutkia Mikkelin, Hirvensalmen ja Ristiinan alueiden kulttuuriperintöä. Aineellista perintöä edustivat esimerkiksi rakennukset ja kulttuurimaisemat, kun taas aineetonta kieli, kansanperinne ja historia.
Mukana hankkeessa oli myös Mikkeli-Seuran puheenjohtaja Pia Puntanen.
21.4.2013
SINUSTAKO ELOMAAN TALON ”HUOLTOMIES”?
Mikkeli-Seura ylläpitää Elomaan taloa, joka sijaitsee osoitteessa Pirttiniemenkatu 21.
Mikäli kiinnostuit ja olisi hieman ylimääräistä aikaa osittain talkoo-, osittain pientä korvausta vastaan tehtävästä ”huoltomiehen” tehtävään, otathan yhteyttä puheenjohtaja Pia Puntaseen, puhelin: 0400 – 651 620 (tavattavissa maanantaista 22.4. alkaen).
19.3.2013
RIITTA VANHATALO YLESTÄ KOTISEUTULIITON UUDEKSI TOIMINNANJOHTAJAKSI
Yleisradiossa pitkän uran tehnyt Riitta Vanhatalo on valittu Suomen Kotiseutuliiton uudeksi toiminnanjohtajaksi. Vanhatalo aloittaa tehtävässään elokuussa, jolloin nykyinen toiminnanjohtaja Lassi Saressalo jää eläkkeelle. Kotiseutuliiton hallitus päätti Vanhatalon valinnasta kokouksessaan tiistaina. Tällä hetkellä Vanhatalo työskentelee Ylen kulttuuriohjelmien genretuottajana ja vastaa kulttuuriohjelmien tuotannosta ja kehittämisestä eri medioissa. Koulutukseltaan Vanhatalo on filosofian maisteri Jyväskylän yliopistosta. Hän tekee puheviestinnän alan väitöskirjaa Tampereen yliopistoon verkostoviestinnästä. Vanhatalo on kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta, Kärsämäeltä, ja hänen nykyinen kotipaikkansa on Kirkkonummi.
Suomen Kotiseutuliitto on etenkin paikallista kulttuuriperintöä ja kotiseututoimintaa vaaliva keskusjärjestö, jonka jäseninä on 642 kotiseutu- ja kaupunginosayhdistystä, lukuisia alueellisia kotiseutujärjestöjä, kaikki maakuntien liitot, 112 Suomen kuntaa sekä lukuisia valtakunnallisia järjestöjä.
Katso myös uutinen liiton nettisivulla:
http://www.kotiseutuliitto.fi/
LISÄTIETOJA:
Riitta Vanhatalo puh. 040 733 7033, etunimi.sukunimi@yle.fi. Puhelimitse hän on parhaiten tavoitettavissa tiistaina kello 14.15–15.45 ja kello 17–18 sekä keskiviikkona kello 9–10.30.
Suomen Kotiseutuliiton hallituksen puheenjohtaja Kirsi Moisander puh. 040 805 4455, etunimi.sukunimi@jyu.fi