Elomaan talo

DSC04894Pirttiniemenkatu 21:ssa sijaitseva Elomaan talo on kaupungin ainoa alkuperäisessä asussaan pihapiireineen säilynyt 1800-luvun lopun rakennuskokonaisuus. Mikkeli-Seura ylläpitää ja hoitaa Elomaan perikunnan omistamaa kiinteistöä, sekä vuokraa taloa täysi-ikäisille erilaisten tilaisuuksien, kuten kokousten, perhejuhlien tai kulttuuritapahtumien pitopaikaksi.

A. Loenbomin suunnittelema keskisuuri kaupunkitalo edustaa erinomaisella tavalla alueen ensimmäistä rakennuskerrostumaa. Tontilla on päärakennuksen lisäksi pakaritupa, maakellari ja vinkkelinmuotoinen talousrakennus: talli, navetta, latriini eli makki, vaunuliiteri ja kaksi aittaa. Keittiössä on erikoisuutena ns. piian pöksö, joka on ruokakomeron päälle rakennettu matala umpiparvi.

Historiaa

elomaantalo2010MNieminenNaisvuoren ja Akkavuoren välinen alue oli kaupungin ensimmänen laajennusalue 1870-luvulla. Se kaavoitettiin keskustan oheen, varattomalle väestölle, korttelin levyisellä Esplanadinpuistolla erottaen. Nykyisten Kansan- ja Arkistokadun paikalla ollut puistikko otettiin rakennusmaaksi v.1917 asemakaavalla, joka hyväksyttiin senaatissa samassa istunnossa kuin Suomen itsenäisyys. Likolammen kaupunginosasta tuli erityisesti käsityöläisten ja virkamiesten asuttama. Verstaita oli monia. Kaupungin rahasammoksi muodostui Elomaan talon viereinen viinanpolttimo. Yleisiin laitoksiin kuuluivat kulkutautisairaala ja synnytyslaitos.

sireenimaja1980-luvulla katselivat mikkeliläiset Oiva Paloheimon Lapsuuspiha-runon tunnoin vanhaa, mutta hiljaista puutaloa Pirttiniemenkatu 21:ssä. Se oli jo tuolloin Mikkelissä ainoa kiinteistö, joka oli pihapiireineen säilynyt alkuperäisessä 1880-luvulta olevassa asussaan.  Mikkeli-seura otti yhteyttä omistajaan, Yhteiskoulun entiseen lehtoriin, Taimi Elomaahan ja tiedusteli talon kohtaloa. Kiinteistöä tarjottiinkin seuran hallintaan edellyttäen, että seura ottaisi vastatakseen rakennusten kunnossapidosta.

elomaanikkunaPuhtaasti vapaaehtoistyön varassa toimivalle yhdistykselle ratkaisun tekeminen ei ollut mitenkään helppoa. Mutta kun kiinteistön kunto kartoitettiin ja se todettiin rungoltaan hyväksi, voittivat vihdoin uhkarohkeitten, asiasta innostuneiden näkemykset ne epäilyt, joita hankkeen yhteydessä luonnollisesti esiintyi. Kevätkokouksessa 28.4.1986 tehtiin päätös ottaa Elomaan talo – kuten sitä mikkeliläisittäin alettiin kutsua – seuran hallintaan ja hoitoon ja kunnostaa se kotiseututaloksi.

mikkeliseurakyltti5.10.1986 allekirjoitettiin lehtori Taimi Elomaan ja Mikkeli-seuran välinen sopimus talon kymmenen vuoden käytöstä. Uusituilla käyttöoikeus-sopimuksilla Elomaan perheen kanssa on myöhemmin jatkettu yhteistyötä.

Vuonna 2008 Elomaan talossa tehtiin iso remontti, jossa remontoitiin keskeiset tilat mm. seinät, katto ja ovet. Remontti jatkuu tiloissa myös tulevina vuosina muiden tilojen mm. keittiön osalta. Talon kuntoa seurataan ja arvioidaan ja sitä hoidetaan vanhaa kunnioittaen. Mikkeli-Seura huolehtii myös siitä, että talon kalusteet ja tarvittava muu varustelu pysyy kunnossa ja on riittävä talon käyttäjiä ajatellen. Tervetuloa tutustumaan Elomaan taloon!

Lue lisää Elomaan talon historiasta ja omistajista: ElomaanTalonOmistajat